Ημερίδα ενημέρωσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ με τίτλο «Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών: Δύο χρόνια μετά»

Ημερίδα ενημέρωσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ με τίτλο «Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών: Δύο χρόνια μετά»

 

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, το ΚΕΕΛΠΝΟ διοργανώνει Ημερίδα ενημέρωσης με τίτλο «Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών: Δύο χρόνια μετά», στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην Αθήνα, ώρα 10.00 π.μ. έως 1.30 μ.μ.

Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των συντελεστών καταγραφής περιστατικών καρκίνου & γενικότερα των επαγγελματιών υγείας σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του έργου του ΕΑΝ και του ρόλου που διαδραματίζει για τον έλεγχο και παρακολούθηση του καρκίνου στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου του ΕΑΝ μέχρι σήμερα. Την ημερίδα θα ανοίξει η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, ενώ έχουν προσκληθεί να απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων. Για την αναγκαιότητα των εθνικών αρχείων νεοπλασιών, για τα δεδομένα για τον καρκίνο, αλλά και για την πορεία του ΕΑΝ θα μιλήσουν ο κ. Πάρις Κοσμίδης, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής, Δ.Θ.Κ. «Υγεία», ο Αναπλ. Καθηγητής Κυτταρολογίας, Πέτρος Καρακίτσος και η κ. Ευαγγελία Τζάλα, Υπεύθυνη Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών. Η κ. Ελένη Πατσέα, θα παρουσιάσει την 5ετή πορεία του Παθολογοανατομικού Αρχείου Νεοπλασιών του οποίου είναι υπεύθυνη,

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, θα παρουσιαστεί η εμπειρία διαφορετικών περιφερειών γύρω από την οργάνωση του ΕΑΝ και από την καταγραφή του καρκίνου, από τον Καθηγητή Χρήστο Λιονή, τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠε, Παναγιώτη Νάνο, τη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Ελένη Πισσιμίση και την Επισκέπτρια Υγείας και καταγραφέα του ΕΑΝ, κ. Κωνσταντίνα Μπρούμπη.

Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (EAN) είναι ο επίσημος μηχανισμός για τη συστηματική συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών που σχετίζονται με τον καρκίνο και προέρχονται από τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας. Το ΕΑΝ αποτελεί αρμοδιότητα του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο παρέλαβε το Αρχείο τον Ιούνιο του 2008. Από τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ εργάζεται συστηματικά για να αναπτύξει και να λειτουργήσει το Αρχείο σύμφωνα με τα σύγχρονα και αναβαθμισμένα διεθνή πρότυπα.

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου (24,2% το 2012) μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ, με βάση τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αύξηση που παρατηρείται στη θνησιμότητα τα τελευταία χρόνια είναι άκρως ανησυχητική. Παρόλα αυτά, απουσία ενός εθνικού Αρχείου για την αποτύπωση της συχνότητας (επίπτωση και επιπολασμό) της νόσου, η απεικόνιση του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος στην Ελλάδα δεν είναι εφικτή.

Η βελτίωση της καταγραφής των δεδομένων που αφορούν στον καρκίνο και ορθή λειτουργία του ΕΑΝ αποτελούν προτεραιότητα για το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας στην ιστοσελίδα: www.ean.mind-work.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.