Medical 3D Printing στην Επανορθωτική Χειρουργική Κεφαλής, Τραχήλου και Μαστού.

Medical 3D Printing στην Επανορθωτική Χειρουργική Κεφαλής, Τραχήλου και Μαστού.

Το Metropolitan Hospital ενσωματώνει την Τρισδιάστατη Ιατρική Εκτύπωση (Medical 3D Printing) στην καθημερινή ιατρική πράξη και πιο συγκεκριμένα στην Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική Κεφαλής, Τραχήλου και Μαστού.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να σχεδιαστεί και να αναπαρασταθεί με ακρίβεια χιλιοστού, πάνω σε ένα ειδικά δημιουργημένο και διαμορφωμένο μοντέλο. Οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πως θα προχωρήσουν πριν καν αγγίξουν τον ασθενή. Έτσι μειώνεται ο χρόνος της επέμβασης, ο ασθενής γλιτώνει ταλαιπωρία και μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών μετά την επέμβαση.

3D χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου

Η μονάδα Ιατρικής Τρισδιάστατης Απεικόνισης και Εκτύπωσης του Θεραπευτηρίου Metropolitan προχωρά σε πλήρη εξοπλισμό 3D φωτογραφίας προσώπου και σώματος, 3D λογισμικού και 3D εκτυπωτών. Αυτή η τεχνολογία έχει αρχίσει και εφαρμόζεται στη Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου, στην Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική του Μαστού και, πολύ σύντομα, στην Αισθητική Χειρουργική Προσώπου και Σώματος και την Ορθοπαιδική και Πλαστική Χειρουργική, μεταξύ άλλων.
Οι κλινικές Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου με Διευθυντή τον κ. Γ. Λαγογιάννη και Πλαστικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Αισθητικής Χειρουργικής με Διευθυντή τον κ. Α. Γραββάνη, μετά από χρόνια συνεργασίας με τον κ. Π. Διαμαντόπουλο, Καθηγητή Medical 3D Printing & Guided Surgery και, με τη στήριξη του Metropοlitan, προχώρησαν στην εφαρμογή της Ιατρικής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης και της Υπολογιστικά Καθοδηγούμενης Χειρουργικής στις περιπτώσεις αποκατάστασης γνάθου μετά από ογκολογικές εκτομές, συγγενών ή τραυματικών ελλειμμάτων, διόρθωσης ασυμμετριών και δυσμορφιών των γνάθων (προγναθισμός, υπογναθία, πλαγιογναθισμός), καθώς και μικροχειρουργικής αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή.

Η κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στις εκτομές και την αποκατάσταση των ελλειμμάτων, μεγαλύτερη ακρίβεια στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης και βοηθά στην επίτευξη ειδικών ζητούμενων, όπως η συμμετρία στην αποκατάσταση μαστού. Όλες αυτές οι επεμβάσεις απαιτούν ακριβή προεγχειρητικό σχεδιασμό ανάλογα με την εντόπιση και το μέγεθος της βλάβης.

3D αποκατάσταση γνάθου

Ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τα δεδομένα από την αξονική τομογραφία, αξονική αγγειογραφία και μαγνητική τομογραφία. Στη συνέχεια γίνεται εικονική
3D ανασύσταση των απεικονιστικών δεδομένων και 3D μοντελοποίηση της γνάθου. Επιπλέον, αναπαράγονται 3D οδηγοί κοπής της γνάθου, 3D οδηγοί κοπής του αγγειούμενου οστικού κρημνού, καθώς και ακριβής αναπαράσταση της συναρμογής των οδόντων. Όπως μας εξηγεί ο κ. Λαγογιάννης «Ο τρισδιάστατος σχεδιασμός και η εκτύπωση μοντέλων επιτρέπει την προεγχειρητική διαμόρφωση των πλακών τιτανίου, ώστε να εξοικονομείται χρόνος στη διαμόρφωση οστικών κρημνών και τη σταθερή οστεοσύνθεση των γνάθων».

Με τη νέα τεχνολογία, η θεραπεία είναι πλέον γρηγορότερη, αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη, σε περιπτώσεις όγκων που μεταβάλλουν τη μορφολογία της περιοχής, κάνοντας αδύνατη τη διεγχειρητική αντιγραφή της κυρτότητας της κάτω γνάθου με πλάκα. Όπως επίσης, σε αποκαταστάσεις σε δεύτερο χρόνο, όταν έχει αφαιρεθεί τμήμα της κάτω γνάθου με αποτέλεσμα παραμόρφωση του προσώπου και απουσία των ανατομικών οδηγών σημείων για τη διαμόρφωση της νέας γνάθου.

3D μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού

Στην Κλινική Πλαστικής, Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Αισθητικής Χειρουργικής του Metropolitan οι μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις μαστού μετά από μαστεκτομή αποτελούν επιλογή.
Η τεχνολογία 3D επιτρέπει την επίτευξη συμμετρίας με τον άλλο μαστό, σε ένα στάδιο. Όπως δήλωσε ο κ. Γραββάνης: «Μέσω της 3D ανασύστασης της αξονικής θώρακος και της αξονικής κοιλίας της ασθενούς, υπολογίζουμε τον όγκο του υγιούς μαστού, καθώς και τον όγκο που μπορεί να προσφέρει ο κοιλιακός κρημνός. H 3D φωτογραφία και η 3D εκτύπωση μας οριοθετούν με ακρίβεια τη θέση, την προβολή και το σχήμα του προς αποκατάσταση μαστού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποφύγουμε το δεύτερο χειρουργικό στάδιο για την επίτευξη συμμετρίας. Η 3D φωτογραφία έχει εξίσου σημαντική εφαρμογή σε αισθητικά χειρουργεία αύξησης, ανόρθωσης και μείωσης μαστού, δίνοντας στην ασθενή εικόνα του χειρουργικού αποτελέσματος».

Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής

Όπως επισημαίνει ο κ. Γραββάνης: «Αρχικά, γίνεται η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία ή ακόμα και τρισδιάστατη φωτογραφία. Στη συνέχεια, γίνεται επεξεργασία της εικόνας που λαμβάνεται από την επιλεγμένη μέθοδο απεικόνισης και, μέσω εξειδικευμένου λογισμικού, προσδιορίζεται η ανατομία της υπό εξέταση περιοχής». Έτσι, δημιουργείται ένα 3D εικονικό μοντέλο που μεταφέρεται αυτόματα στο μηχάνημα 3D εκτύπωσης και κατασκευάζεται «slice by slice». Το χρονικό διάστημα της κατασκευής μπορεί να είναι μερικές ώρες ή ακόμα και μία μέρα, ανάλογα με το μέγεθος του μοντέλου.

Εξατομικευμένη 3D χειρουργική

Η ψηφιακή τεχνολογία CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing), δηλαδή η τεχνολογία σχεδίασης και κατασκευής με τη βοήθεια υπολογιστή συνδέθηκε με τις μεθόδους ιατρικής απεικόνισης (κυρίως αξονική και μαγνητική τομογραφία). Στο πλαίσιο αυτής της σύνδεσης, όπως αναφέρει ο κ. Π. Διαμαντόπουλος, ένας από τους συντελεστές αυτής της τεχνολογίας και, πλέον, υπεύθυνος της νέας μονάδας στο Metropolitan Hospital, υιοθετήθηκε η πολύ νεότερη τεχνολογία του 3D Printing, με αποτέλεσμα την αυτοματοποίηση της μεταφοράς πληροφοριών της ανθρώπινης γεωμετρίας μεταξύ τομογράφου και μηχανήματος κατασκευής και την εφαρμογή τους σε πραγματικά κλινικά περιστατικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.