Νέες ελπίδες για τους αιματολογικούς καρκίνους

Νέες ελπίδες για τους αιματολογικούς καρκίνους

Έμβόλιο κατά του καρκίνου που θεράπευσε το 97% των αιματολογικών καρκίνων στα ποντίκια, θα δοκιμαστεί και σε ανθρώπους τους επόμενους μήνες. Αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο μπορεί να είναι διαθέσιμο σε 2-3 χρόνια.

Το εμβόλιο περιέχει δύο φάρμακα με αποδεδειγμένη ασφάλεια. Το ένα έχει ήδη εγκριθεί για χρήση στον άνθρωπο, ενώ το άλλο έχει δοκιμαστεί για ανθρώπινη χρήση σε άλλες κλινικές δοκιμές. Μια κλινική δοκιμή ξεκίνησε τον Ιανουάριο για να ελεγχθεί η επίδραση της θεραπείας σε ασθενείς με λέμφωμα.

Οι ασθενείς δεν θα λαμβάνουν χημειοθεραπεία, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες του «εμβολιασμού» αναμένεται να είναι απλώς πυρετός και ερεθισμός στο σημείο της ένεσης. Αντί να δημιουργεί μόνιμη ανοσία, το πειραματικό εμβόλιο λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί το ίδιο στους όγκους.

Αυτό αναμένεται να είναι αποτελεσματικό σε λεμφώματα χαμηλού βαθμού, τα οποία επηρεάζουν ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια και ανταποκρίνονται γενικά στη θεραπεία, επειδή συχνά ανιχνεύονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, σε αντίθεση με άλλες μορφές της νόσου, όπως ο καρκίνος του εντέρου.

Συνολικά, στις δοκιμές αναμένεται να πάρουν μέρος 35 ασθενείς με λέμφωμα. Κάθε ασθενής θα λάβει χαμηλή δόση ακτινοβολίας μαζί με δύο δόσεις του εμβολίου για έξι εβδομάδες. Περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος μεταξύ των δόσεων, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία στα ποντίκια. Οι ερευνητές εμφύτευσαν δύο ταυτόσημους όγκους σε ξεχωριστές θέσεις στα σώματα των ποντικών. Σε έναν από αυτούς τους όγκους έγινε έγχυση με το εμβόλιο, το οποίο προκάλεσε την ενεργοποίηση των κυττάρων Τ.

Τέτοια κύτταρα του ανοσοποιητικού εκκινούν μια ανοσοαπόκριση έναντι εισβολέων, όπως ιών και μικροβίων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να θεραπεύσει πολλαπλούς τύπους καρκίνου και αποτρέπει την επανεμφάνιση της νόσου.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Πηγή: virus.com.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.