Tα τελευταία κλινικά και επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση της περιτοναϊκής μετάστασης με τον συνδυασμό κυτταρομειωτικής χειρουργικής και ενδοπεριτοναϊκής υπερθερμικής χημειοθεραπείας HIPEC παρουσιάζονται στην εκπαιδευτική συνάντηση ιατρών από εννέα χώρες που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Σχολή Περιτοναϊκής κακοήθειας σε συνεργασία με το Ιατρικό Διαβαλκανικό.
Ο συνδυασμός κυτταρομειωτικής χειρουργικής και ενδοπεριτοναϊκής υπερθερμικής χημειοθεραπείας σε ασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση είναι μία μέθοδος η οποία εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2005 και από τον Αύγουστο του 2017 στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα 29 παγκοσμίως πιστοποιημένα Κέντρα για την εφαρμογή αυτής της συνδυαστικής μεθόδου.
Η μέθοδος αφορά το 35-40% των ασθενών που έχουν διάχυτη περιτοναϊκή νόσο από νεοπλάσματα του γαστρεντερικού ή του γυναικολογικού καρκίνου, είναι αποτελεσματική και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Μονάδας Περιτοναϊκής Καρκινωμάτωσης του Ιατρικού Διαβαλκανικού και διοργανωτής της επιστημονικής συνάντησης Ιωάννης Σπηλιώτης, ο οποίος ξεκίνησε την εφαρμογή αυτής της μεθόδου στην Ελλάδα το 2005.
Όπως εξηγεί ο κ. Σπηλιώτης η εφαρμογή αυτής της μεθόδου συνίσταται σε ένα εκτεταμένο λεπτομερές χειρουργείο που έχει σκοπό να απομακρύνει όλη την ορατή μακροσκοπικά νεοπλασματική νόσο και παράλληλα, ενώ ο ασθενής κοιμάται, υποβολή σε μία τοπικο-περιοχική υπερθερμική χημειοθεραπεία.
Να σημειωθεί ότι οι όροι οι προϋποθέσεις και οι ενδείξεις για τη εφαρμογή της μεθόδου της κυτταρομειωτικής χειρουργικής και της ενδοπεριτοναϊκής υπερθερμικής χημειοθεραπείας ορίζονται με υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε το 2016 στο ΦΕΚ 3540/Β/2016.
Πηγή: HealthDaily