Πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος «υπεύθυνη» για τον καρκίνο του μαστού

Πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος «υπεύθυνη» για τον καρκίνο του μαστού

γράφει η Μαίρη Μπιμπή, www.in.gr

Η ανακάλυψη της συμβολής της κυκλοφιλίνης Α στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού βασίστηκε σε παλαιότερες παρατηρήσεις για τη σηματοδότηση του υποδοχέα της προλακτίνης.

Ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Massey στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη κατά την παραγωγή του μητρικού γάλακτος που προάγει την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού και μπορεί να αποτελέσει πιθανό στόχο για καινοτόμες θεραπείες στο μέλλον.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cancer Research, ο Δρ Τσαρλς Κλεβεργκερ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι το ένζυμο κυκλοφιλίνη Α ρυθμίζει την γενετική οδό Jak2/Stat5, που είναι υπεύθυνη για τη φυσική ωρίμανση των μαστικών αδένων αλλά και την ανάπτυξη των καρκινικών μαστικών κυττάρων.

«Η συγκεκριμένη μελέτη αναγνωρίζει την κυκλοφιλίνη Α ως έναν πιθανό στόχο θεραπευτικής παρέμβασης στον καρκίνο του μαστού. Κι επειδή ήδη υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για την αναστολή της κυκλοφιλίνης Α, θα μπορούσαμε να έχουμε απτά αποτελέσματα για τις ασθενείς», σημειώνει ο Δρ Κλεβενγκερ.

Απαλείφοντας την κυκλοφιλίνη Α σε ζωικά μοντέλα με ER-θετικό και ER-αρντητικό καρκίνο του μαστού, οι επιστήμονες κατάφεραν αναστείλουν την ενεργοποίηση της οδού Stat5. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια αύξηση στην λανθάνουσα κατάσταση του μαστικού όγκου, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές ήταν σε θέση να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν εντελώς την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Η ανακάλυψη της συμβολής της κυκλοφιλίνης Α στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού βασίστηκε σε παλαιότερες παρατηρήσεις για τη σηματοδότηση του υποδοχέα της προλακτίνης. Η τελευταία είναι μια ορμόνη που κυρίως ευθύνεται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Προηγούμενη έρευνα του Δρ Κλεβενγκερ την είχε συνδέσει με την ανάπτυξη όγκων στο μαστό.

Αναλύοντας πιο προσεκτικά τις γενετικές οδούς που σχετίζονται με τη σηματοδότηση της προλακτίνης (περιλαμβανομένων των Jak2 και Stat5), αποκαλύφθηκε ότι η κυκλοφιλίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των οδών αυτών.

Πηγή: http://www.in.gr/2018/09/12/health/health-news/enzymo-tou-mitrikou-galaktos-paizei-rolo-ston-karkino-mastou/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.