Συνάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου με τον Υπουργό Υγείας

Συνάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου με τον Υπουργό Υγείας

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ. προσεκλήθη χθές, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κο Ανδρέα Ξανθό, τον Γενικό Γραμματέα ΥΥΚΑ, κο Γιώργο Γιαννόπουλο, την Πρόεδρο του ΕΟΦ κα Αικ. Αντωνίου και τον Β’ Αντιπρόεδρο, κο Ηλία Γιαννόγλου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θετικής Λίστας Φαρμάκων κο Δημ. Κούβελα, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων. Η συνάντηση οργανώθηκε προκειμένου να συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ασθενών με καρκίνο, το θέμα που προέκυψε με την απόσυρση, από τη θετική λίστα, φαρμάκου της εταιρείας ROCHE για το μεταστατικό μελάνωμα.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ., χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργού να καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των ασθενών με καρκίνο, δεδομένου ότι η ίδια το είχε κατ΄ επανάληψη ζητήσει, προκειμένου να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν πολλά σοβαρά θέματα που αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς. Τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΛ.Ο.Κ., με σαφήνεια τόνισαν ότι οι ασθενείς επιθυμούν τη συνεργασία με το ΥΥΚΑ και τους φορείς του και ζητούν την καθιέρωση της θεσμικής τους εκπροσώπησης στις επιτροπές που τους αφορούν και την επίσημη αναγνώριση του ρόλου τους από την πολιτεία.

Καταστήσαμε σαφές ότι δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμαστε ως μοχλός πίεσης σε αδιέξοδα, δεδομένου ότι εμείς και οι οικογένειές μας, είμαστε αυτοί που υφιστάμεθα τις συνέπειες παρομοίων ενεργειών. Επίσης τονίσαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν επικροτούμε την απόφαση της εταιρείας, δεδομένου ότι οι Ελληνες ασθενείς με καρκίνο υφίστανται για 2η φορά σε πέντε χρόνια τις επιπτώσεις παρόμοιας πρακτικής, ωστόσο τα τελευταία χρόνια μία σειρά πολιτικών αποφάσεων και επιλογών, φαίνεται πως έχουν συσσωρεύσει πολλά προβλήματα, τα οποία πλέον εκδηλώνονται εκρηκτικά.
Καλέσαμε τον Υπουργό να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποκλιμάκωση και την εξεύρεση λύσης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους ασθενείς. Επιπλέον καταθέσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με την πιθανή εξέλιξη του φαινομένου της απόσυρσης φαρμάκων στο μέλλον, γεγονός που θα πρέπει να προληφθεί έγκαιρα με συγκεκριμένα μέτρα και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, όπως επίσης και της σοβαρής πιθανότητας να μην υπάρξει πρόθεση κατάθεσης νέων αιτημάτων στο μέλλον, για ένταξη στη θετική λίστα, από φαρμακευτικές εταιρείες, για τους ίδιους λόγους.

Εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια μας για τη μέχρι σήμερα έλλειψη επαφής και ενημέρωσης από το ΥΥΚΑ ευελπιστώντας στην αποκατάστασή της για να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ μας. Αναφερθήκαμε στο νόμο 4472/2017, με τον οποίο επιχειρείται μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, με ανορθόδοξο κατά την άποψή μας τρόπο, καθώς και σε διατάξεις και μέτρα αποκλειστικά δημοσιονομικού χαρακτήρα, που μπορούν συνδυαστικά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τους ογκολογικούς ασθενείς. Τέλος τονίσαμε την αναγκαιότητα ύπαρξης Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, ο οποίος θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί , σε συνδυασμό με την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών και πληθυσμιακού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Ελεγχο του Καρκίνου, τα οποία αποτελούν τη βάση σχεδιασμού πολιτικών υγείας για τον καρκίνο.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε το Δ.Σ. ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να έχουν οι ασθενείς στη διάθεσή τους όλες τις απαραίτητες για την υγεία τους θεραπείες, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις «εκβιαστικές πρακτικές» που εφαρμόζει η εταιρεία. Επίσης ανέφερε ότι το ΥΥΚΑ επιθυμεί τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των ασθενών για την αντιμετώπιση του θέματος ενώ πρόσθεσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να αναδείξει το θέμα της πρωτοφανούς ενέργειας της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο.

Αποδέχθηκε την ύπαρξη ελλείμματος επικοινωνίας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ. και και τόνισε ότι επιθυμεί οι ασθενείς να αναδειχθούν σε θεσμικούς συνομιλητές, δεδομένου ότι η πρόσκληση στη συνάντηση αυτό το μήνυμα έχει. Τέλος κατέστησε σαφές ότι για το ΥΥΚΑ προέχει η ασφάλεια των ασθενών και η πλήρης κάλυψή τους φαρμακευτικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς προέχει η επιβίωση του συστήματος υγείας, έναντι του ιδιωτικού συμφέροντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.