Σιωπηλή Απειλή τα Κονδυλώματα-HPV

Σιωπηλή Απειλή τα Κονδυλώματα-HPV

Διαστάσεις επιδημίας έχει αποκτήσει η μετάδοση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), του ιού που ευθύνεται για τα δερματικά κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα καθώς προσβάλλει ένα στα δύο άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τις προηγούμενες δεκαετίες ο ιός αφορούσε κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας ενώ σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές μελέτες ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV έχει αυξηθεί σημαντικά.
Τα δερματικά κονδυλώματα συνδέονται και με διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. τραχήλου της μήτρας, πρωκτού, ουρήθρας, στοματοφάρυγγα). Η μετάδοση του ιού γίνεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με την τριβή με μολυσμένα δάχτυλα και αντικείμενα (sex toys, πετσέτες, σεντόνια, κτλ). Επομένως, κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί να μολυνθεί από τον ιό HPV.
Στοιχείο ενίσχυσης της μετάδοσης του HPV αποτελεί το γεγονός ότι η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για την προστασία απέναντι στον ιό, καθώς δεν καλύπτει όλα τα είδη της σεξουαλικής συνεύρεσης.
Αναφερόμενος στον ιατρικό προσυμπτωματικό έλεγχο ο Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Δρ. Χριστόφορος Τζερμιάς τονίζει «τίποτα φυσικά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιατρική δερματολογική και αφροδισιολογική εξέταση που επιτρέπει την ανίχνευση όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές). Στο πλαίσιο του ιατρικού προσυμπτωματικού ελέγχου, συστήνεται και το HPV test, το οποίο δείχνει εγκαίρως τη μόλυνση HPV, σε αντίθεση με το καθιερωμένο τεστ ΠΑΠ που τη δείχνει μόνον όταν έχει φτάσει να προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις. Τα τεστ ΠΑΠ και HPV test συστήνεται να εφαρμόζονται και από τα δύο φύλα. Στην περίπτωση των ανδρών, τα δύο τεστ εφαρμόζονται για την ανίχνευση βλαβών στον πρωκτό, την ουρήθρα και το στόμα» .

Σε περίπτωση διάγνωσης δερματικών κονδυλωμάτων, «η πλέον σύγχρονη θεραπεία βασίζεται σε εξελιγμένο Laser CO2 που επιτρέπει την εξάλειψη των βλαβών άμεσα, ανώδυνα, χωρίς να αφήνει σημάδια ή ουλές» εξηγεί ο Δρ. Χριστόφορος Τζερμιάς. «Αρκεί μόνο μία συνεδρία για να εξαλειφθούν όλες οι βλάβες που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή, ακόμα και αυτές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι (υποκλινικές), και το δέρμα να ανακτήσει το χρώμα και την υφή που είχε πριν την μόλυνση HPV. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους της κρυοθεραπείας και της διαθερμοπηξίας (ηλεκτροκαυτηρίαση), η θεραπεία με Laser CO2 καθιστά δυνατή την επιλεκτική αφαίρεση των βλαβών, χωρίς να καταστρέφει τον γύρω φυσιολογικό ιστό και χωρίς να αφήνει σημάδια, ουλές ή υποχρωμίες».
Οι ασφαλείς πρακτικές στο σεξ, η ολοκληρωμένη πρόληψη, η αναλυτική εξέταση και η λεπτομερειακή θεραπεία σε εξειδικευμένα αφροδισιολογικά ιατρεία αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, τα οποία όπως δείχνουν οι μελέτες μας τελικά αφορούν όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.