Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία περισσότερων από 200.000 μωρών που γεννήθηκαν μεταξύ 1991 και 2013, μέχρι την ενηλικίωσή τους.
Οι ίδιοι ανακάλυψαν ότι ο ρυθμός των όγκων ήταν τρεις φορές υψηλότερος μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης (1,5 ανά 1.000) έναντι αυτών που γεννήθηκαν και προέκυψαν από τον «κλασικό» τρόπο σύλληψης (0,59 ανά 1.000).
Η ισραηλινή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου του American Journal of Obstetrics & Gynecology, δεν είναι η πρώτη έρευνα που μελετά τους κινδύνους της εξωσωματικής γονιμοποίησης και του παιδικού καρκίνου, αλλά αυτή είναι η πρώτη έρευνα που μελετά την πορεία της υγείας των βρεφών από την αρχή της γέννησής τους μέχρι την ενηλικίωση τους.
Σύμφωνα με την American Cancer Society, τα πιο κοινά παιδιατρικά νεοπλάσματα είναι η λευχαιμία, οι όγκοι του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, τα νευροβλαστώματα, οι όγκοι Wilms και λέμφωμα, συμπεριλαμβανομένων τόσο του Hodgkin όσο και του non-Hodgkin.
Η μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev (BGU) ανέλυσε τα ποσοστά αυτών των καρκίνων στα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, διαγνώστηκαν 1.498 νεοπλάσματα.
Η συχνότητα εμφάνισης νεοπλασιών ήταν υψηλότερη μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση (1,5 / 1000) και αρκετά χαμηλότερη μεταξύ των παιδιών που προήλθαν από τον «κλασικό» τρόπο γονιμοποίησης (0,59 / 1000).