Η αξία του εμβολιασμού στα παιδιά

Η αξία του εμβολιασμού στα παιδιά

Η υστέρηση στον εμβολιασμό «ρουτίνας» παιδιών και εφήβων το 2020, στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, που ήταν παγκόσμιο φαινόμενο, φαίνεται πως υποχωρεί το 2021, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα παραμένει: ειδικά σήμερα, με τη γνώση που έχουμε για την ασφάλεια των εμβολίων αλλά και για τον ρόλο τους στην προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ο εμβολιασμός «θωρακίζει» παιδιά και εφήβους τόσο εποχικά (π.χ. γρίπη) όσο και προληπτικά έναντι σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος (ιός HPV), πρέπει η εμβολιαστική κάλυψη να αυξηθεί προς όφελος όλων.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του διαδικτυακού σεμιναρίου (webinar) που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, με θέμα «Η αξία του εμβολιασμού στα παιδιά».

Κατά την πολύ επιτυχημένη και σημαντικής σημασίας αυτή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ Κων. Νταλούκας εξήγησε την αξία του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 και είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήματα που είχαν να κάνουν γενικότερα με τους εμβολιασμούς, την σημασία τους για την δημόσια υγεία αλλά και για την υγεία των παιδιών.

Ο κος Νταλούκας τόνισε την επικινδυνότητα των “Fake News” που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα εμβόλια κατά της covid19 και κάλεσε τους γονείς να συζητούν με τους παιδιάτρους τις ανησυχίες και τους φόβους τους.

Η συνεργατικότητα και η ένωση δυνάμεων είναι τα ισχυρά «όπλα» που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και όσα έχουν προκύψει από αυτή.

Από την πλευρά της, η κα Αθανασία Λουρίδα, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος και μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, απαντώντας σε ερώτηση για την μείωση των εμβολιασμών στα παιδιά και εφήβους, ανέφερε ότι «πράγματι το 2020 η αναστολή και η μείωση των εμβολίων ‘ρουτίνας’ στα παιδιά ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον εμβολιασμό των παιδιών. Ειδικά, ο εμβολιασμός των εφήβων με το εμβόλιο κατά του ιού HPV, σημείωσε μείωση της τάξης του 50%». Όπως εξήγησε η κα Λουρίδα, «ο φόβος των γονιών ήταν ο κύριος παράγοντας για την μείωση των εμβολιασμών, κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει για το 2021».

Σε ερώτημα σχετικά με την γρίπη, η κα Λουρίδα σημείωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να έχουμε εικόνα», αλλά τόνισε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, ενήλικες και παιδιά, κατά του ιού της γρίπης.

Κλείνοντας, η κα Λουρίδα αναφέρθηκε και στο εμβόλιο κατά της COVID-19, τονίζοντας ότι «πάνω από 12.000.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί στην Ευρώπη. Τα mRNA εμβόλια προστατεύουν από την νόσησης και τον θάνατο σε ποσοστά που ξεπερνούν το 90% και για αυτό είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών».

Η κα Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Εταιρείας, επιβεβαίωσε ότι η προσέγγιση των εφήβων στα θέματα εμβολιασμού είναι θετική προς την επιστήμη, επισημαίνοντας ότι «οι έφηβοι είναι όχι μόνο δεκτικοί στο να ακούσουν, αλλά έχουν αρκετές γνώσεις και ζητούν την ενημέρωση».

Η κα Τσίτσικα τόνισε ιδιαίτερα ότι «η εφηβική ηλικία είναι η ηλικία της πρόληψης για πολλά θέματα, όπως και για το εμβόλιο κατά του ιού HPV».

Σύμφωνα με την κα Τσίτσικα, «είναι παγίδα η ταύτιση του συγκεκριμένου εμβολίου μόνο με την σεξουαλική δραστηριότητα. Το εμβόλιο κατά του HPV είναι ένα εμβόλιο κυρίως κατά καρκίνων, που απειλούν την ζωή αγοριών και κοριτσιών. Τα κονδύλωματα, παρόλο που είναι καλοήθη, επηρεάζουν την ψυχολογία και την σεξουαλική ζωή των ατόμων».

Τέλος, η κα Τσίτσικα αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης για τον ιό HPV, ώστε να μην διστάζουν οι γονείς να εμβολιάσουν τα αγόρια και τα κορίτσια και να προλάβουμε με το πιο αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουμε, ορισμένες μορφές καρκίνων.

Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Μένια Κουκουγιάννη, και οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν κυρίως από γονείς που παρακολούθησαν τη συζήτηση.

Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική στήριξη των εταιρειών MSD Greece και Frezyderm και τη διοργάνωση επιμελήθηκε η εταιρεία TBC MON IKE.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.