Η ζωή δεν μπορεί να περιμένει…

Η ζωή δεν μπορεί να περιμένει…

Η ζωή δεν μπορεί να περιμένει και εμείς έχουμε χρέος μας να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη ζωή για τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο.
Χθες, Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο στην Παιδκή και Εφηβική Ηλικία, υπενθυμίσαμε στην πολιτεία τις ανάγκες αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους.

Συζητήσαμε με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, κο Μαρινάκη, για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, στη συνάντηση που οργάνωσε η Γραμματεία Εθελοντισμού και Ποιότητας Ζωής της ΝΔ.

Οι παιδιατρικοί καρκίνοι είναι σπάνιοι, ωστόσο κάθε χρόνο έχουμε 35.000 νέες διαγνώσεις και 6.000 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν μόνο στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου από ασθένεια στην παιδική ηλικία. Την ίδια ώρα, όμως, χάρη στα υψηλά ποσοστά ίασης, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 500.000 επιβιώσαντες από παιδιατρικό καρκίνο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες επιπτώσεις της θεραπείας που έλαβαν και χρειάζονται πρόσβαση σε μακροχρόνια φροντίδα.

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι ότι η καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά που θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο είναι εφικτή και είναι στο χέρι μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να είναι δίπλα μας και να εισάγει πολιτικές που θα ενισχύσουν την έρευνα, θα μειώσουν τις ανισότητες και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών και εφήβων με καρκίνο».

Τονίσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη, να ενισχυθεί το επιστημονικό προσωπικό στις Παιδογκολογικές Κλινικές σε όλη την χώρα.

Όπως είπε και η κ. Κατσιμπάρδη «τα τελευταία έτη σημειώνεται σημαντική πρόοδος όσον αφορά την επιβίωση των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο στην παιδική ηλικία. Ως εκ τούτου, οι επιβιώσαντες από καρκίνο στην παιδική ηλικία αυξάνονται σημαντικά ετησίως. Όμως, η πλειοψηφία των επιβιωσάντων θα εμφανίσει κάποια επιπλοκή, που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, δεύτερη κακοήθεια ή υπογονιμότητα. Η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των επιπλοκών έχει στόχο την εξασφάλιση μακροχρόνιας επιβίωσης και καλύτερης ποιότητας ζωής. Η ενίσχυση και στελέχωση των ιατρείων παρακολούθησης των επιβιωσάντων από καρκίνο στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητη, ώστε κάθε παιδί που θεραπεύτηκε από καρκίνο να έχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης παρακολούθησης και φροντίδας».

Οι επιβιώσαντες από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας έχουν δικαίωμα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, έχουν δικαίωμα στην μακροχρόνια ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, έχουν δικαίωμα στη ζωή.

Η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που νόσησαν και των οικογενειών τους πρέπει να είναι προτεραιότητά μας. Η χώρα μας χρειάζεται δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που θα στηρίξουν αυτά τα παιδιά και τις οικογένειες τους για όσο διάστημα χρειαστεί.

Το Καρκινακι, τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για γονείς παιδιών που νόσησαν. Παράλληλα, λειτουργούν εκπαιδευτικές ομάδες γονέων για θέματα που αφορούν την επιβίωση των παιδιών.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όλη την οικογένεια.

Η επιβίωση είναι το πρώτο βήμα, η καλή ποιότητα ζωής είναι ο τελικός στόχος!

Μπορείτε να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου της συνάντησης στο https://bit.ly/3HUn3pT

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.