Οι προκλήσεις της Covid-19 για τους παιδιατρικούς καρκίνους στην Ελλάδα

Οι προκλήσεις της Covid-19 για τους παιδιατρικούς καρκίνους στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις “ Πίστη” και του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων & Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα» διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Οι προκλήσεις της Covid-19 για τους παιδιατρικούς καρκίνους στην Ελλάδα».

Στη συζητήση συμμετείχαν οι φορείς “ΕΛΠΙΔΑ”, Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο, ΑΜΚΕ “Καρκινάκι – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία”, “Λάμψη” – Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος και ο κος Ευάγγελος Καραδήμας- Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την συζήτηση συντόνισε ο ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Συλιγάρδος και εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, Καθ. Αντώνης Καττάμης.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της παιδικής Ηλικίας αποτελεί μια ευκαιρία απολογισμού αλλά και επαναπροσδιορισμού στόχων. Η συνάντηση αυτή έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους φορείς που συμμετείχαν να εκθέσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δυσκολίες που η πανδημία έκανε ακόμα πιο έντονες, επιβαρύνοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες και δημιουργώντας παράλληλα νέα προβλήματα.

Τα προβλήματα που συζητήθηκαν αφορούν στη λειτουργία τόσο των ίδιων των φορέων, όπως η έλλειψη πόρων, όσο και στο πεδίο της Παιδιατρικής Αιματολογίας –Ογκολογίας: η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, η έλλειψη εξειδικευμένων κέντρων για πολύπλοκες ογκολογικές επεμβάσεις, η αναγκαιότητα καταγραφής των ελλείψεων και των συνθηκών, προκειμένου να μπορούν να εντοπιστούν οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους, αποτελούν ζητήματα που αναμφισβήτητα αναζητούν τις κατάλληλες τακτικές και προτάσεις, προκειμένου να επιλυθούν.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που η ίδια η πανδημία επέφερε δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, όπως η επιτακτική ανάγκη αίματος και αιμοπεταλίων και οι αναβολές των τακτικών ιατρικών επισκέψεων παρακολούθησης των αποθεραπευμένων παιδιών, στα δημόσια ιατρεία, καθώς λόγω της πανδημίας εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, δημιουργώντας διατάραξη του τακτικού ελέγχου των ασθενών.

Πρωταρχικό θέμα που αναδείχτηκε από τη συζήτηση αποτέλεσε η επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό έναντι της Covid-19, στους γονείς των μικρών ασθενών, που καθημερινά βρίσκονται δίπλα τους και αποτελούν τους αποκλειστικούς φροντιστές τους και το πως θα πρέπει οι φορείς από κοινού να δράσουν προκειμένου η προτεραιότητα αυτή να γίνει πράξη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο θέμα της αναγκαιότητας παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης στους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Η ψυχοκοινωνική μέριμνα αποτελεί μια υπηρεσία απαραίτητη όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και της θεραπείας, αλλά και κατόπιν αυτών. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία παρέχεται κυρίως από τους Συλλόγους, μέσω ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Και από την εμπειρία έχει αποδειχτεί πως η μέριμνα αυτή αποτελεί βασική ανάγκη για τις οικογένειες και τα παιδιά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν.

Στο θέμα παρενέβη ο καθηγητής κος Καραδήμας, ο οποίος δήλωσε πως η πρακτική έχει αποδείξει πως η παροχή αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι ψυχοκοινωνικές συνέπειες της νόσου επηρεάζουν τους πάσχοντες αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και της θεραπείας αλλά όπως συμβαίνει συχνά και για πολλά χρόνια έπειτα.
Για το λόγο αυτό υπάρχει η αναγκαιότητα μιας θεσμοθετημένης πολιτικής ψυχικής υγείας με ψυχολόγους που θα παρέχουν στήριξη όχι μόνο στους ασθενείς και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά εκπαίδευση και στήριξη και στους ιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς με τον τρόπο αυτό μπορεί να συντελεστεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο θεραπείας.

Σχετικά με την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που συζητήθηκαν, κοινός σκοπός όλων των φορέων υπήρξε η διάθεση συνεργασίας, η αναγκαιότητα ένωσης των δυνάμεων τους, η χάραξη κοινής στρατηγικής και η υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Κοινή ευχή όλων είναι, η παγκόσμια αυτή ημέρα σύντομα να δηλώνει μόνο τη νίκη ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.