Σχέδιο Δράσης Για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα

Σχέδιο Δράσης Για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα

γράφει η Βιβή Λιόπετα, Κοινωνική Λειτουργός ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ.

Το Καρκινάκι είχε την τιμή να συμμετάσχει στη συζήτηση του Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα.

Το «Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα», το 2ο από τα 4 Σχέδια Δράσης που ανέλαβε το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Πρωτοβουλία 1821-2021 / Initiative 1821-2021 και τελούν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρουσιάστηκε χθες 12 Απριλίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όταν μιλάμε για Δημόσια Υγεία δεν εννοούμε το σύστημα υπηρεσιών περίθαλψης που απευθύνεται στο άτομο/ασθενή.

Εννοούμε τις υπηρεσίες και δραστηριότητες που αφορούν στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, στην προστασία και παρακολούθηση της υγείας σε πληθυσμιακό επίπεδο και τη διαχείριση κρίσεων, όπως η πανδημία από τη νόσο COVID-19.

Η υγεία και η ευεξία του πληθυσμού θα πρέπει να έχει κεντρική θέση στις πολιτικές και στρατηγικές της Πολιτείας. Η υγεία είναι προϋπόθεση, δείκτης και αποτέλεσμα μιας βιώσιμης κοινωνίας. Η υγεία είναι πολιτική επιλογή και προτεραιότητα με έμφαση στην ισότητα, την Υγεία σε όλες τις Πολιτικές, τη Λογοδοσία για τη Υγεία και την ετοιμότητα αντιμετώπισης κρίσεων.

Ποιοι λοιπόν παράγοντες και κατά πόσο επηρεάζουν την υγεία μας;

• Κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες στο 40% (εισόδημα, απασχόληση/ανεργία, συνθήκες εργασίας, εκπαίδευση, κοινωνικά δίκτυα, συνθήκες ανάπτυξης παιδιών).
• Περιβαλλοντικοί παράγοντες στο 10% (συνθήκες διαβίωσης, φυσικό και δομημένο περιβάλλον, κατοικία, γειτονιές, χώροι εργασίας, σχολεία, αστικό περιβάλλον, κλιματική αλλαγή).
• Συμπεριφορικοί παράγοντες στο 30% (διατροφή, σωματική άσκηση, χρήση ουσιών, στρες & ψυχολογικοί παράγοντες, πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ικανότητα προσαρμογής, ανθεκτικότητα, εγγραματοσύνη υγείας).
• Υπηρεσίες Υγείας στο 20% (ποιότητα, προσβασιμότητα).

Σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία με πολλές και έντονες προκλήσεις, την καλή δημόσια υγεία δε μπορούμε να την αγοράσουμε, αλλά να την κατακτήσουμε. Η κατάκτηση της δημόσιας υγείας είναι ένα ευγενές εγχείρημα στο οποίο οφείλουν όλες οι επιστήμες να συνεργαστούν. Οι μεγάλες προκλήσεις υγείας της σύγχρονης εποχής, δηλαδή: α) τα χρόνια-μη μεταδιδόμενα νοσήματα (τα καρδιαγγειακά και μη μεταβολικά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, τα ψυχικά νοσήματα), β) οι ανισότητες στην υγεία, γ) η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, δ) οι αρνητικές επιδράσεις από την κλιματική αλλαγή και ε) οι επιδημίες και πανδημίες από λοιμώδη νοσήματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο με τη δημιουργία συστημάτων και υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με όρους 21οι αιώνα.

Οι πιο σημαντικές και καινοτόμες έννοιες της σύγχρονης Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνουν την έμφαση στην υγεία, την ευεξία και τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία. Η υγεία είναι πολιτική επιλογή. Ένα κρατικό σύστημα Δημόσιας Υγείας αποτελεί επένδυση για την ανάπτυξη της χώρας και προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον. Η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος υγείας στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα με διάλογο και συναίνεση των πολιτικών, επιστημονικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.