Αθλητές απέναντι στον καρκίνο…

Αθλητές απέναντι στον καρκίνο…

Την εμπειρία τους από τη μάχη που έδωσαν με τον καρκίνο μοιράστηκαν κορυφαίοι Έλληνες αθλητές, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, σε μια ανοικτή συζήτηση, που συνδιοργάνωσαν η ΑμΚΕ Win Cancer, η ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ‘’Σπύρος Λούης’’ με θέμα «Αθλητές…απέναντι στον καρκίνο».

Οι αθλητές Μαρία Πολύζου, Μαρία Ζαχαριάδου και Γιάννης Μπόγδος συνομίλησαν με νεαρούς ενήλικες επιβιώσαντες από τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία, για το πώς ο αθλητισμός τους βοήθησε στη διάρκεια της θεραπείας τους, άλλα και κατά την αποθεραπεία τους.
Οι ομιλητές επιβεβαίωσαν με την προσωπική τους εμπειρία, πως η άσκηση αποτελεί σημαντικό μέρος του θεραπευτικού πλάνου για τους πάσχοντες από καρκίνο, καθώς υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για τα ευεργετικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική υγεία τους, σε κάθε φάση της θεραπείας.

Μαρία Πολύζου, Προπονήτρια Συγγραφέας
«Η μάχη ενάντια στον καρκίνο μας βρίσκει όλους ενωμένους . Οι άνθρωποι που πέρασαν καρκίνο η νοσούν τώρα και όλοι αυτοί που κατάφεραν να τερματίσουν αυτον τον αγωνα με μια νικη στο τέλος γνωρίζουν καλά τι σημαίνει η κάθε μέρα στην ζωη τους !
Ξέρουν να παλεύουν και να μην τα παρατάνε ποτέ.
Εμείς που καταφέραμε να ξεπεράσουμε Τον καρκίνο ένα μέρος της νίκης μας, το οφείλουμε στην επαφή μας με τον αθλητισμό. Η άσκηση είναι το καλύτερο παυσίπονο.»

Φωτεινή Λεγάκη, μέλος της ΑμΚΕ Be My Hero
«Η ώρα είναι ΤΩΡΑ! Αγαπάμε και φροντίζουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία!»

Γιάννης Μπόγδος , Αρσιβαρίστας survivor
«Οι συνεχείς μάχες που δίνει κάποιος με τον καρκίνο, δεν είναι μόνο με τον ίδιο τον καρκίνο, αλλά με την ψυχολογία του και το ίδιο του το σώμα, ένας αγώνας με έναν άνισο εχθρό που το μόνο που θες είναι η επιβίωση σου με κάθε κόστος.»

Γιάννης Αρκεμανίδης, μέλος της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ
«Το σώμα μας δεν είναι δεδομένο. Η υγεία και η εικόνα του δεν είναι δεδομένες. Οφείλουμε λοιπόν να το αγαπάμε και να το προσέχουμε»

Μαρία Ζαχαριάδου, Αθλήτρια Ελευθέρας πάλης και Στίβου
«Υπάρχει ζωή μετά τις τρεις υποτροπές και τις δύο μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Εγώ αντιμετώπισα τον καρκίνο για 10 ολόκληρα χρόνια και αυτό που έχω να πω είναι πως, στη ζωή όπως και στον αθλητισμό δεν τελειώνει τίποτα αν δεν το αποφασίσεις εσύ, άλλωστε η ζωή είναι μια συνεχής πάλη.»

Την συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Ντίνος, Kλινικός Ψυχολόγος Γ.A.O.N.A. “O AΓIOΣ ΣABBAΣ”, Eπιστημονικός Υπεύθυνος KE.Y.E.E.Ψ.O.THΣ E.A.E.

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης δήλωσαν τα παρακάτω:

Κωνσταντινος Χαλιορής, Συντονιστής Γενικός Διευθυντης ΟΑΚΑ
«Το Ο.Α.Κ.Α. ως προαγωγός του αθλητισμού και έχοντας ένα σημαντικό αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία θα στέκεται αρωγός σε κάθε είδους προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συνεργασία το Wincancer, το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Ζήσε Αθλητικά.»

Ευαγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
«Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία η δημόσια ανάδειξη της ευεργετικής σύζευξης αθλητισμού με τους ανθρώπους που συναντήθηκαν με μια νεοπλασματική πάθηση. Είναι αναγκαία η ανάδειξη του γεγονότος ότι μέσω της αθλητικής δραστηριότητας και γενικά της σωματικής άσκησης μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ευεξίας και της βελτίωσης της ζωής ασθενών και επιβίωσάντων.»

Μένια Κουκουγιάννη, Διευθύντρια της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ
«Στην Ευρώπη υπάρχουν 500.000 επιβιώσαντες από παιδιατρικό καρκίνο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες επιπτώσεις της θεραπείας που έλαβαν και χρειάζονται πρόσβαση σε μακροχρόνια φροντίδα.
Η φυσική άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας των παιδιών και εφήβων αλλά και μετά το τέλος της θεραπείας τους, προσφέρει πολλά στην αποκατάσταση του σώματος αλλά και στην ίαση της ψυχής.
Η ένταξη προγραμμάτων άσκησης στα θεραπευτικά πρωτόκολλά και στα πλάνα μακροχρόνιας φροντίδας των επιβιωσάντων κρίνεται απαραίτητη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με καρκίνο.
Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι ότι η καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά που θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο είναι εφικτή και είναι στο χέρι μας.
Και όσοι σήμερα είμαστε εδώ, αποδεικνύουμε ότι πράγματι, είναι στο χέρι μας…»

Πίστη Κρυσταλλίδου, Πρόεδρος Wincancer
«Σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο στο Ολυμπιακό αθλητικό κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λουης» κάνει το πρώτο της βήμα η συμμαχία που έχουμε ονομάσει «Αθλητές …απέναντι στον καρκίνο». Οι αθλητές είναι άνθρωποι πρότυπα, και ξέρουν να μετατρέπουν τη θέληση σε ικανότητα, γι αυτό τους θέλουμε δίπλα μας στον κοινό αγώνα κατά του καρκίνου Θελουμε αυτός εδώ ο χώρος, να γίνει εφαλτήριο στην προσπάθεια μας να μιλήσουμε συντονισμένα και με συνέπεια για τα οφέλη της άθλησης, πριν τον καρκίνο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά τη νόσο.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.