«Η προστασία της δημόσιας υγείας ξεκινάει από την πρόληψη»

«Η προστασία της δημόσιας υγείας ξεκινάει από την πρόληψη»

Συνάντηση εργασίας με θέμα τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την πρόληψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/11/2021, στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. Το παρόν έδωσαν επικεφαλής επιστημονικών εταιρειών, λειτουργοί της υγείας και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, οι οποίοι συνομίλησαν με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και η Συνιδρύτρια-Διευθύντρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» Μένια Κουκουγιάννη μαζί με την Κοινωνική Λειτουργό-Office Manager του Οργανισμού Βιβή Λιόπετα.

Το βασικό αίτημα που έθεσε η ΑΜΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» στη συγκεκριμένη συνάντηση ήταν η ένταξη και για τα αγόρια του εμβολίου κατά του HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά καρκίνου που σχετίζονται με τον HPV στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ δια των εκπροσώπων του τόνισε και την αναγκαιότητα ενός σχεδίου δράσης για την εξάλειψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες αποτελούν μία απο τις κυριότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η κα Κουκουγιάννη ανέφερε: «Ο παιδιατρικός καρκίνος δυστυχώς δεν έχει πρόληψη, έχει μόνο έγκαιρη διάγνωση. Πολύ λίγοι καρκίνοι έχουν πρόληψη και ανάμεσά τους είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και, ως ένα βαθμό, άλλοι σχετιζόμενοι με τον HPV καρκίνοι. Στην Ευρώπη, γνωρίζουμε ότι 53.000 καρκίνοι ετησίως σχετίζονται με τον HPV. Η Ελλάδα, μέχρι στιγμής, αποζημιώνει το εμβόλιο μόνο για τα κορίτσια, γι’ αυτό και αίτημά μας, ως ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, είναι η ένταξη και των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για τον HPV».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «ο HPV είναι ένας ιός που προκαλεί καρκίνους οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με το σεξ. Επομένως, πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα συζήτησης απο την ελληνική οικογένεια. Εγώ, ως μητέρα που το παιδί μου νόσησε με καρκίνο, αυτό λέω σε όλες τις μαμάδες είναι ‘εμβολιάστε τα παιδιά σας, αγόρια και κορίτσια’. Η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να αυξηθεί με τη βοήθεια της πολιτείας. Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα, παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ένα 30% περίπου των κοριτσιών εμβολιάζεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μείωση στις ηλικίες 13 έως 18 ετών, στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η πανδημία COVID19, που μας έχει πάει πολύ πίσω. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ανακοίνωσε μείωση 43% ειδικά στους εμολιασμούς κατά του HPV. Είναι, λοιπόν, αναγκαία η ένταξη και των αγοριών, η συνολική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και η ενημέρωση όλων, σε όλες τις γλώσσες, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε την εξάλειψη όχι μόνο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά γενικότερα των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV. Δυστυχώς, έως τώρα το εμβόλιο κατά του HPV προκαλεί μια ανομοιογένεια, καθώς το έχουμε συσχετίσει μόνο με τα κορίτσια και, σε ό,τι αφορά τα αγόρια, μόνο με τους gay. Αυτό όμως δεν ισχύει, οφείλουμε να το αλλάξουμε και έχουμε όλα τα μέσα για να το κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η κα Κουκουγιάννη τόνισε ότι σχετίζεται άμεσα και με τον παιδιατρικό καρκίνο, αφού όπως είπε «παιδιά που μπορούν να θεραπευτούν από τον καρκίνο, δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους απο τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αυτή ήταν για εμάς η αφορμή να γνωρίσουμε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO και να ξεκινήσουμε μαζί, από το 2015, μια καμπάνια για την υγιεινή των χεριών. Μιλάμε στους ασθενείς και στους φροντιστές τους για το πώς πλένουμε τα χέρια μας, προκειμένου να μειώσουμε τα μικρόβια».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας στα θέματα που έθεσε το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, σημείωσε: «Όσο μιλούσατε κοιτούσα τα στοιχεία, καθώς μας τα είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να δούμε σε τι νούμερα κινείται η εμβολιαστική κάλυψη για τον HPV. Αξίζει να πούμε ότι τα τελευταία 5 χρόνια το καλύτερο νούμερο εμβολιαστικής κάλυψης στις γυναίκες ήταν 61.000, ενώ φέτος ήταν 44.000. Στα αγόρια, το καλύτερο ‘σκορ’ που υπήρξε ήταν φέτος, με 500 άτομα, ενώ κατά βάση είναι γύρω στα 100-200. Οφείλω να πω ότι πριν 6 μήνες περίπου, σε μία συνάντηση με καθηγητές οι οποίοι ήθελαν να μας ενημερώσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα, έμαθα και εγώ ότι το εμβόλιο για τον HPV αφορά και τα αγόρια. Πρέπει λοιπόν αφενός να εντάξουμε και τα αγόρια στο Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα και αφετέρου να αλλάξουμε και το όριο ηλικίας. Στα διεθνή πρότυπα φτάνει έως και τα 45 έτη. Πρόκειται για ένα επιστημονικό κομμάτι το οποίο το συζητάμε. Αλλά μπορώ να σας πω ότι θα το δούμε συνολικά, δηλάδή και για τα αγόρια αλλά και για την ηλικία, καθώς αποτελεί προτεραιότητά μας».

Σε ό,τι αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «αν θέλω να αλλάξω κάτι ως Υπουργός Υγείας είναι το κομμάτι των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Επειδή, λοιπόν, όλα ξεκινούν απο την ειλικρίνεια, ένα μέρος των θανάτων –όχι μόνο του COVID19 αλλά γενικότερα των θανάτων– θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Ευρωπαικός μέσος όρος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κυμαίνεται γύρω στο 5%-6%. Στην Ελλάδα τα ποσοστά κινούνται γύρω στο 9%-10%, όμως τα στοιχεία δεν είναι αξιόπιστα. Καταλαβαίνετε ότι τα ποσοστά στη χώρα μας είναι πολύ παραπάνω».

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διαβήτη Δημήτρης Συκιώτης, ο Διευθυντής Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο “Ελπίς” Αθανάσιος Τρίκας, η Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Ζένια Σαριδάκη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. Μαρία Παπαγεωργίου, η εκπρόσωπος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Βασιλική Μαράκα, το μέλος του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων Γιώργος Γλαρός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» Νίκος Δέδες και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας Ευθύμιος Καπάνταης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.