Επιστημονική διημερίδα «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην πράξη – Προκλήσεις και Ερωτήματα ΙΙ»

Επιστημονική διημερίδα «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην πράξη – Προκλήσεις και Ερωτήματα ΙΙ»

Νέους δρόμους στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου ανοίγουν οι εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής.
Η καλύτερη κατανόηση των μοριακών και ανοσολογικών μηχανισμών παθογένεσης των κακοήθων νεοπλασμάτων και άλλων παθήσεων έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη και χρήση καινοτόμων φαρμακευτικών παραγόντων, οι οποίοι έχουν βελτιώσει σημαντικά την κλινική πορεία των ασθενών.

Επιπλέον, τα μοριακά τεστ νέας γενιάς τα οποία διενεργούνται και σε δημόσια εργαστήρια, όπως το Παθολογο-ανατομικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γουδί, μπορούν να δείξουν τις πιθανότητες να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ενώ συμβάλλουν στην επιλογή του καλύτερου εξατομικευμένου πλάνου παρακολούθησης και θεραπείας.

«Μετά την εφαρμογή της εμπειρικής Ιατρικής, το παρόν και το μέλλον πλέον είναι η εφαρμογή της Μοριακής Ιατρικής», λέει ο παθολόγος-ογκολόγος Μιχάλης Καραμούζης, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΜΒΕ). «Τα μοριακά τεστ γίνονται πάνω στον όγκο αλλά και στο αίμα των ασθενών και αποκαλύπτουν αν υπάρχει κληρονομικότητα, ενώ μπορούν να μας κατευθύνουν στην καλύτερη θεραπεία κάθε ασθενούς εξατομικευμένα».

Οι νεότερες εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής αποτελούν το θέμα επιστημονικής διημερίδας με θέμα «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην πράξη – Προκλήσεις και Ερωτήματα ΙΙ», που διοργανώνεται από το ΙΜΒΕ και θα διεξαχθεί 26-27 Ιανουαρίου στην Αίγλη Ζαππείου (αίθουσα Ολυμπία) υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

«Στην εκδήλωση αυτή δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής συζήτησης για τις νεότερες εξελίξεις και τις μελλοντικές προοπτικές μεταξύ των συμμετεχόντων όλων των ειδικοτήτων, που εμπλέκονται στη Μοριακή Ιατρική, δηλαδή στη θεραπεία με βάση τις μοριακές διαταραχές κάθε ασθενούς», εξηγεί ο κος Καραμούζης. «Η πολυδιάστατη και δομημένη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών, που διαγιγνώσκονται με προκαρκινικές βλάβες και κακοήθη νεοπλάσματα, είναι προαπαιτούμενο για το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Θα παρουσιασθούν νεότερες χειρουργικές τεχνικές που εκτελούνται πλέον και στην Ελλάδα, αλλά και τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για νέα στοχευμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή της ανοσοθεραπείας και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει επιδείξει σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών με συμπαγείς όγκους για τους οποίους παλαιότερα δεν υπήρχαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες».

Η εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις στην κλινική πράξη, όπως νέες ανεπιθύμητες ενέργειες και αύξηση του κόστους υγείας, ενώ οι ασθενείς έχουν αποκτήσει ισχυρή φωνή μέσω των οργανωμένων συλλόγων τους και διεκδικούν καλύτερη εφαρμογή και πρόσβαση στις νέες θεραπείες και την ένταξή τους σε αξιόπιστες κλινικές μελέτες.

Η σημασία της πρόληψης στη συνολική υγεία αλλά και ειδικότερα στην καρκινογένεση είναι πλέον τεκμηριωμένη. Ειδικότερα, η επίδραση της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας αλλά και των εθιστικών παραγόντων στην ανάπτυξη κακοηθειών είναι σημαντική, ενώ η επίδραση μικροβίων και ιών, όπως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είναι πλέον επιβεβαιωμένη. Γι’ αυτό τον λόγο η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής και η εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου και πρόληψης (π.χ. εμβολιασμοί για τον HPV) είναι καταλυτικής σημασίας, καθώς μπορεί να σώσουν ζωές.

Στην επιστημονική Διημερίδα συμμετέχουν όλες ανεξαιρέτως οι ειδικότητες που έχουν ως αντικείμενο τη θεραπεία των κακοήθων νεοπλασμάτων με βάση τις αρχές της Μοριακής Ιατρικής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη νέα γενιά επιστημόνων.

Επειδή η έρευνα αποτελεί τη βάση κάθε νέας επιστημονικής εξέλιξης, θα παρουσιασθούν από προσκεκλημένους ομιλητές από τις Η.Π.Α., την Ευρώπη, το Ισραήλ και την Ελλάδα οι διεθνείς ερευνητικές κατευθύνσεις και οι μελλοντικές προοπτικές από την εφαρμογή της Μοριακής Ιατρικής και της ανοσοθεραπείας στην κλινική πράξη, οι οποίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες σχετικά με τη βέλτιστη θεραπεία των ασθενών με κακοήθη νεοπλάσματα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και με συντονιστή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο θα παρουσιασθούν οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί στόχοι για τους φοιτητές Ιατρικής και τους νέους ιατρούς.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) το ΙΜΒΕ διοργανώνει παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Φοιτητική Αριστεία ΙΙΙ», στο πλαίσιο της οποίας φοιτητές Ιατρικής θα παρουσιάσουν πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες πάνω στις εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής.

Στο τέλος της διημερίδας και βάσει του χρόνου παρακολούθησης των εργασιών της, θα χορηγηθούν Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.
Η εγγραφή στη διημερίδα είναι δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το email info@imibe.org. Το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.