Η δύσκολη στιγμή της ανακοίνωσης δυσάρεστων νέων για την υγεία

Η δύσκολη στιγμή της ανακοίνωσης δυσάρεστων νέων για την υγεία

Στον τομέα της ογκολογίας η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων είναι μια δύσκολη και αμήχανη στιγμή της κλινικής διαδικασίας, είτε αφορά την αρχική διάγνωση, είτε την περίπτωση υποτροπής της νόσου και μεταβίβασης στην παρηγορητική θεραπεία και το τελικό στάδιο.

Αναρωτηθήκαμε τι αισθάνονται οι γιατροί όταν ανακοινώνουν τα δυσάρεστα νέα, τι αισθάνονται οι νοσηλευτές όταν είναι δίπλα στον ασθενή 24 ώρες το 24 ώρο.

Αναρωτηθήκαμε γιατί τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουμε τι μας λένε οι γιατροί.

Αναρωτηθήκαμε πως αισθάνονται οι ασθενείς εκείνη τη δύσκολη ώρα.

Αναρωτηθήκαμε αν οι φροντιστές γνωρίζουν αρκετά ώστε να μπορούν να βοηθήσουν και να συμπαρασταθούν στον ασθενή.
Ζητήσαμε την βοήθεια των ειδικών για να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό θέμα: τη σχέση μας με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, από την ημέρα 0, την ημέρα της διάγνωσης.

Η Δρ. Έφη Σίμου μας είπε ότι η καλή επικοινωνία είναι το πρώτο βήμα στη θεραπευτική σχέση, αποτελεί την πιο σημαντική πηγή υποστήριξης του ασθενούς και τη βάση για την παροχή ποιοτικής ιατρικής φροντίδας.

Και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα:
Σχεδίασε το Breaking Bad News, ένα πρόγραμμα ενημέρωσης, για να απαντήσει σ’ αυτά μας τα ερωτήματα.
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των γιατρών αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να παίξει η ανακοίνωση της διάγνωσης στην έκβαση της πορείας της νόσου. Επιπλέον στόχος της ενέργειας αποτελεί η εκπαίδευση γιατρών, νοσηλευτών, ασθενών και φροντιστών στο αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας για να διαχειρίζονται καλύτερα αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Μαζί μας είναι οι Γυναίκες στην Ογκολογία- W4O, το Κ.Ε.Φ.Ι , το www.careacross.com και το www.iatronet.gr., το www.virus.com.gr, το www.infokids.gr, το www.healthmag.gr.

Να μάθουμε στους ασθενείς και φροντιστές να μην πυροβολούν τον αγγελιοφόρο. Να ζητήσουμε από τους γιατρούς να μπουν στη θέση και στο μυαλό του ασθενή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.