«Γιατί Σβήσαμε το Γράμμα Β»

«Γιατί Σβήσαμε το Γράμμα Β»

«Μόνο μία Γη» (Only one Earth). Αυτό είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και στον πυρήνα των προγραμματισμένων δράσεων τίθεται ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, όμως συχνά αγνοείται ή υποβαθμίζεται: Ο πλανήτης είναι το μοναδικό μας σπίτι με πεπερασμένους πόρους, τους οποίους η ανθρωπότητα οφείλει να διαφυλάξει.

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα του πιο πρόσφατου οικολογικού παραμυθιού «Γιατί Σβήσαμε το Γράμμα Β» της Ελένης Ανδρεάδη που ακούσια ήρθε ως προάγγελος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η βραβευμένη συγγραφέας απευθύνεται για μια ακόμη φορά στα παιδιά, στις νέες γενιές που πρέπει να αναλάβουν δράση και δυστυχώς να διορθώσουν όσα οι ενήλικες δεν φρόντισαν. Με λόγο απλό και κατανοητό, επιστρατεύοντας την τρυφερότητα και το χιούμορ εξηγεί στους μικρούς αναγνώστες πως δεν υπάρχει πλανήτης Α και πλανήτης Β. Έχουμε μόνο την Γη και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από τα χέρι μας για την σώσουμε.

Η ίδια σημειώνει: «Στο νέο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ένα παιδί ανακαλύπτει ότι η αδελφή του έχει σβήσει το γράμμα Β. Και ο λόγος που αυτό το κορίτσι δε θέλει να υπάρχει το γράμμα Β στο αλφάβητο είναι γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στον πλανήτη μας, τη Γη, σαν να έχουμε και ένα δεύτερο πλανήτη, έναν πλανήτη Β, στον οποίο θα μπορέσουμε να μετοικήσουμε όταν καταστρέψουμε τον πλανήτη αυτόν. Κάτι τέτοιο όμως φυσικά και δεν ισχύει. Δεν έχουμε άλλο σπίτι! Δεν έχουμε άλλη γη! Δεν έχουμε άλλο πλανήτη! Ο πλανήτη μας, η γη, είναι μοναδική και οφείλουμε να την προσέχουμε. Ο Stephen Hawking είχε πει: “Έχουμε όλη την απαραίτητη τεχνολογία για να καταστρέψουμε τον πλανήτη, όχι όμως για να τον εγκαταλείψουμε”.».

50 χρόνια από τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης

Το 2022 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης το 1972- την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) και στον ορισμό της 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ενθάρρυνση της ενημέρωσης και δράσης για την προστασία του πλανήτη.

Το σύνθημα της πρώτης εκείνης διάσκεψης ήταν «Μόνο μία Γη».

Μισό αιώνα μετά επανέρχεται, συμβολικά αλλά και για πρακτικούς λόγους, καθώς παραμένει ζοφερά επίκαιρο. Υπεύθυνη της φετινής διοργάνωσης είναι η Σουηδία.

Είναι χρέος μας να παραδώσουμε έναν πιο βιώσιμο και φιλικό πλανήτη στις νέες γενιές, αλλά και να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας, ώστε με τη σειρά τους ν’ αναλάβουν δράση.

Το παραμύθι της Ελένης Ανδρεάδη είναι μια καλή αφορμή για ν’ ανοίξει και στο σπίτι αυτή η «πράσινη», πολύ ουσιαστική συζήτηση.

Δείτε περισσότερα εδώ https://bit.ly/3PJPlYq

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.