γράφει η Δρ Ιωάννα Νίξον, PhD, MPH, FFMLM, Διεθύντρια Ογκολόγος, The Beatson Cancer Center, Γλασκόβη, Μ.Βρετανία.
Πέρασαν μόλις μερικοί μήνες από τότε που μου ζητήθηκε να οργανώσω μια ημερίδα με θέμα την ευζωία όσων δουλεύουν στο σύστημα υγείας και τη φροντίδα ασθενών. Δε θα μπορούσα να προβλέψω τότε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όλοι σήμερα. Η ημερίδα είχε ως κεντρικό θέμα τη σημασία της ευγνωμοσύνης, της συμπόνιας, της αποδοχής και της χαράς στη ζωή και καθημερινότητά μας.
Πέρασαν μόλις 3 μήνες από τότε που η ομάδα μου και εγώ βρισκόμασταν μαζί στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Γλασκόβη ως οργανωτές του Εθνικού Συνεδρίου Σαρκωμάτων στη Μ. Βρετανία. Δε μπορούσε κανείς από εμάς να προβλέψει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όλοι σήμερα.
Μόλις πριν από έξι εβδομάδες βρισκόμουν στην Αμερική σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στη ΝΑΣΑ , τη Μicrosoft και το MD Anderson αντικαρκινικό κέντρο. Ο λόγος του επαγγελματικού αυτού ταξιδιού ήταν η εφαρμογή καινοτομίας στο χώρο υγείας, ο ρόλος της τεχνιτής νοημοσύνης και η βελτίωση ποιότητας θεραπείας ασθενών.
Δε φανταζόμουν ότι το ταξίδι μου θα είναι τόσο επίκαιρο τώρα, καθώς το θέμα και ο σκοπός του ταξιδιού είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.
«Γινόμαστε σπουδαίοι σε ότι εξασκούμε καθημερινά»
Η πανδημία COVID19 έφερε απρόσμενες αλλαγές τη ζωή όλων, μηδενός εξαιρουμένου. Σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, κάθε επαγγέλματος και σε κάθε μήκος και πλάτος της γης. Η τωρινή κατάσταση μας καλεί όλους να προσαρμοστούμε άμεσα σε οξείες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο, καθώς και τον εαυτό μας. Οφείλουμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό ιδιαίτερα στις ιστορικές αυτές στιγμές. Είναι θέμα επιβίωσης.
Στην ιαπωνική φιλοσοφία,ω η τέχνη Κιντσούγκι αναφέρεται στην άσκηση αποδοχής αλλαγών, την επαναπροσαρμογή και μεταμόρφωση στη διάρκεια μιας κρίσης. Ας φανταστούμε ένα αψεγάδιαστο δοχείο που για κάποιο λόγο σπάει. Το ότι έσπασε δε σημαίνει ότι τα κομμάτια του δε μπορούν να επανενωθούν και να φτιάξουν ένα καινούριο δοχείο. Έτσι και καθένας από εμάς έχει τη δύναμη να επιβιώσει μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση και να αναγεννηθεί.
Τι εξασκούμε σήμερα; Τώρα;
Εξασκούμε συμπόνια και ανθρωπιά. Είναι γύρω μας: στις σχέσεις μας με τους συναδέλφους μας, με τις ομάδες μας, με τους ασθενείς μας. Δεν υπάρχει όριο στην ερώτηση «πως μπορώ να βοηθήσω;». Ο καθένας από εμάς θέτει το δικό του όριο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την ερώτηση «Τι είναι σημαντικό για εσένα» και ίσως εκπλαγούμε με αυτό που θα ανακαλύψουμε.
Τι μπορούμε να εξασκήσουμε σήμερα;
Μπορούμε να εξασκήσουμε τη χαρά. Να ανακαλύψουμε την αξία που κρύβουν τα μικρά πράγματα. Όσα ίσως θεωρούμε δεδομένα. Μια βόλτα με το σκύλο μου, μια όμορφη ταινία, η διήγηση μιας ιστορίας στο παιδί μου, η φροντίδα στα λουλούδια μου, η προετοιμασία ενός γεύματος. ‘Ότι μου δίνει χαρά. Έχω δικαίωμα και ανάγκη στη χαρά και δεν το ξεχνώ.
Μπορούμε να εξασκήσουμε την ευγνωμοσύνη. Να λέμε ευχαριστώ από καρδιάς. Να δείχνουμε την εκτίμησή μας στους γύρω μας για τη βοήθεια που μας προσφέρουν.
Μπορούμε να εξασκήσουμε τη δημιουργικότητα. Στις αρχές του Απρίλη, λίγες μέρες μετά τα τεσσαρακοστά του γενέθλια, ο μικρός μου γιος ξεκίνησε να φτιάχνει μια τεράστια κατασκευή με lego.
Εγώ: Τι φτιάχνεις;
David: Φτιάχνω ένα κάστρο.
Εγώ: Υπέροχο! Γιατί το φτιάχνεις τόσο μεγάλο;
David: Θέλω να κρυφτώ εκεί. Να μείνω εκεί για πάντα. Για να προστατευθώ.
Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε. Όταν ο μικρός μου γιος έφτιαχνε το κάστρο για να απομονωθεί, σκέφτηκα ότι πρέπει να κάνω κάτι για να τον βοηθήσω να πάψει να φοβάται. ‘Ετσι γεννήθηκε η ιστορία του Γιώργου Κουνελάκι και της Δρ Μπέτης: μια ιστορία για να βοηθήσει το David να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω μας και να σταματήσει να φοβάται. Με τη βοήθεια του εννιάχρονου αδερφού του, Γιώργου, δημιουργήσαμε αυτό το βιβλίο με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να προσαρμοστούν σε όσα συμβαίνουν σήμερα.
Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν:
https://bit.ly/JACKWEERABBITISSCAREDOFCOVID
Το βιβλίο χάρισε ένα τεράστιο χαμόγελο στο David και μέσα σε δύο βδομάδες από τη γέννηση του έχει ήδη μεταφραστεί σε επτά γλώσσες! Χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα και τη Μ.Βρετανία.
Οι οργανισμοί υγείας επιστρατεύουν όλες τις δυνάμεις τους για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Ο καθένας από εμάς, από τη δική του θέση, έχει το δικό του σημαντικό ρόλο να παίξει. Είμαστε όλοι απαραίτητοι και είμαστε όλοι ενωμένοι.
Όπως ο Ιπποκράτης είχε πει, όπου υπάρχει αγάπη για την ιατρική, υπάρχει αγάπη για τον άνθρωπο.
Ας δείξουμε την αγάπη μας αυτή στην καθημερινή μας ζωή και στους γύρω μας.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Δρ Ιωάννα Νίξον είναι Διευθύντρια Ογκολόγος στο Beatson West of Scotland Cancer Center, Γλασκόβη, Μ.Βρετανία. Εξειδικεύεται στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο Κεφαλής-Τραχήλου, σαρκώματα μαλακών μορίων και οστών σε ενήλικες και εφήβους και όγκους GIST με χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, targeted therapy και ακτινοθεραπεία. Είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, πρόεδρος στη θεραπεία και φροντίδα ασθενών με σάρκωμα στη Σκωτία και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας NCRI στην επιδημιολογία και επιβίωση ασθενών με καρκίνο κεφαλής-τραχήλου και μέλος του Scottish Medicine Consortium για την έγκριση νέων φαρμάκων. Η έρευνά της στοχεύει στην βελτιστοποίηση θεραπειών, την κατανόηση των αναγκών των ασθενών από τη διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση μετά τη θεραπεία και μείωση της τοξικότητας από την ακτινοθεραπεία.
Το 2018 έχει βραβευθεί για τη συνδρομή της στην πρόοδο θεραπείας ασθενών με καρκίνο από το Faculty Management and Leadership in Healthcare(FMLM), και η ομάδα της είναι υποψήφια για τα εθνικά βραβεία BMJ στην κατηγορία «καλύτερη ομάδα στη θεραπεία του καρκίνου 2020».