Όταν ο καρκίνος γίνεται καθρέφτης της αλήθειας

Όταν ο καρκίνος γίνεται καθρέφτης της αλήθειας

Το σημαντικό ρόλο της ειλικρίνειας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, τόσο για τον ασθενή όσο και για το οικείο περιβάλλον του αλλά και για το γιατρό, επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ψυχίατρος Χαράλαμπος Μπεντενίδης, τέως διευθυντής του ψυχιατρικού τομέα του ΕΑΝΠ Μεταξά, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Μέρας Επιβιωσάντων από τον Καρκίνο, όπως έχει καθιερωθεί η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου.
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος μιλάει για το φόβο στη διαχείριση της νόσου και τα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα τεκμηριώνει επιστημονικά με ποιο τρόπο η αποδοχή από την πλευρά του ασθενούς ενεργοποιεί μηχανισμούς άμυνας που συμβάλλουν στην ίαση.
Στο ερώτημα αν έχει συναντήσει περιπτώσεις τις οποίες ο ογκολόγος είχε χαρακτηρίσει ανίατες και η πραγματικότητα τον διέψευσε απαντά: «Έχω συναντήσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις, που με πίστη στον εαυτό τους, στη δύναμη του ψυχισμού τους, στο πνεύμα της ελπίδας, σχεδόν αυτοϊώνται». Επίσης, μεταξύ άλλων, εξηγεί πού πρέπει να ρίξει το βάρος ο φίλος, ο συγγενής, ο σύντροφος για να στηρίξει τον ασθενή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.