Σικάγο – Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο ASCO, χρειάζεται καλύτερη επικοινωνία φυσικοθεραπευτών και γονιών παιδιών με καρκίνο για την κατανόηση των μακροχρόνιων επιπτώσεων της χημειοθεραπείας
«Οι γονείς θέλουν αναλυτικές πληροφορίες για τις πιθανές παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία, πολλές φορές όμως δεν παίρνουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται, καθώς η αντίληψη του γονιού για τις παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία δεν συμφωνούν με τις αντιλήψεις των θεραπόντων ιατρών», δήλωσε η Katie Greenzang, παιδίατρος, αιματολόγος – ογκολόγος στο Κέντρο Παιδικού Καρκίνου και Ασθενειών Αίματος Ντέινα-Φάρμπερ της Βοστόνης .
Στην έρευνα συμμετείχαν 352 οικογένειες που τα παιδιά τους πρόσφατα διαγνώστηκαν με καρκίνο και οι ογκολόγοι που τα παρακολουθούν, προκειμένου να ερευνηθούν οι αντιλήψεις τους για τις περιορισμούς που θα έχουν μελλοντικά τα παιδιά, στις φυσικές ικανότητες τους, στην ευφυΐα τους και στην ποιότητα της ζωής τους.
Οι φυσικοθεραπευτές εκτίμησαν ότι υπάρχει 22% κίνδυνος για βλάβες στη φυσική ικανότητα των παιδιών, 9% για βλάβες στην ευφυΐα τους και 6% για προβλήματα στην ποιότητα της ζωής τους.
Από τους γονείς με παιδιά που έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιες παρενέργειες, μόνο το 38% αναγνώρισε τον κίνδυνο για δυσκολίες στην φυσιολογία του παιδιού, 21% αναγνώρισε τον κίνδυνο για προβλήματα στην ευφυΐα τους και 5% προβλήματα στην ποιότητα ζωής τους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ακρίβεια στα ποσοστά ήταν μεγαλύτερη στους γονείς με παιδιά που διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν παρενέργειες στην ευφυΐα τους και στην ποιότητα ζωής τους παρά στους γονείς παιδιών με υψηλότερο κίνδυνο.
Ανεξάρτητα από τα ποσοστά κινδύνου για μελλοντικές παρενέργειες, 92% των γονέων δήλωσαν ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουν πληροφορίες για τις μελλοντικές επιπτώσεις της χημειοθεραπείας στα παιδιά τους, ενώ το 86% απαιτούν υψηλό επίπεδο αναλυτικής ενημέρωσης.
«Η έρευνα μας δείχνει την ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των παιδογκολόγων και των γονιών για τα late-effects των επιζησάντων από καρκίνο της παιδικής ηλικίας» δήλωσε η Greenzang και πρόσθεσε: «Σχεδιάζουμε μελλοντικές μελέτες για να κατανοήσουμε αν οι πληροφορίες για πιθανές παρενέργειες της θεραπείας καλυτερεύει την ευαισθητοποίηση των γονιών για τους πιθανούς κινδύνους και αν επηρεάζει την απόφαση τους για τη θεραπεία του παιδιού».