Πώς θα κατακτήσεις αυτά που θέλεις τη νέα χρονιά…

Πώς θα κατακτήσεις αυτά που θέλεις τη νέα χρονιά…

γράφει η Γεωργία Δηλάκη, κοινωνιολόγος και διδάκτωρ Ψυχολογίας.

Στο πέρασμα από τον έναν χρόνο στον άλλον πολλοί από εμάς μετράμε –κάνοντας απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς- ανεκπλήρωτες επιθυμίες και απραγματοποίητους στόχους. Αναρωτιόμαστε τι δεν πήγε καλά ενώ είχαμε τη θέληση, τις ικανότητες, το ταλέντο ή την οργάνωση για να πετύχουμε όσα είχαμε στοχεύσει, αποδίδοντάς το σε παράγοντες όπως η κακή τύχη, οι δυσμενείς συνθήκες ή το πεπρωμένο. Μπορούμε, όμως, να τα πάμε καλύτερα τη νέα χρονιά;
1. Αποφασιστικότητα: Ξεκίνα τώρα! Ο Γκαίτε είπε «Θέλεις στ’αλήθεια αυτό που θέλεις; Άδραξε τούτη τη στιγμή». Πες «όχι» στην αναβλητικότητα, που θα σε κάνει να χάσεις τον ενθουσιασμό σου –ο οποίος είναι ένα από τα πρώτα βήματα της δημιουργίας. Σταμάτα να σκέφτεσαι πόσο δύσκολο είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις ή πότε θα καταφέρεις να το ολοκληρώσεις. Άδραξε τη στιγμή και ξεκίνα να το πραγματοποιείς, αφήνοντας στην άκρη δικαιολογίες και προφάσεις –«δεν θα τα καταφέρω», «υπάρχουν πολλές δυσκολίες», «δεν θα αντέξω στο χρόνο»- που σε εμποδίζουν να μπεις στη δράση και σε κάνουν να σκέφτεσαι περιοριστικά.
2. Διεκδικητικότητα: Απέφυγε τον παθητικό τρόπο επικοινωνίας με τους άλλους, από φόβο μήπως τους δυσαρεστήσεις ή δεν τα βγάλεις πέρα μαζί τους. Κάνε γνωστά τα «θέλω» σου και τα συναισθήματά σου στοχευμένα στους τομείς που σε ενδιαφέρουν –π.χ. σχέσεις, επαγγελματική καταξίωση- και διεκδίκησε δυναμικά αυτό που πιστεύεις ότι σου αξίζει. Δες κάθε στόχο που θέλεις να πετύχεις ή κάθε κατάσταση που βιώνεις από μια σκοπιά δυνατότητας και όχι αδυναμίας: «Μπορώ φέτος να πάρω το πτυχίο μου», «θα κερδίσω τη θέση που μου αξίζει στη δουλειά».
3. Οραματισμός: Μην τα παρατήσεις με την πρώτη δυσκολία ή «βολευτείς» με αυτήν. Παρέμεινε προσηλωμένος στο στόχο σου με επιμονή και επιστράτευσε τη φαντασία σου ως ένα εργαλείο για να τον πετύχεις. Όπως ένας καλός σκηνοθέτης σχεδιάζει και ολοκληρώνει την παρουσίαση ενός έργου στο μυαλό του και στη συνέχεια το υλοποιεί, οραματίσου τον εαυτό σου και τη ζωή σου όταν θα τα έχεις καταφέρει και τα οφέλη που θα απολαύσεις. Για παράδειγμα, αν επιθυμείς να χάσεις κιλά ή να απεξαρτηθείς από κάποια ουσία, φαντάσου τον εαυτό σου με τη νέα ελκυστική του εμφάνιση ή απαλλαγμένο από την κακή συνήθεια. Απεικόνισε στο μυαλό σου αυτό που θέλεις και κράτα αυτή την εικόνα κάθε μέρα στη σκέψη σου.
4. Θετική σκέψη: Ο αρνητισμός καταστρέφει τη δημιουργικότητα και την υλοποίηση των στόχων που έχεις θέσει. Έχε υπόψη σου ότι το σώμα σου είναι μια αστείρευτη πηγή άντλησης δυνάμεων και θετικών συναισθημάτων. Προχώρησε, επομένως, στο στόχο σου σαν να μην υπάρχει αποτυχία και καλλιέργησε την ικανότητα να βλέπεις τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά: έτσι ακόμη και μια αρνητική έκβαση ενός σχεδίου δεν θα σε απογοητεύσει, αντίθετα θα την αξιοποιήσεις ως πηγή γνώσης και θα λειτουργήσει εκ νέου σαν κίνητρο να ανασυγκροτήσεις τις δυνάμεις σου, να γίνεις καλύτερος και να εξελιχθείς.
5. Αυτοπεποίθηση: Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα σημαντικότερα συναισθήματα για την εξέλιξη της ζωής μας και την επιτυχία των στόχων μας, αφού μας δημιουργεί θετική διάθεση και αισιοδοξία. Να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με αγάπη και σεβασμό και να εμπιστεύεσαι τις δυνατότητές σου. Αξιοποίησε, παράλληλα, την αμφίδρομη σχέση της αυτοπεποίθησης και των ρεαλιστικών προσδοκιών, μην θέτοντας στόχους που είναι τελείως έξω από τις δυνατότητές σου. Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου με ρεαλιστικές προσδοκίες και έχε υπόψη σου ότι με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση μπορείς να αγγίξεις τις προσδοκίες σου.
6. Αυτοέλεγχος: Ακόμη κι αν πιστεύεις ότι ανακοινώνοντας τους στόχους σου θα είναι πιο εύκολο να τους πραγματοποιήσεις, έχε υπόψη σου ότι έτσι είναι πιθανό να συναντήσεις και επιφυλακτικά σχόλια, ακόμα κι αν αυτά προέρχονται από δικούς σου ανθρώπους –που ενδέχεται να σου καλλιεργήσουν αμφιβολίες. Τουλάχιστον στην αρχή κράτα την πρόθεσή σου να υλοποιήσεις το στόχο σου για τον εαυτό σου-όχι από εγωισμό ή μυστικοπάθεια, αλλά για να μην αποσπάσουν την προσοχή σου οι «σειρήνες» και επηρεαστείς αρνητικά, κάνοντας πίσω ή αποδυναμώνοντας την προσπάθειά σου. Απελευθερώσου από την ανάγκη επιβεβαίωσης από τους άλλους, δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και δράσε σύμφωνα με αυτό που σου υπαγορεύει η φωνή της ψυχής σου.
7. Αγάπη: Ο Χαλίλ Γκιμπράν είπε «Κάθε δουλειά είναι κενή χωρίς την αγάπη, γιατί η δουλειά είναι αγάπη που πραγματώνεται». Μην ξεχάσεις, λοιπόν, να «ντύσεις», όχι μόνο το στόχο που προσπαθείς να πετύχεις αλλά και κάθε άλλη επιδίωξη και δραστηριότητά σου τη νέα χρονιά, με το μανδύα της αγάπης. Κάνε αυτό που αγαπάς ή βάλε την αγάπη σε ό,τι κάνεις, σε σημείο που να σβήσει η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην προσπάθεια/δουλειά και στην απόλαυση. Όταν πια δεν θα μπορείς να ξεχωρίσεις πού σταματάει το ένα και πού ξεκινάει το άλλο, όχι μόνο θα έχεις πετύχει το στόχο σου αλλά θα έχει αποκτήσει μαγεία όλη η ζωή σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.