Γιατί δεν πρέπει να πεις ότι «έχασε την μάχη με τον καρκίνο»…

Γιατί δεν πρέπει να πεις ότι «έχασε την μάχη με τον καρκίνο»…

Μπορείτε να μιλήσετε για κάποιον που «παλεύει» με τον καρκίνο ή να πείτε ότι «έχασε την μάχη με τον καρκίνο» για να δείξετε πόσο τον στηρίζετε, να μαλακώσετε την σκληράδα του θανάτου και να εκδηλώσετε τα συναισθήματα σας αλλά χιλιάδες καρκινοπαθείς δεν τους αρέσει καθόλου να ακούνε αυτές τις φράσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Macmillan Cancer Support, σχεδόν το ήμισυ (44%) των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο βρίσκουν ακατάλληλη τη φράση “έχασε τη μάχη τους” ενώ το 37% δεν τους αρέσει η φράση “έχασαν τον αγώνα τους”.

Προτιμούν την λέξη ότι κάποιος απλά «πέθανε» από καρκίνο!

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 ασθενείς με καρκίνο.

Το να καλέσουμε κάποιον ως «ήρωα» ή να το αναφέρουμε ως «θύμα του καρκίνου» ή «θύμα» αποδεικνύεται επίσης μη δημοφιλής, με τους ανθρώπους να λένε ότι οι φράσεις αυτές αποδυναμώνουν (42%), απομονώνουν (24%) και θέτουν τους ασθενείς υπό πίεση 30%).

Για να δείξει τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν αυτές οι φάσεις , το MacMilan Cancer Center κυκλοφόρησε ένα βίντεο παράλληλα με τα στοιχεία που δείχνει την αντίδραση των καρκινοπαθών όταν ακούνε αυτά τα σχόλια.

Η  Mandy Mahoney, 47 ετών, μαμά δυο παιδιών από το Λονδίνο, είχε αρχικά διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού το 2011. Έχει περάσει από πέντε υποτροπές και τώρα ζει με ανίατο μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

“Νομίζω ότι να μιλάς για τον καρκίνο μπορεί να σε φορτίσει αρνητικά – οι γενναίοι, οι μαχητές, οι επιβιώσαντες, αυτοί οι όροι ασκούν πάρα πολλή πίεση σε έναν ασθενή που μόλις διαγνώστηκε”, λέει. “Προτιμώ σαφή, ξεκάθαεη γλώσσα, οπότε περιγράφω τον εαυτό μου ως το άτομο που ζει με ανίατο καρκίνο. Δεν είμαι γενναία… απλά προσπαθώ να ζήσω τη ζωή μου καλά “.

Ο Raveen Sethi, 24χρονος ασκούμενος οικονομικός σύμβουλος από το Essex, διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin το 2018 και τώρα βρίσκεται σε ύφεση. Προσθέτει: “Το χειρότερο μου ήταν όταν μου έλεγαν ότι τα μαλλιά μου θα μεγαλώσουν ξανά. Δεν επέλεξα να χάσω τα μαλλιά μου, έτσι δεν το έβρισκα και πολύ «έξυπνο». Απομόνωσα τον εαυτό μου από τους φίλους μου. Απλώς ήθελα κάποιος να μιλήσει και να διασκεδάσει μαζί μου “

Τα άρθρα των μέσων ενημέρωσης και οι δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι οι χειρότεροι “υποστηρικτές” της χρήσης αυτών των όρων, σύμφωνα με το 52% των ερωτηθέντων ασθενών.

Αλλά σχεδόν ένας στους πέντε (19%) είπε ότι οι φίλοι και η οικογένειά τους είχαν κάνει το ίδιο και το 8% δήλωσαν ότι ακόμη και οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποίησαν αυτές τις λέξεις μαζί τους.

Ο Craig Toley, 31 έτους, μηχανικός δικτύου που ζει στο Λονδίνο, διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς το 2016 και τώρα βρίσκεται σε ύφεση. Προσωπικά του άρεσε να ακούει λέξεις όπως  “αγώνας”, “μάχη” και “πολεμιστής” κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

«Τα λόγια αυτά με βοήθησαν να γίνω πιο δυνατός, να επιβληθώ στον εαυτό μου και με έκαναν να σκεφτώ τον καρκίνο μου ως μια πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσω», δηλώνει.

Δείτε την έρευνα και το video εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.