Νέα Χρονιά

Νέα Χρονιά

γράφει η Βίκυ Κάουλα, Life & Business Coach Σύμβουλος Σχέσεων Προσωπικής Ανάπτυξης και Ενδυνάμωσης

Σε λίγες μέρες αποχαιρετούμε το 2016, που για πολύ κόσμο ήταν πολύ δύσκολο, γεμάτο γεγονότα που μας σημάδεψαν, τόσο σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά όσα συνέβησαν στον κόσμο τη χρονιά που μας πέρασε μπορούμε μόνο να τα θυμόμαστε και να επιλέξουμε εάν θα τα χαρακτηρίζαμε θετικά ή αρνητικά και το πώς θα διαμορφωθεί η εν γένει στάση μας.

Σε προσωπικό επίπεδο, όμως, ένας απολογισμός μπορεί να μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμος. Είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστούμε ποια είναι τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς και να τα αξιολογήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Προσοχή! Κανένα συμβάν όσο δυσάρεστο, δύσκολο, απεχθές και σκληρό και να ήταν δεν μας είναι άχρηστο! Η χρησιμότητά του είναι αδιαμφισβήτητη, ίσως και μεγαλύτερη από τη χρησιμότητα των ευχάριστων στιγμών που περάσαμε.

Όσα καλά μας συνέβησαν μας γέμισαν όμορφες αναμνήσεις, μας έκαναν και νιώσαμε όμορφα, αναγνωρίσαμε τις δυνατότητές μας και πιστέψαμε στον εαυτό μας. Στόχος μας για τη νέα χρονιά, λοιπόν, είναι να συνεχίσουμε ό,τι καλό ξεκινήσαμε το 2016, ώστε και τη νέα χρονιά να ζήσουμε ωραίες στιγμές.

Τι συμβαίνει, όμως, με τα άσχημα γεγονότα, αυτά που μας στενοχώρησαν, μας απογοήτευσαν και μας προβλημάτισαν; Από όλα αυτά, όταν περάσει ένα χρονικό διάστημα και είμαστε σε θέση να τα δούμε αποστασιοποιημένα, μπορούμε να πάρουμε εξαιρετικά μαθήματα. Αναλογιζόμαστε τι έγινε και πώς εμείς αντιδράσαμε και χειριστήκαμε καταστάσεις, διακρίνουμε ποια ήταν η αλληλουχία των γεγονότων και το ρόλο που εμείς είχαμε σ’ αυτή, σημειώνουμε τι θεωρούμε ότι θα θέλαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά και μελετάμε τρόπους για να το πετύχουμε.

Όχι απογοήτευση και απαισιοδοξία! Κάθε κρίση μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία.

Εντοπίζουμε τα λάθη μας, τα αποδεχόμαστε, απενοχοποιούμαστε και σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά δεν είναι ακατόρθωτη. Βάζουμε στόχους και οργανώνουμε πλάνο, σχετικά με το πώς μπορούμε να τους υλοποιήσουμε, έχοντας τον πλούτο της γνώσης από τα λάθη μας.

Και δεν υπάρχει πιο κατάλληλη εποχή για κάτι τέτοιο από το τέλος της χρονιάς, αφού η αλλαγή του χρόνου σηματοδοτεί μια νέα αρχή για όλους.

Ξεκινάμε δυναμικά το 2017 με συγκεκριμένους στόχους και όνειρα, αλλά ταυτόχρονα και πλάνο υλοποίησής τους! Κι αν στην πορεία ξεφύγουμε από την πορεία μας, επαναπροσδιορίζουμε και συνεχίζουμε.

Καλή και Δημιουργική Χρονιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.