Αντιμετωπίστε την θλίψη κατά την διάρκεια των εορτών
????????????????????????????????????????????????

Αντιμετωπίστε την θλίψη κατά την διάρκεια των εορτών

Η οικογένεια και η ενότητα θεωρούνται βασικοί πυλώνες για τις διακοπές των εορτών.
Για τους ανθρώπους όμως που θρηνούν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αυτό μπορεί να κάνει αυτές τις διακοπές εξαιρετικά δύσκολες.

“Εάν η θλίψη είναι πρόσφατη, η φαντασία των διακοπών μπορεί να μοιάζει με μια προσβολή. Οι εορτασμοί μπορούν να τονίσουν πόσο μόνοι αισθάνονται οι άνθρωποι”, σημειώνει ο Δρ Μάικλ Μίλερ, πρώην συντάκτης του Harvard Mental Health Letter.

Αν και η θλίψη είναι σχεδόν καθολική, εκφράζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και μερικές φορές μοιάζει με μείζονα κατάθλιψη. Συχνές κραυγές, καταθλιπτική διάθεση, διαταραχές ύπνου και απώλεια όρεξης συμβαίνουν κατά κανόνα στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του πένθους.

Η θλίψη δεν υπακούει σε κανόνες και δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να θρηνήσει κάποιος. Κάθε άτομο – και κάθε οικογένεια – το κάνει διαφορετικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις και αλληλοεπικάλυψη συναισθημάτων, ειδικά κατά την περίοδο των εορτών, όταν δίνεται έμφαση στην αναγέννηση και την ανανέωση.

Κάποιες “στρατηγικές” που συνιστώνται από το τμήμα της Ψυχικής Υγείας του Χάρβαρντ που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την θλίψη της απώλειας κατά τη διάρκεια των εορτών είναι:

Ξεκινήστε μια νέα παράδοση. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου των εορτών, τοποθετήστε ένα αναμμένο κερί στο τραπέζι, αφήστε μια κενή καρέκλα ή πείτε λίγα λόγια ανάμνησης για το άτομο της οικογενείας σας που χάσατε.

Αλλάξτε τρόπους εορτασμού. Βγείτε αντί να πραγματοποιήσετε ένα γεύμα στο σπίτι, ή προγραμματίστε ένα ταξίδι με φίλους.

Εκφράστε τις ανάγκες σας. Οι άνθρωποι που θρηνούν μπορεί να δυσκολευτούν να συμμετάσχουν σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις ή ίσως χρειαστεί να μη ακολουθήσουν σε κάποιες παραδόσεις. Είναι απόλυτα σωστό και κατανοητό να πείτε στους ανθρώπους ότι δεν είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, ή να αλλάξετε σχέδια την τελευταία στιγμή.

Βοηθήστε κάποιον άλλον. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει η παροχή εθελοντικής εργασίας μέσω μιας φιλανθρωπικής ή θρησκευτικής οργάνωσης. Κάντε μια δωρεά για ένα κοινωφελή σκοπό στη μνήμη του ατόμου που χάσατε.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Η διαδικασία του πένθους δεν ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια του μηνός, έξι μηνών ή ενός έτους. Ανάλογα με τη δύναμη του δεσμού που έχει σπάσει, η θλίψη μπορεί να είναι ισόβια. Παρ ‘όλα αυτά, η θλίψη συνήθως μαλακώνει και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Με το πέρασμα του χρόνου, οι διακοπές των εορτών θα γίνουν πιο εύκολα διαχειρήσιμες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.