FAQ : Covid19 και “survivros”

FAQ : Covid19 και “survivros”

Τι χρειάζεται να ξέρω:

COVID-19 είναι ένας νέος ιός που έχει διαδοθεί τώρα σε όλο τον κόσμο. Ξέρουμε ότι αυτός ο ιός έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλους.

Πώς ο COVID-19 διαδίδεται;

Ο ιός διαδίδεται με το να έρθετε σε επαφή με τα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος ενός μολυσμένου/προσβεβλημένου ανθρώπου.
Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να εκτοξευθούν από τη μύτη ή το στόμα ενός μολυσμένου ανθρώπου (όπως όταν μιλάνε, βήχουν ή φτερνίζονται) και μπορούν να ταξιδέψουν περίπου δύο μέτρα.
Τα σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν στις επιφάνειες, στις οποίες προσγειώνονται, όπως σε πάγκους. Ή εάν το μολυσμένο άτομο έχει ακουμπήσει τα σταγονίδια με τα χέρια του (όπως όταν σκουπίζει τη μύτη του, ή όταν καλύπτουν το στόμα τους όταν βήχουν) τα σταγονίδια μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες επιφάνειες, όπως είναι τα πόμολα της πόρτας, οι διακόπτες των φώτων, τα κινητά, τα πληκτρολόγια, οι βρύσες του νερού, οι αντλίες πετρελαίου και άλλα.
Εάν ένα μολυσμένο σταγονίδιο έρθει σε επαφή με τα μάτια σου, τη μύτη ή το στόμα, μπορεί να σε μολύνει. Αυτό περιλαμβάνει είτε εάν το σταγονίδιο προέλθει άμεσα από το μολυσμένο άτομο, είτε εάν ακουμπήσετε μία μολυσμένη επιφάνεια.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου από το να μολυνθώ;

Ακολουθήστε τις αρχές/οδηγίες της κοινωνικής αποστασιοποίησης:
-Κρατήστε 2 μέτρα απόσταση ανάμεσα σε εσάς και τους άλλους ανθρώπους, εάν είναι δυνατόν
-Αποφύγετε τις κοινωνικές συναθροίσεις και το πλήθος κόσμου
-Αποφύγετε τις μαζικές μετακινήσεις ( όπως είναι τα λεωφορεία και τα μετρό
-Μείνετε σπίτι όσο περισσότερο μπορείτε και μείνετε μακριά από όποιον είναι άρρωστος

Εφαρμόστε κανόνες υγιεινής:
-Πλένετε τα χέρια σας πολύ συχνά-τουλάχιστον μία φορά ανά ώρα, όταν είστε ξύπνιοι-με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Αυτό περιλαμβάνει και το όταν βρίσκεστε σπίτι σας
-Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας
-Καθαρίστε υψηλής ευκρίνειας επιφάνειες, όπως είναι τα κινητά, το πληκτρολόγιο, τα πόμολα της πόρτας, τους διακόπτες των φώτων και τους πάγκους, χρησιμοποιώντας αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια ή οικιακά καθαριστικά, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
-Μην κάνετε χειραψίες η αγκαλιές με άλλους ανθρώπους
-Μη μοιράζεστε είδη οικιακής χρήσης (όπως κούπες και πετσέτες) με άλλους

Φροντίστε πολύ τον εαυτό σας:
-Τραφείτε σωστά
-Κοιμηθείτε αρκετά
-Μειώστε το στρες, όσο γίνεται περισσότερο
-Εάν δουλεύετε ή πηγαίνετε σχολείο, ζητήστε να δουλεύετε ή να κάνετε τα μαθήματά από το σπίτι. Πάρτε μία επιστολή από τον πάροχο ιατρικής φροντίδας/γιατρό για να το υποστηρίξει αυτό, εάν χρειάζεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα του COVID-19;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
-Πυρετός
-Βήχας
-Δυσκολία στην αναπνοή
Συμπτώματα που μπορεί επίσης να συμπεριλαμβάνονται:
-Κούραση
-Πόνοι
-Ρινική καταρροή
-Πονόλαιμος

Τι πρέπει να κάνω εάν δε νιώθω καλά και υποψιάζομαι ότι μπορεί να έχω COVID-19;

Καλέστε αμέσως για ιατρική συμβουλή, πριν επισκεφθείτε το γιατρό ή το νοσοκομείο, προκειμένου να καθορίσετε ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Ενημερώστε το γιατρό ότι είστε επιβιώσαντες καρκίνου.
Εάν έχετε χρόνιες παθήσεις ( όπως για παράδειγμα καρδιαγγειακά προβλήματα ή προβλήματα με τους πνεύμονες) ενημερώστε το γιατρό
Εάν σας έχουν πει ότι η θεραπεία που λαμβάνετε για τον καρκίνο σας τοποθετεί σε υψηλό ρίσκο για προβλήματα με τους πνεύμονες ή την καρδιά ( όπως αυτά είναι από ακτινοβολίες θώρακος και συγκεκριμένες χημειοθεραπείες) ενημερώστε το γιατρό
Επιδείξτε τη σύνοψη της θεραπείας του καρκίνου που λαμβάνεται όταν σας πουν να προσέλθετε σε κλινική ή νοσοκομείο.

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω;

Αναγνωρίζουμε ότι είναι μια στρεσογόνος περίοδος για όλους. Η ενημέρωση/πληροφόρηση για τον COVID-19 συνεχίζει να τροποποιείται καθημερινά.
Να επικοινωνείτε με την ιατρική ομάδα που σας φροντίζει για τις ερωτήσει και ανησυχίες που μπορεί να έχετε κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.