Όταν το παιδί επιστρέψει στο σπίτι κατά τη διάρκεια της θεραπείας του αλλά και μετά το τέλος της, θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες οικιακής υγιεινής, για να περιοριστεί ο κίνδυνος μολύνσεων ή και αλλεργιών.
Γνωρίζουμε ότι ειδικά εμείς οι μαμάδες, είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένες με το θέμα της καθαριότητας και θέλουμε να «αποστειρώσουμε» το περιβάλλον που κινείται το παιδί για να το προφυλάξουμε.
Σας προτείνουμε 4 βασικούς κανόνες οικιακής υγιεινής που μπορείτε να ακολουθείτε σχεδόν σε καθημερινή βάση προκειμένου να διατηρείτε την υγιεινή του σπιτιού σας χωρίς να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια.
Συχνή ανακύκλωση του αέρα.
Ιδιαίτερα τις περιόδους όπου ασθένειες και μικρόβια βρίσκονται σε έξαρση, ο συχνός αερισμός των δωματίων είναι απαραίτητος. Ανοίξτε τα παράθυρα το πρωί μόλις ξυπνήσετε και ξεκινήστε τη μέρα σας εισπνέοντας καθαρό αέρα. Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για να αερίζετε συχνά το σπίτι είναι η χρήση χημικών καθαριστικών. Αυτά τα καθαριστικά εξοντώνουν τα μικρόβια αλλά και τον καθαρό αέρα. Φροντίζουμε για την καθημερινή ανακύκλωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μας και διατηρούμε μια υγιή ατμόσφαιρα για το παιδί που νοσεί μέσα στο σπίτι.
Συχνή αλλαγή σεντονιών.
Αλλάζουμε τα σεντόνια κάθε εβδομάδα ώστε να διατηρούμε την υγιεινή τους σε πολύ καλό επίπεδο.
Συχνή αλλαγή πετσετών.
Οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε για το πρόσωπο, τα χέρια και το μπάνιο μας, ειδικά για το παιδί, είναι φορείς πολλών μικροβίων. Αλλάζουμε συχνά τις πετσέτες, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Απαγόρευση των παπουτσιών στο σπίτι.
Τα παπούτσια μας μεταφέρουν πολλά μικρόβια αν αναλογιστούμε που πατάμε. Μπορούμε να τοποθετήσουμε την παπουτσοθήκη ή ένα ράφι δίπλα στην κεντρική είσοδο ώστε να μην μπαίνουμε με τα παπούτσι στο σπίτι και να παροτρύνουμε και τους επισκέπτες να κάνουν το ίδιο.
Ρωτήστε τους θεράποντες γιατρούς τι άλλο πρέπει να προσέχετε όταν το παιδί που νοσεί είναι στο σπίτι.