Βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών που νοσούν με καρκίνο και τις οικογένειες τους

Βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών που νοσούν με καρκίνο και τις οικογένειες τους

γράφει η Κουτσικού Κατερίνα, Ψυχολόγος

Στις 15-16 Νοεμβρίου 2019 οργανώθηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» το 11ο σεμινάριο Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας με θέμα τη «Ψυχοκοινωνική στήριξη του παιδιού με καρκίνο και της οικογένειάς του».

Με γνώμονα το βίωμα αποθεραπευμένων ατόμων, γονέων, ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ειδικών ψυχικής υγείας οι διαλέξεις και οι στρογγυλές τράπεζες αφορούσαν θέματα σχετικά με την ενημέρωση παιδιών-εφήβων και γονέων σε όλες τις φάσεις της ασθένειας, τις πολυδιάστατες επιδράσεις του καρκίνου τόσο για το παιδί όσο και την οικογένειά του, τη διαδικασία της μεταμόσχευσης, τον πόνο, τη σημασία της ανακουφιστικής φροντίδας, τις θεραπευτικές κατασκηνώσεις και την αναγκαιότητα μίας δια βίου παρακολούθησης ατόμων που νόσησαν στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Κοινός στόχος όχι μόνο η επιβίωση αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους μέσω μίας ολιστικής προσέγγισης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της εκάστοτε περίπτωσης.

Το Καρκινακι αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο του παιδιατρικού καρκίνου, σχετικά με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, μετά το τέλος των θεραπειών, αλλά και την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης του επιστημονικού προσωπικού που είναι δίπλα μας καθημερινά, λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ομάδα Γονέων Παιδών και Εφήβων που νόσησαν με καρκίνο και έχουν τελειώσει την θεραπεία τους και σύντομα θα ξεκινήσει Ομάδα Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων.

Παράλληλα, ξεκίνησε η Ομάδα Στήριξης του Ιατρονοσηλευτικού Προσωπικού της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Ελπίδα». Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που καταθέτουν καθημερινά όχι μόνο την επαγγελματική τους ιδιότητα αλλά και τη ψυχή τους σε κάθε παιδί και σε κάθε οικογένεια που περνά την πόρτα μιας ογκολογικής κλινικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.