Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων συμπεριλαμβάνει πλέον και τον εμβολιασμό των αγοριών κατά του ιού HPV

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων συμπεριλαμβάνει πλέον και τον εμβολιασμό των αγοριών κατά του ιού HPV

Είναι μεγάλη η χαρά μας που ο εμβολιασμός των αγοριών για τον ιό HPV συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή 4 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον HPV, ότι και τα αγόρια μας θα εμβολιάζονται δωρεάν και άλλαξε και το ηλικιακό όριο: κορίτσια και αγόρια ηλικίας 9 έως 18 ετών εμβολιάζονται δωρεάν στην χώρα μας για τον ιό HPV.

Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, από το 2020, έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για τον HPV και τους καρκίνους που αυτός προκαλεί, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να εξαλείψουμε τους καρκίνους που ο ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV) και πιέζοντας ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να συμπεριλάβει και τον εμβολιασμό των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων.

Ο HPV (Human papilloma virus, ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας ιός που βασίζεται στο DNA και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνους μεμβράνες.

Έχουν περιγραφεί περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι HPV, εκ των οποίων οι 40 μπορούν να προσβάλουν τα γεννητικά όργανα. Κατατάσσονται με βάση τη διαφορετικότητα στο DNA τους και ονομάζονται με αριθμούς (HPV6, HPV11, HPV16 κλπ).

Οι τύποι 16 και 18 του HPV είναι πολύ υψηλού κινδύνου και ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 31, 33, 45, 52 και 58 είναι υψηλού κινδύνου και ευθύνονται για το 20% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης, ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πρωκτού και του στοματοφάρυγα σε άνδρες και γυναίκες, καρκίνο του αιδοίου σε γυναίκες και καρκίνο του πέους στους άνδρες.

Χάρη στον καθολικό εμβολιασμό σε Σκανδιναβικές χώρες, στην Αυστραλία και στην Ιρλανδία τα ποσοστά των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου έχουν μειωθεί δραματικά, πολύ πρόσφατα, δε, διαπιστώθηκε στην Σουηδία και σημαντική ελάττωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε κορίτσια-γυναίκες 18-30 ετών.

Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί πάνω από 270 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων έναντι του HPV παγκοσμίως και πάνω από 1,7 εκατομμύρια δόσεις στην Ελλάδα.

Τα τελευταία δύο χρόνια στην χώρα μας,λόγω της πανδημίας, σημειώθηκε σημαντική μείωση των ποσοστών εμβολιασμού για τον HPV κατά 45%.

Ελπίζουμε και συστήνουμε στους γονείς, να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους με το μοναδικό εμβόλιο, μέχρι τώρα, που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο.

Για να μάθετε περισσότερα για τον ιό HPV διαβάστε το www.stop-hpv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.