Παχυσαρκία και καρκίνος απειλούν τους milllennials

Παχυσαρκία και καρκίνος απειλούν τους milllennials

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS)  μελέτησε εκατομμύρια ιατρικά αρχεία από το 1995 ως το 2014 και ανακοίνωσε ότι τα ποσοστά του καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό στους millennials–δηλαδή στη γενιά στην οποία ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000-σε σχέση με παλαιότερες γενιές στις ΗΠΑ (δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Public Health).

Η έκθεση αναφέρει ότι η απότομη αύξηση που παρατηρείται στα ποσοστά παχυσαρκίας τα τελευταία 40 χρόνια πιθανόν να έχει αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου στις νεότερες γενιές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά έξι από τις 12 μορφές καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία (του παχέος εντέρου, της μήτρας, της κύστης, του νεφρού, του παγκρέατος και του πολλαπλού μυελώματος–μιας μορφής καρκίνου του αίματος) αυξήθηκαν όλα, ειδικά σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Και εντόπισαν πιο απότομη αύξηση στα ποσοστά που αφορούν νεότερες γενιές- άτομα ηλικίας 25 με 49- και ειδικά τους millennials, δηλαδή τους 20άρηδες και 30άρηδες.

Για παράδειγμα, ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από καρκίνο του παχέος εντέρου, της μήτρας και της κύστης έχει διπλασιαστεί για τους millennials σε σχέση με ό,τι ίσχυε για τους baby boomers, που σήμερα είναι 50 ως 70, όταν βρίσκονταν στην ηλικία εκείνη (των 25 με 49).

Τα ποσοστά κάποιων από αυτούς τους καρκίνους αυξήθηκαν και σε άτομα άνω των 50 ετών, αλλά η αύξηση δεν ήταν τόσο απότομη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η τάση πιθανόν να οφείλεται στην ραγδαία άνοδο των ποσοστών παχυσαρκίας τις τελευταίες λίγες δεκαετίες με τις «νεότερες γενιές σε όλον τον κόσμο να βιώνουν μια πιο πρώιμη και πιο μακροχρόνια έκθεση στους κινδύνους του επιπλέον βάρους». Ο καρκίνος του μαστού συνδέεται με την παχυσαρκία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί έχουν αυξηθεί τα ποσοστά μόνο των μισών από τις 12 μορφές καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι οι μορφές καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα και τις λοιμώξεις μειώνονται σε ομάδες μικρότερης ηλικίας.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του εντέρου, της μήτρας, του οισοφάγου, του νεφρού, του ήπατος, της κύστης, των ωοθηκών, του στομάχου, του θυρεοειδούς, το μηνιγγίωμα (ένα είδος όγκου του εγκεφάλου) και το πολλαπλό μυέλωμα (μια μορφή καρκίνου του αίματος) καθώς και ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση συνδέονται όλοι με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς αυξάνεται το βάρος των ανθρώπων.

Αλλά η παχυσαρκία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας: το περιβάλλον, η κληρονομικότητα και άλλα ζητήματα επίσης μπορεί να παίξουν ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι θα νοσήσουν από αυτές τις μορφές καρκίνου είναι παχύσαρκοι, ούτε ότι όλοι οι παχύσαρκοι θα εμφανίσουν απαραιτήτως κάποια από αυτές τις μορφές καρκίνου.

Πηγή: www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.