Πώς και τι να τρώει το παιδί για να έχει ενέργεια κατά τη θεραπεία

Πώς και τι να τρώει το παιδί για να έχει ενέργεια κατά τη θεραπεία

Επιμέλεια Άννα Τσιναβάλου
(B.A. Ψυχολογίας)

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω ορισμένα «κόλπα» και συμβουλές, ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να τρώει πιο σωστά χωρίς να δίνετε «μάχη» με το φαγητό. Φυσικά, αν για τον οποιοδήποτε λόγο πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν τρώει πολύ, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό για να σας βοηθήσει, πριν δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα.

• Μικρές μερίδες και σνακ:
Είναι προτιμότερο να δίνετε στο παιδί μικρές μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά τρία μεγάλα γεύματα. Μικρά σνακ, όπως κρακεράκια, τυρί, κρέμες, φρούτα, δημητριακά και γάλα, είναι απλά αλλά γεμάτα ενέργεια τρόφιμα.

• Να τρώει όποτε πεινάει:
Αφήστε το παιδί να φάει όποτε πεινάει. Προσπαθήστε να καταναλώνει τροφές με πολλή πρωτεΐνη και θερμίδες, καθώς χρειάζεται την ενέργεια που θα του προσφέρουν. Αν το παιδί σας δεν τρώει εύκολα τέτοια φαγητά, καλές επιλογές είναι πίτσα, hamburgers και παγωτά, που του δίνουν ό,τι χρειάζεται.

• Καταρτίστε ένα μεγάλο γεύμα μέσα στην ημέρα:
Σημειώστε πότε το παιδί σας είναι πολύ πεινασμένο και κάντε εκείνο το γεύμα το μεγαλύτερο της ημέρας. Π.χ. πεινάει πιο πολύ το πρωί; κάντε το πρωινό του το μεγαλύτερο γεύμα κάθε μέρα.

• Να πίνει υγρά
Να καταναλώνει πολλά υγρά ενδιάμεσα από τα γεύματά του και όχι μαζί με τα γεύματα, ώστε να μην νιώθει χορτασμένο όταν τρώει και να τρώει παραπάνω.

Μην ξεχνάμε, όμως, και την εμφάνιση του φαγητού! Προσπαθήστε να κόβετε τα σαντουιτσάκια με τις φόρμες για κουλουράκια ή να δημιουργείτε προσωπάκια στα φρούτα (συμβουλευτείτε παιδικά βιβλία για ιδέες). Χρησιμοποιείστε χαρούμενα χρώματα για τα πιάτα και τα καλαμάκια ή κάντε πικνίκ. Ακόμα, μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα ή και να διαλέξει τι θέλει να φάει, οτιδήποτε μπορεί να το κάνει να νιώσει πιο χαρούμενο και χρήσιμο.

Πως να προσθέσετε πρωτεΐνη και βιταμίνες στα φαγητά του:
Προσθέστε τριμμένο τυρί σχεδόν σε όλα τα φαγητά του, σε πατάτες, λαχανικά, σούπες, ακόμα και σε κρέας
Προσθέστε γιαούρτι σε σάλτσες, καθώς θα το φάει πολύ πιο ευχάριστα από ό,τι σκέτο
Βράστε και αποθηκεύστε βραστά αβγά στο ψυγείο και ψιλοκόψτε τα σε σαλάτες, σούπες και κρέατα
Λιώστε λίγο βούτυρο και ρίξτε το πάνω σε πατάτες και κρέατα
Βάλτε σαντιγί πάνω σε παγωτά, ακόμα και στα φρούτα (αν το παιδί είναι μεγάλο μπορεί να φάει και μέλι)
Ψιλοκόψτε ξηρούς καρπούς ή δημητριακά και ρίξτε τα πάνω από σαλάτες ή γλυκά

Μην ξεχνάτε: Η σωστή διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και η καλή ψυχολογία είναι βασικοί κανόνες για να μπορέσει το παιδί σας να πολεμήσει την ασθένεια.


Ευχαριστούμε πολύ για την επιστημονική επίβλεψη την Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Msc
Μέλος επιστημονικής ομάδας «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ- ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»
Αντιπρόεδρο Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.