Ρόδι το καλότυχο…

Ρόδι το καλότυχο…

Σύμβολο καλοτυχίας, γονιμότητας και αφθονίας, το ρόδι είναι ένα μικρό δέντρο με κόκκινα, ροζ και πορτοκαλί άνθη. Ζει πολλά χρόνια, ίσως και πάνω από 200. Οι ροδιές μεταφέρθηκαν από τα Ιμαλάια στην βόρεια Ινδία και το Ιράν και από εκεί πέρασαν σε όλες τις μεσογειακές χώρες, ήδη από την αρχαιότητα.

Ο καρπός της είναι το γνωστό σε όλους μας ρόδι .Περιέχει εκατοντάδες σωροκάρπια (ρώγες ή σπόρια) με έντονο κόκκινο χρώμα, τα οποία το κατατάσσουν στην κατηγορία των μούρων. Ως φρούτο ωριμάζει το φθινόπωρο και η συλλογή του γίνεται πριν αρχίσουν οι βροχές, συνήθως από τον Σεπτέμβρη έως τον Νοέμβριο.

Τα θρεπτικά του συστατικά είναι εντυπωσιακά. Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, Κ και φυλλικού οξέος, καλίου και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών.

Εκτός από τα πλούσια μικροθρεπτικά συστατικά του, το ρόδι περιέχει περίπου 124 διαφορετικά φυτοχημικά, τα περισσότερα εκ των οποίων ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό αλλά και ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, δίνοντάς του και αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, το ρόδι περιέχει σε μεγάλα ποσά ελλαγιταννίνες, οι οποίες είναι βιοδραστικές πολυφαινόλες. Στις ελλαγιταννίνες ανήκουν και οι μοναδικές πουνικαλαγίνες, οι μεγαλύτερου μοριακού βάρους πολυφαινόλες. Εκτός από τις πουνικαλαγίνες, το ρόδι περιέχει και άλλες πολυφαινόλες όπως οι ανθοκυανίνες και οι φλαβονόλες.

Τα δύο θρεπτικά συστατικά του, που φέρουν την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση είναι οι πουνικαλαγίνες και το πουνικικό οξύ. Στο παρελθόν πίστευαν ότι οι αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε αυτές τις δύο ουσίες. Πλέον, έχει βρεθεί ότι οι πολύτιμες ιδιότητές του οφείλονται στην συνεργιστική δράση όλων των θρεπτικών συστατικών του.

Πόσο ωφελεί το ρόδι την υγεία;

Ηδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν στην ιατρική ως αντιπαρασιτικός παράγοντας, ως τονωτικό του αίματος και για την θεραπεία της διάρροιας, των έλκων του στόματος (άφθες) και άλλων ελκών του σώματος. Επιπλέον, χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία του διαβήτη τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Ινδία.

Στην σημερινή εποχή, οι έρευνες αποδεικνύουν η μία μετά την άλλη τα οφέλη του για την υγεία. Πράγματι το ρόδι φαίνεται να ασκεί αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντικαρκινική δράση.

Συνολικά, όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ρόδι έχει προληπτική αλλά και θεραπευτική δράση ενάντια:
Στις διάφορες μορφές καρκίνου (του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου)
Στην αρτηριακή πίεση
Στον σακχαρώδη διαβήτη
Στην στυτική δυσλειτουργία και την ανδρική υπογονιμότητα
Στην υπεριώδη ακτινοβολία
Στην οστεοαρθρίτιδα και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα
Στο αλτσχάϊμερ
Σε βακτηριακές μολύνσεις και στην ανοχή στα αντιβιοτικά (αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση)

Αντιοξειδωτική Δράση

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το ρόδι έχει 2 με 3 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική ικανότητα σε σχέση με το κόκκινο κρασί αλλά και το πράσινο τσάι. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού φαίνονται από την μεγάλη περιεκτικότητά του σε φαινολικά στοιχεία, σε φλαβονοειδή, σε ταννίνες και σε ανθοκυανίνες. Συγκεκριμένα, το ρόδι περιέχει 1500-1900 mg/L πουνικαλαγίνες, οι οποίες είναι οι ταννίνες του ροδιού.

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού επιβεβαιώνεται από πάμπολλες έρευνες, με βάση τις οποίες τα εκχυλίσματα ροδιού απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα αλλά και την υπεροξείδωση των λιπιδίων σε ζώα, ενώ παράλληλα αυξάνουν των αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος του αίματος σε ηλικιωμένους.

Αντικαρκινική Δράση

Σε in vitro έρευνες όπου χρησιμοποιήθηκαν καρκινικά κύτταρα από τον προστάτη, έχει φανεί ότι το ρόδι (ο χυμός, τα σπόρια αλλά και το περίβλημα) πιθανά αναστέλλει την επιθετικότητα και τον πολλαπλασιασμό των συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων μέσω της διακοπής του κυτταρικού κύκλου, προκαλώντας έτσι απόπτωση και αναστέλλοντας την ανάπτυξη του όγκου. Επιπλέον οι έρευνες αυτές επιβεβαιώνουν ότι τα εκχυλίσματα από όλα τα μέρη του ροδιού μαζί ασκούν περισσότερο αντικαρκινική δράση σε σχέση με το κάθε συστατικό ξεχωριστά. Περαιτέρω έρευνες σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη έδειξαν μία σημαντική μείωση, περίπου στο 27%, στα επίπεδα ορού του PSA (Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο) με την κατανάλωση 240ml ροδιού την ημέρα. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ρόδι μπορεί να επηρεάσει τον καρκίνο του προστάτη λόγω των αντιπολλαπλασιαστικών, αποπτωτικών, αντιοξειδωτικών και πιθανών αντιφλεγμονωδών επιδράσεων που αυτό ασκεί.

Παρόλο που η αντικαρκινική δράση του ροδιού επιβεβαιώνεται κυρίως από μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, φαίνεται ότι η προστατευτική δράση ισχύει και για τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.

Αντιφλεγμονώδη Δράση

Σε in vitro έρευνες φάνηκε ότι μειώθηκε η παραγωγή δύο σημαντικών ουσιών για την δημιουργία φλεγμονής, των προσταγλαδινών και τα λευκοτριενίων, μέσω της αναστολής της δράσης των ενζύμων που τα καταλύουν (κυκλοοξυγενάση και λιποοξυγενάση, αντίστοιχα) μετά από την χρήση εκχυλίσματος ροδιού. Σε άλλες έρευνες φάνηκε ότι η χρήση εκχυλίσματος ροδιού είχε σημαντικές επιδράσεις σε ανθρώπους που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα, μέσω της αποτροπής της αποκοδόμησης του κολλαγόνου με αποτέλεσμα να ανασταλθεί η καταστροφή των αρθρώσεων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Υπέρταση

Επιπλέον η κατανάλωση ροδιού από υπερτασικούς ασθενείς φαίνεται να αναστέλει την δράση του ACE (ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης) του ορού με αποτέλεσμα να μειώνεται η συστολική πίεση του αίματος και έτσι να επιτυγχάνεται προστασία από πιθανή καρδιαγγειακή νόσο.

Γλυκόζη του αίματος

Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα ροδιού έχουν 3 πιθανούς μηχανισμούς μείωσης της γλυκόζης του αίματος: 1) μεσω της βελτίωσης της ινσουλινοευαισθησίας, 2) μέσω της μείωσης της μετατροπής της σουκρόζης σε γλυκόζης με την αναστολή των αλφα-γλυκοσιδασών και 3) μέσω των αυξημένων επιπέδων της ινσουλίνης και της αναγέννησης των β-κυττάρων του παγκρέατος.

Αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση

Η αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση του ροδιού φανερώνεται από την αναστολή της ανάπτυξης του σταφυλόκοκκου, στεπτόκοκκου, Escherichia coli και Candida (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Diplococcus pneumoniae, Escherichia coli O157:H7 and Candida albicans), μετά από χορήγηση ροδιού. Επιπλέον έρευνες δείχνουν ότι η τοπική χρήση ροδιού στο στόμα έχει αποτελεσματική δράση στον έλεγχο της φλεγμονής του στόματος, με την μείωση των βακτηρίων και των μυκήτων τόσο στην περιοδοντίτιδα όσο και σε στοματίτιδες.

Στυτική δυσλειτουργία

Το ρόδι έχει ευεργετική επίδραση και στην στυτική δυσλειτουργία μέσω των αντιοξειδωτικών του ουσιών. Έρευνες σε ποντίκια δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού βελτίωσε την συγκέντρωση και την πυκνότητα του σπέρματος, την διάμετρο των σπερματικών πόρων καθώς και την κινητικότητα του σπέρματος. Παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των ανώμαλων σπερματοζωαρίων και παρουσιάστηκε βελτίωση στην ενζυμική αντιοξειδωτική ικανότητα.

Αλτσχάιμερ

Οι έρευνες για το αλτσχάιμερ έγιναν αρχικά σε ποντίκια και έδειξαν ότι η μεγάλη περιεκτικότητα του ροδιού σε πολυφαινόλες έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Παρόμοιες έρευνες που έχουν γίνει σε ηλικιωμένους δείχνουν ότι το ρόδι βελτιώνει την μνήμη.
Πάντως από όλες τις έρευνες το σίγουρο είναι ότι δεν βρέθηκε καμία τοξική δόση ή επίδραση του ροδιού στον οργανισμό.

Πηγή:https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/14915-rodi-tyxero-kai-threptiko?utm_source=newsletter_1233&utm_medium=email&utm_campaign=

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.