Όταν τα παιδιά είναι σε θεραπεία και ειδικά όταν ξεκινούν θεραπεία με κορτιζόνη, οι απαγορεύσεις που έχουμε είναι : “όχι ζάχαρη, όχι αλάτι”.
Υπάρχουν όμως τροφές που περιέχουν «κρυφή» ζάχαρη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Σάλτσες: Μπορεί να είναι αλμυρές και όχι γλυκές, αλλά πολλές σάλτσες περιέχουν 6-12 γραμμάρια ζάχαρης ανά μισό φλιτζάνι, η ίδια ακριβώς ποσότητα που έχουμε σε ένα μπισκότο με κομματάκια σοκολάτας.
Μπάρες δημητριακών: Αν δεν τις φτιάξετε μόνες σας, ελέγξτε καλά την συσκευασία τους για συστατικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού, η μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι καφέ ζάχαρης, η δεξτρόζη και η φρουκτόζη. Μερικές μπάρες, μάλιστα, έχουν επικάλυψη γιαουρτιού, ή σοκολάτας, ή κομματάκια σοκολάτας. Όλα αυτά αυξάνουν την περιεκτικότητα ζάχαρης στα 8-12 γραμμάρια ανά μερίδα.
Ντρέσινγκ σαλάτας: Τα πιο γλυκά ντρέσινγκ μπορεί να έχουν 5-7 γραμμάρια ζάχαρης σε μόλις δύο κουταλιές της σούπας.
Δημητριακά για πρωινό: Ακόμα και τα πιο “υγιεινά” (με βρώμη, καλαμπόκι και πίτουρο) περιέχουν 10-20 γραμμάρια ζάχαρη ανά κούπα. Να ελέγχετε τις πληροφορίες με τα συστατικά τους.
Κομπόστες φρούτων: Περιέχουν περίπου 40 γραμμάρια ζάχαρης ανά μία κούπα σερβιρίσματος. Ακόμα και αν στραγγίσετε τα φρούτα από το σιρόπι, μένουν τουλάχιστον 15 γραμμάρια ζάχαρης ανά κούπα.
Pingback: Ζάχαρη και καρκίνος | karkinaki.gr | Μιλάμε για τον παιδικό καρκίνο