Συμπληρώματα Διατροφής: κανένα συστηματικό όφελος για την καρδιαγγειακή υγεία

Συμπληρώματα Διατροφής: κανένα συστηματικό όφελος για την καρδιαγγειακή υγεία

Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν παρέχουν κανένα συστηματικό όφελος για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά ούτε και προξενούν βλάβη, σύμφωνα με μια καναδική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα (μετα-ανάλυση), που αξιολόγησε όλες τις έως τώρα μελέτες και τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές της περιόδου 2012-2017, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τέσσερα πιο δημοφιλή συμπληρώματα παγκοσμίως, δηλαδή οι πολυβιταμίνες, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D και το ασβέστιο, δεν φαίνεται να παρέχουν κανένα απτό πλεονέκτημα -αλλά και ούτε αυξάνουν τον κίνδυνο- για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, του εμφράγματος, του εγκεφαλικού και του πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Τζένκινς του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας “Journal of American College of Cardiology”.
«Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε τόσο λίγες θετικές επιπτώσεις των συχνότερων συμπληρωμάτων που οι άνθρωποι καταναλώνουν. Η μελέτη μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν θέλει κανείς να παίρνει πολυβιταμίνες, βιταμίνες C και D ή ασβέστιο, δεν του κάνουν ζημιά, αλλά ούτε του παρέχουν και κάποιο φανερό πλεονέκτημα», δήλωσε ο δρ Τζένκινς.

Η έρευνα βρήκε ότι το φυλλικό οξύ (Β9) μόνο του και οι βιταμίνες Β σε συνδυασμό με φυλλικό οξύ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Από την άλλη, η νιασίνη (Β3) μπορεί να αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Διαβάστε την έρευνα εδώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.