Νέα θεραπεία για παιδιά κι ενήλικες με καρκίνο.

Νέα θεραπεία για παιδιά κι ενήλικες με καρκίνο.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ένα φάρμακο το οποίο, αντί να στοχεύει τους όγκους ανά όργανο, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του πνεύμονα, προσβάλλει τους όγκους σύμφωνα με συγκεκριμένες γενετικές δομές, γνωστές ως βιοδείκτες.

Η FDA ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εγκρίνει το Vitrakvi (λαροτακριβίμπη), μια θεραπεία τόσο για ενήλικες όσο και παιδιά με καρκίνο.

“Η σημερινή έγκριση σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα σε μια σημαντική στροφή προς τη θεραπεία καρκίνων με βάση την γενετική του όγκου και όχι την περιοχή προέλευσής τους στο σώμα”, δήλωσε ο Επίτροπος της FDA Scott Gottlieb, M.D. στο δελτίο τύπου του FDA. “Αυτή η νέα τοκοθεραπευτική θεραπεία δεν αφορά ειδικά τον καρκίνο που εμφανίζεται σε συγκεκριμένο όργανο του σώματος, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του εντέρου.
Η έγκρισή του αντικατοπτρίζει την πρόοδο στη χρήση των βιοδεικτών για την καθοδήγηση της ανάπτυξης φαρμάκων και την πιο στοχευμένη παροχή φαρμάκων.”

Οι πρόοδοι στη γονιδιωματική επέτρεψαν την καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεσματικότερα από ό, τι στο παρελθόν. Για παράδειγμα, τα φάρμακα ανοσοθεραπείας μπορούν τώρα να εντοπίσουν τα καρκινικά κύτταρα έτσι ώστε να είναι ευκολότερο για το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς να τους επιτεθεί. Οι γενετικές εξετάσεις βοηθούν επίσης τους ογκολόγους να αποφασίσουν ποια φαρμακευτική αγωγή ή θεραπευτική αγωγή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε έναν μεμονωμένο ασθενή.

“Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε ότι οι σωστοί ασθενείς θα έχουν τη σωστή θεραπεία την κατάλληλη στιγμή. Αυτό το είδος προγράμματος ανάπτυξης φαρμάκων, το οποίο ενέταξε ασθενείς με διαφορετικούς όγκους αλλά μια κοινή μετάλλαξη γονιδίων, δεν θα ήταν δυνατό πριν από μια δεκαετία», δήλωσε ο Δρ Gottlieb.

“Ταχεία έγκριση” σημαίνει ότι ο FDA έχει επιταχύνει τη διαδικασία λήψης φαρμάκων στους ασθενείς πριν από την ολοκλήρωση των συνηθισμένων κλινικών δοκιμών.

«Χρησιμοποιώντας καινοτόμες προσεγγίσεις στις θεραπείες και τις επιταχυνόμενες διαδικασίες έγκρισης, υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της εξατομικευμένης ογκολογικής φαρμακευτικής αγωγής και την εξέλιξη πιο στοχοθετημένων και αποτελεσματικών θεραπειών για τους καρκινοπαθείς», δήλωσε ο FDA. “Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για παιδιατρικούς καρκίνους Έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να προωθούμε ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο κλινικών δοκιμών που να υποστηρίζουν πιο στοχοθετημένες καινοτομίες σε όλους τους τύπους ασθενειών», δηλώνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: https://www.newsweek.com/cancer-cure-fda-announces-new-aggressive-drug-attacking-originating-genes-1232329?fbclid=IwAR1r838lIJt4XMRaQ7t9v9tfwW-FZjSrlbZX94QPuHao_-C2UsHxbSq2raI

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.