Νευροβλάστωμα στις Κάτω Χώρες: Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης και βελτίωση της επιβίωσης

Νευροβλάστωμα στις Κάτω Χώρες: Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης και βελτίωση της επιβίωσης

Διαβάσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PubMed για το νευροβλάστωμα στις Κάτω Χώρες (μεταξύ 1990 και 2014).

Σκοπός της Μελέτης:

Οι μακροπρόθεσμες τάσεις στην εμφάνιση και επιβίωση του νευροβλαστώματος σε μη επιλεγμένους πληθυσμούς είναι άγνωστες. Εξετάσαμε τις τάσεις της επίπτωσης, του σταδίου της διάγνωσης, της θεραπείας και της επιβίωσης του νευροβλαστώματος στις Κάτω Χώρες από το 1990 έως το 2014.

Μέθοδοι:

Το ολλανδικό μητρώο καρκίνου παρείχε δεδομένα για όλους τους ασθενείς ηλικίας <18 ετών με διάγνωση νευροβλαστώματος. Οι τάσεις της επίπτωσης και του σταδίου αξιολογήθηκαν με τον υπολογισμό της μέσης ετήσιας ποσοστιαίας μεταβολής (AAPC). Εκτελέστηκαν αναλύσεις επιβίωσης μονοβαθούς και πολλαπλών μεταβλητών για τη νόσο του σταδίου 4 για να ελεγχθεί εάν οι αλλαγές στη θεραπεία σχετίζονται με την επιβίωση.

Αποτελέσματα:

Από τις 593 νεοδιαγνωσθείσες περιπτώσεις νευροβλαστώματος, το 45% ήταν ηλικίας <18 μηνών κατά τη διάγνωση και το 52% είχε ασθένεια σταδίου 4. Το ηλικιακό πρότυπο για την ασθένεια του σταδίου 4 αυξήθηκε σε όλες τις ηλικίες από 3,2 σε 5,3 ανά εκατομμύριο παιδιά ετησίως (AAPC + 2,9%, p <.01). Η αύξηση αυτή ήταν μόνο για ασθενείς ηλικίας ≥18 μηνών (3,0-5,4, AAPC + 3,3%, p = 0,01). Η πενταετής συνολική επιβίωση όλων των ασθενών αυξήθηκε από 44 ± 5% σε 61 ± 4% από το 1990 έως το 2014 (p <.01) και από 19 ± 6% έως 44 ± 6% (p <.01) για ασθενείς με νόσο σταδίου 4 . Η ανάλυση πολλαπλών μεταβλητών αποκάλυψε ότι η χημειοθεραπεία υψηλής δόσης ακολουθούμενη από διάσωση αυτόλογων βλαστικών κυττάρων και την ανοσοθεραπεία με βάση το αντι-GD2, συνδέεται με την αύξηση της επιβίωσης (HR 0,46, p <0,01 και HR 0,37, p <.01, αντίστοιχα).

Συμπέρασμα:

Η συχνότητα εμφάνισης του νευροβλαστώματος σταδίου 4 αυξήθηκε αποκλειστικά σε ασθενείς ηλικίας ≥18 μηνών από το 1990, ενώ η επίπτωση άλλων σταδίων παρέμεινε σταθερή. Η πενταετής συνολική επιβίωση των ασθενών σταδίου 4 βελτιώθηκε, κυρίως λόγω της εισαγωγής χημειοθεραπείας υψηλής δόσης ακολουθούμενης από διάσωση βλαστικών κυττάρων και ανοσοθεραπεία.
Πνευματικά δικαιώματα © 2019 Οι συγγραφείς. Δημοσιεύθηκε από την Elsevier Ltd .. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Πηγές: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31726247?dopt=Abstract&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.