Συχνές Ερωτήσεις για τον Covid-19 από τις οικογένειες παιδιών κι εφήβων που νόσησαν με καρκίνο

Συχνές Ερωτήσεις για τον Covid-19 από τις οικογένειες παιδιών κι εφήβων που νόσησαν με καρκίνο

Τις παρακάτω οδηγίες δημοσίευσε ομάδα ιατρών (παιδίατρων ογκολόγων αιματολόγων) του νοσοκομείου Great Ormond Street Hospital fro Children.

Τι μπορώ να κάνω για να περιορίσω τον κίνδυνο να προσβληθώ από τον Covid-19;

Πρώτα απ ‘όλα, συνεχές και ποιοτικό πλύσιμο των χεριών. Κάθε άτομο στο σπίτι σας πρέπει να πλένει τα χέρια του για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, με σαπούνι και ζεστό νερό. Να πλένετε τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν το φαγητό, μόλις φτάνετε στο σπίτι, μετά το βήξιμο ή το φτέρνισμα και τακτικά στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Το σαπούνι και το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλένεστε, αλλά αν δεν έχετε πρόσβαση σε νεροχύτη, ένα απολυμαντικό χεριών με περιεκτικότητα αλκοόλ τουλάχιστον 60% είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Στη συνέχεια, να καλύπτετε το βήχα και το φτάρνισμα. Εκπαιδεύστε την οικογένειά σας να βήχει ή να φταρνίζεται στους αγκώνες. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να το κάνουν αυτό και θα είναι πιο πιθανό να το κάνουν με συνέπεια αν βλέπουν ότι όλοι οι άλλοι το κάνουν επίσης. Είναι επίσης σημαντικό να δείχνετε και να υπενθυμίζετε στα παιδιά να μην αγγίζουν τα στόματα, τις μύτες ή τα μάτια τους.

Είναι καλή πρακτική επίσης να απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες που αγγίζονται πιο συχνά στο σπίτι σας. Τα πόμολα, οι διακόπτες φωτισμού, οι χειρολαβές του νεροχύτη και οι πάγκοι ή τα τραπέζια είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Απολυμάνετε τα κινητά τηλέφωνα και τυχόν ταμπλέτες ή τηλεχειριστήρια παιχνιδιών που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας τακτικά.

Το όφελος της χρήσης μάσκας σε δημόσιο χώρο είναι αμφιλεγόμενο. Μια χειρουργική μάσκα δεν είναι στενά τοποθετημένη και τα μικρόβια μπορούν ακόμη να περάσουν στο πρόσωπο. Ένα όφελος ίσως είναι ότι, με τη χρήση μάσκας, τα παιδιά δεν θα αγγίζουν το στόμα και τη μύτη τους, αλλά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί αξιόπιστο εμπόδιο για τα μικρόβια και για αυτό δεν συνιστούμε να φορούν μάσκες τα παιδιά. Αντ’ αυτού, σας συνιστούμε να αποφεύγετε τον συνωστισμό ως τον καλύτερο τρόπο μη έκθεσης του παιδιού σας στον ιό.

Ποια είναι η περίοδος επώασης του Covid-19;

Ως “περίοδος επώασης” νοείται ο χρόνος μεταξύ της εισχώρησης του ιού στον οργανισμό και της έναρξης εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου. Οι περισσότερες εκτιμήσεις της περιόδου επώασης για το COVID-19 κυμαίνονται από 1-14 ημέρες, συνήθως περίπου πέντε ημέρες. Οι εκτιμήσεις αυτές θα ενημερώνεται καθώς περισσότερα δεδομένα θα γίνονται διαθέσιμα.

Υπάρχει εμβόλιο, φάρμακο ή θεραπεία για τον Covid-19;

Οχι ακόμα. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει εμβόλιο και κανένα συγκεκριμένο αντιιικό φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-2019. Ωστόσο, οι πάσχοντες πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα άτομα με σοβαρές ασθένειες πρέπει να νοσηλεύονται. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χάρη στην υποστηρικτική περίθαλψη.

Πιθανά εμβόλια και κάποιες συγκεκριμένες θεραπείες φαρμάκων βρίσκονται υπό διερεύνηση. Έχουν δοκιμαστεί μέσω κλινικών δοκιμών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συντονίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για την πρόληψη και θεραπεία του COVID-19.

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τον COVID-19 είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας, να καλύπτετε τον βήχα σας με την κάμψη του αγκώνα ή με ένα χαρτομάντηλο, και να διατηρείτε μια απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ( 6 πόδια) από άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται. (Βλέπε Βασικά προστατευτικά μέτρα κατά του νέου κορωναϊού ).

Πως επιδρά ο Covid-19 στα παιδιά;

Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα παιδιά δεν είναι η πιο σημαντική ηλικιακή ομάδα που επηρεάζεται από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον COVID. Στην Κίνα, όπου αναφέρθηκαν συνολικά 72.314 περιπτώσεις, τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 10 ετών αντιπροσώπευαν το 1% των διεγνωσμένων περιπτώσεων και τα άτομα μεταξύ 10 και 19 χρονών, αντιπροσώπευαν άλλο 1% ( Zunyou et al, JAMA 2020 ).

Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι λόγω του κοροναϊού σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Τα παιδιά μπορεί να έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα ή να μοιράζονται τα ίδια συμπτώματα με τους ενήλικες με πυρετό και βήχα ως τα πιο σημαντικά από αυτά . Μια μειοψηφία των παιδιών είχε εμετό ή διάρροια ως συμπτώματα ( Weiyong et αϊ, NEJM 2020? Shen et αϊ, World Journal of Paediatrics, 2020 ).

Τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε περισσότερες παιδιατρικές περιπτώσεις που επηρεάζονται από τον COVID19 μεταξύ των οποίων και κάποιες (κυρίως παιδιά κάτω των 12 μηνών) που απαιτούσαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (Hong et al, Paediatric Neonatology 2020). Όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν αναρρώσει πλήρως.

Άλλα θετικά στοιχεία προέρχονται από την Ιταλία (μία από τις πιο πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες) όπου η θνησιμότητα κάτω από την ηλικία των 19 ετών δεν υφίσταται μέχρι στιγμής.

Είμαι εγώ ή το παιδί μου σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19 μετά τη θεραπεία μου/του για τον καρκίνο;

Ένας μικρός αριθμός παιδιών ή νέων που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία έχουν χρόνια (μακροπρόθεσμα) προβλήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19. Η κυβέρνηση έχει εκδώσει πληροφορίες σχετικά με τους ενήλικες που είναι πιο ευάλωτοι στην επίδραση της μόλυνσης από τον COVID-19. Οι πληροφορίες είναι επίσης χρήσιμες για τα παιδιά. Υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω ενημέρωσης, οπότε είναι σημαντικό να ελέγχετε την ιστοσελίδα της κυβέρνησης COVID-19 .

Ως εκ τούτου, συνιστούμε να ακολουθήσετε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το πώς να μείνετε σε καλή κατάσταση και υγιείς όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι ευπαθείς ομάδες ενηλίκων όπως καθορίζονται από την κυβέρνηση είναι:

Όσοι είναι κάτω των 70 ετών με μια υποκείμενη νόσο όπως οι παρακάτω :
 Χρόνιες (μακροχρόνιες) αναπνευστικές ασθένειες, όπως το άσθμα , η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) , το εμφύσημα ή η βρογχίτιδα
 Χρόνιες καρδιακές παθήσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια
 Χρόνιες νεφροπάθειες
 Χρόνια ηπατική νόσο, όπως η ηπατίτιδα
 Χρόνιες νευρολογικές καταστάσεις, όπως η νόσος του Parkinson , η νευροκινητική νόσος , σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) , μια μαθησιακή αδυναμία ή εγκεφαλική παράλυση
 Διαβήτη
 Προβλήματα με τη σπλήνα – για παράδειγμα, δρεπανοκυτταρική νόσος ή αν έχει αφαιρεθεί η σπλήνα σας.
 Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως αποτέλεσμα νόσων όπως το HIV και το AIDS ή φαρμάκων όπως στεροειδή χάπια ή χημειοθεραπεία
• Σοβαρά υπέρβαροι (με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 40 ή παραπάνω)
• Εγκυμοσύνη

Εκτός από τον κατάλογο των ευπαθών ομάδων με ασθενείς υψηλού κινδύνου που εντοπίστηκαν από την Κυβέρνηση, οι ακόλουθες ειδικές ομάδες ασθενών μακροχρόνιας παρακολούθησης μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τη μόλυνση του COVID19 και θα συνιστούσαμε να ακολουθούν τις πλέον ενημερωμένες κυβερνητικές / NHS συμβουλές για τις “ευπαθείς” ομάδες:

• Όσοι έχουν κάνει ΤΒΙ (συνολικό σώμα ακτινιβολιών) ή ρυθμισμένο ΒΜΤ (μεταμόσχευση του μυελού των οστών)
• Όσοι έχουν κάνει ακτινοθεραπεία σε όλη την κοιλιά (ολική ακτινοβολία κοιλιακής χώρας) ή στην αριστερή άνω κοιλία ή σπλήνα
 Όσοι ήδη λαμβάνουν πενικιλλίνη V για λόγους προστασίας, θα συνιστούσαμε να βεβαιωθούν ότι την παίρνουν τακτικά, όπως ορίζεται.
• Όσοι λαμβάνουν στεροειδή μακροχρόνιας συντήρησης (γλυκοκορτικοειδή όπως η υδροκορτιζόνη) και είναι ηλικίας 16 ετών και άνω.
• Όσοι πάσχουν από συμπτωματική πνευμονική νόσο
• Όσοι πάσχουν από συμπτωματική καρδιακή νόσο

Μακροπρόθεσμοι επιζώντες της ΒΜΤ(Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που έγινε ≥ 3 χρόνια πριν) ή της Κοιλιακής / σπληνικής ακτινοθεραπείας διατρέχουν τον κίνδυνο της ανάπτυξης δευτερογενούς βακτηριδιακής πνευμονίας από την μόλυνση του COVID-19. Αυτό συνάδει με τον χαρακτηρισμό της Κυβέρνησης τέτοιων ομάδων κινδύνου ως ασθενών που ανήκουν στον υποπληθυσμό. Αυτό χαρακτηρίζει κάποιον ως ευάλωτο, αλλά όχι εξαιρετικά ευάλωτο, επομένως η ομάδα που έχει επισημανθεί χρειάζεται αυστηρή κοινωνική απομάκρυνση αλλά όχι θωράκιση.

Η ομάδα του CCLG Late Effects Group κάνει μόνο συστάσεις για 3 ή περισσότερα χρόνια μετά τη ΒΜΤ και αναφέρει ότι η TBI, η κοιλιακή ακτινοθεραπεία, οι συμπτωματικές πνευμονικές / καρδιακές παθήσεις και η μακροχρόνια συντήρηση με στεροειδή τοποθετούν τους μακροχρόνιους επιζώντες στις ευπαθείς ομάδες κινδύνου.

Τι πρέπει να κάνω για να αποτρέψω COVID-19 μόλυνση μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ;

1) Οι ασθενείς εντός 12 μήνες μετά τη μεταμόσχευση και τα άτομα με χρόνιες πνευμονικές ή / και καρδιακές νόσους πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι μέχρι να λήξει η επιδημία του COVID19.
2) Για να μειωθεί η έκθεση σε COVID19 πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των επισκέψεων στην κλινική στο λιγότερο δυνατό. Θα προσφέρουμε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις όποτε κρίνεται σκόπιμο.
3) Αν ο φροντιστής ενός παιδιού που είναι μακροχρόνια επιζών (≥3 έτη μετά την ΒΜΤ) και έχει λάβει τη θεραπεία όπως αναφέρεται παραπάνω και για αυτό κατατάσσεται στις ευπαθείς ομάδες , εμφανίσει (ο φροντιστής) πυρετό, βήχα ή δύσπνοια θα πρέπει να επικοινωνήσει με τους ιατρούς και να γνωστοποιήσει την κατάσταση του ως φροντιστής παιδιού που θεωρείται μακροχρόνιος επιζών παιδικού καρκίνου και ανήκει στην ευπαθή ομάδα.

Πηγές : https://www.cclg.org.uk
https://www.who.int
https://www.ecdc.europa.eu/en
https://www.gov.uk/government/organisations/public-health-england
https://www.gosh.nhs.uk/news/coronavirus-covid-19-information-hub

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.