Ανακοίνωση του I.G.H.G για τους επιβιώσαντες καρκίνου παιδικής και εφηβικής ηλικίας και νεαρών ενηλίκων

Ανακοίνωση του I.G.H.G για τους επιβιώσαντες καρκίνου παιδικής και εφηβικής ηλικίας και νεαρών ενηλίκων

Ο σκοπός αυτής της ανακοίνωσης είναι να παρέχει καθοδήγηση στους επιβιώσαντες καρκίνου παιδικής, εφηβικής και νεανικής ηλικίας, αλλά και στους ενήλικες, όσον αφορά τον κίνδυνο και τα επιπλέον προληπτικά μέτρα όσον αφορά τη νόσο από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19).

Ως επιβιώσαντες καρκίνου παιδικής, εφηβικής και νεανικής ηλικίας, ορίζονται τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο πριν από την ηλικία των 25 ετών και έχει παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος από την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

Δεν υπάρχουν αρκετά γνωστά στοιχεία από τη βιβλιογραφία για την πορεία του COVID-19 στους επιβιώσαντες καρκίνου, επομένως οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή την οδηγία προέρχονται κυρίως από δεδομένα των Εθνικών Υπηρεσιών Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) σχετικά με την COVID-19 στο γενικό πληθυσμό.
Το IGHG και το Cochrane Childhood Cancer, παρακολουθούν προσεκτικά τις ταχέως αναδυόμενες ιατρικές αναφορές για τον COVID-19 και θα ενημερώσουν αυτή την οδηγία όταν θα είναι διαθέσιμες νέες πληροφορίες.

Ποιοι επιβιώσαντες έχουν υψηλότερο κίνδυνο;
Με βάση τις ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19 στον γενικό πληθυσμό, οι επιβιώσαντες καρκίνου με συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας όπως περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς την πορεία τους σε περίπτωση νόσου από COVID-19, ειδικά εάν παρουσιάζουν περισσότερες από μία από αυτές τις καταστάσεις.

Επιπρόσθετα, η ηλικία άνω των 60 ετών αποτελεί έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα, γεγονός που φαίνεται να οφείλεται σε πιθανά υποκείμενα νοσήματα που συνήθως εμφανίζουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Άτομα με νοσήματα και/ή χρήση φαρμάκων που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρότερη νόσο από COVID-19.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν από τους επιβιώσαντες;

Όλοι οι επιβιώσαντες καρκίνου παιδικής, εφηβικής και νεανικής ηλικίας θα πρέπει να ακολουθούν τις γενικές συστάσεις, όπως κοινωνική απομάκρυνση, συχνό πλύσιμο των χεριών κ.λπ., όπως αυτές ορίζονται από τις εθνικές ή/και τις τοπικές αρχές.

Ποια επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να ληφθούν από τους επιβιώσαντες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο;

Οι επιβιώσαντες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου λόγω COVID-19 (όπως περιγράφεται στον παραπάνω Πίνακα) πρέπει να:
• Μένουν στο σπίτι και να ελαχιστοποιήσουν όλες τις μη απαραίτητες επαφές με τα μέλη της οικογένειας τους.
• Πραγματοποιούν απομακρυσμένη εργασία, εάν η εργασία τους αφορά δημόσιους χώρους.
• Ενθαρρύνουν τα μέλη της οικογένειάς τους που επισκέπτονται ή εργάζονται σε δημόσιους χώρους να προσέχουν ιδιαίτερα ώστε με μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης στον νέο κορωνοΪό COVID-19.
• Αποφεύγουν την επαφή με μέλη της οικογένειάς τους που έχουν συμπτώματα ή έχουν διαγνωστεί με COVID-19, και να:

Απομονώσουν τα μέλη της οικογένειας που νοσούν ή να μετακινηθούν σε άλλη τοποθεσία, εάν είναι εφικτό
Εφαρμόσουν τη χρήση μάσκας στα μέλη που νοσούν
Τηρήσουν ακόμη πιο σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, πλένοντας πιο συχνά και σχολαστικά τα χέρια τους και καθαρίζοντας τις επιφάνειες τα κατάλληλα απολυμαντικά.
Καθαρίζουν τις επιφάνειες τουαλέτας και μπάνιου μετά από κάθε χρήση.

Τι πρέπει να κάνει ένας επιβιώσαντας υψηλού κινδύνου, ο οποίος είναι άρρωστος;

Στην περίπτωση που κάποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πιο σοβαρή νόσο λόγω COVID-19 πρέπει να:
• Ζητήσουν έγκαιρα ιατρική συμβουλή, εάν εμφανίσουν συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον COVID-19.
• Ενημερώσουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το ιστορικό του καρκίνου τους και άλλες καταστάσεις υγείας που έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών λόγω COVID-19.
• Καλέσουν το γιατρό τους ή το τμήμα έκτακτης ανάγκης για οδηγίες, εάν τα συμπτώματά επιδεινωθούν (π.χ. πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, σύγχυση κλπ.) και αισθάνονται ότι χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης.

1.To IGHG και το Cochrane Childhood Cancer θα παρακολουθούν την ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με τις παθήσεις, καθώς και άλλους παράγοντες που εντοπίζονται λιγότερο από τις Εθνικές Υπηρεσίες Υγείας ή ιατρικές εκθέσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρή έκβαση της νόσου από COVID-19, όπως: νεφροπάθεια, αρτηριακή υπέρταση, ηπατική νόσος, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, διαταραχές του αίματος, νευρολογική δυσλειτουργία, φάρμακα όπως αναστολείς ΜΕΑ και ιβουπροφαίνη και άρρεν φύλο.

Την επιστημονική επιμέλεια της μετάφρασης από το αρχικό κείμενο έκανε η Kατερίνα Κατσιμπάρδη, Παιδίατρος- Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών. Ακαδημαϊκός Υπ. Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Ογκολογικής Μονάδας (ΠΟΑιΜ), Ογκολογική Μονάδα Παίδων “ΕΛΠΙΔΑ- Μ. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ”, Α’ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών Νοσ. Παίδων “Η Αγία Σοφία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.