Τρόποι διαχείρισης της κρίσης που συνδέεται με τον COVID -19

Τρόποι διαχείρισης της κρίσης που συνδέεται με τον COVID -19

Η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και πολύτιμη σύμβουλος μας, μοιράζεται μαζί μας τρόπους διαχείρισης της κρίσης που περνάμε όλοι…

Κατά την διάρκεια μιας κρίσης τα παιδιά χρειάζονται γονείς που θα βάλουν τα δυνατά τους να ανταπεξέλθουν σε αυτό που συμβαίνει. Τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειους γονείς ή γονείς που θα δείχνουν ότι δεν έχουν επηρεαστεί από αυτό που συμβαίνει αφού καμία από τις παραπάνω προσεγγίσεις δεν είναι ούτε εφικτή αλλά ούτε και ρεαλιστική.

Καθώς η κρίση αυτή που συμβαίνει δεν συνοδεύεται με έναν εγχειρίδιο που να περιλαμβάνει τους τρόπους με τους οποίους με τους οποίους μπορούμε να τη διαχειριστούμε μπορούμε μόνο να δανειστούμε την πολύτιμη εμπειρία που διαθέτουμε από το παρελθόν. Το παρελθόν μας αν το καλοσκεφτούμε βρίθει μικρών και μεγάλων κρίσεων και το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμηθούμε συνειδητά στο τι μας βοήθησε εκείνον τον καιρό.

Για να σκεφτούμε το παρελθόν και το τι μας βοήθησε θα χρειαστεί να ξεκουράσουμε το μυαλό μας από τον πυρετώδη τρόπο σκέψης και το άγχος που παράγει. Ένας καλός τρόπο για το πετύχουμε αυτό είναι με το να γειώσουμε το σώμα βάζοντας το σε κίνηση.

Βγάλτε τα παπούτσια σας και σε καθαρό πάτωμα ακουμπήστε τις πατούσες και χορέψτε. Μαζί με το παιδί σας.
Διπλώστε τα πλυμένα ρούχα με μουσική παρέα με τον/την σύντροφό σας.
Παίξτε μπάλα μέσα στο σπίτι ή το μπαλκόνι, όλοι μαζί.

Διατηρήστε την επαφή σας με τους αγαπημένους σας. Ήρθε η ώρα για πολλούς από εμάς να δοκιμάσουμε την τεχνολογία και όλα αυτά που έχει να μας προσφέρει.
Δοκιμάστε εκτός από το τηλέφωνο, να γράψετε μηνύματα, να στείλετε φωτογραφίες, να φτιάξετε μια ηλεκτρονική κάρτα, να μπείτε στα Social Media και να έρθετε σε επαφή με όσους ανθρώπους μπορείτε περισσότερο.

Το να κρατήσετε και να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα τα προτεινόμενα μέτρα ασφαλείας διδάσκει στο παιδί σας πολλά και σημαντικά μαθήματα. Ο τρόπος με τον οποίο βάζετε δράση για την δική σας προστασία και την προστασία των αγαπημένων σας αλλά και της κοινότητας μέσα στην οποία ζείτε είναι ο τρόπος με τον οποίο το παιδί σας στο μέλλον θα υπακούει τους κανόνες, θα φροντίζει τον εαυτό και τους άλλους και θα συνδέεται ή όχι με την κοινότητα μέσα στην οποία ζει. Δηλαδή τον κόσμο ολόκληρο.

Πολλά σχέδια τα οποία κάναμε πριν από την κρίση ακυρώθηκαν. Πολλές αγαπημένες δραστηριότητες ματαιώθηκαν. Εκτός από τη γνώση ότι «όταν όλα αυτά τελειώσουν» μπορούμε να κάνουμε ότι στερούμαστε δημιουργήστε επίσης μια κατάσταση θετικής ανυπομονησίας μέσα στο σπίτι αυτή.
Οργανώστε βραδιά πίτσας ή απογευματινού οικογενειακού σινεμά. Ανακηρύξτε την Κυριακή το πρωί ως μέρα δημιουργίας «οικογενειακού κολλάζ» και φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας ένα κολάζ δίνοντας του ένα αστείο όνομα.

Κάποιες μέρες θα είναι καλύτερες και κάποιες άλλες όχι και τόσο καλές. Ακόμη και με την καλύτερη δυνατή προσπάθεια που μπορεί κάποιος να καταβάλει τα συναισθήματα του άγχους, της θλίψης και του φόβου είναι πιθανό να κυριαρχήσουν πάνω στον ψυχισμό μας. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό να συμβεί και το μόνο πράγματα που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε λίγη απόσταση από ότι συμβαίνει.
Ζητήστε από τον/την σύντροφό σας να κρατήσει τα παιδιά και κάντε ένα αφρόλουτρο αντί ενός γρήγορου ντους. Δείτε μέσα από το κινητό σας την αγαπημένη σας σειρά.
Κοιμηθείτε.
Γεμίστε μπαταρίες.
Και όταν είστε έτοιμοι επιστρέψτε στην καθημερινότητα σας.

Απ΄όσο μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή η πανδημία θα περάσει και όταν έρθει η ώρα της αξιολόγησης μας θα δούμε που ωφεληθήκαμε και που ζημιωθήκαμε. Μέχρι τότε όμως να θυμάστε ότι το να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, είναι αρκετό.

Να θυμάστε επίσης ότι τα παιδιά σας ανησυχούν για εσάς με τον ίδιο τρόπο που ανησυχείτε και εσείς για εκείνα και δεν είναι καλό να σας βλέπουν συνεχώς κουρασμένους, θυμωμένους ή αγχωμένους γιατί κάτι τέτοιο τα εκθέτει σε σημαντικό βαθμό άγχους.
Πάρτε αγκαλιά τα παιδιά σας και απολαύστε το χρόνο που έχετε μαζί τους.

Μη διστάσετε να αναζητήστε περαιτέρω καθοδήγηση ή στήριξη από κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας αν νοιώθετε έντονη ψυχική πίεση. Αν επισκεπτόσασταν κάποιον ειδικό κρατήστε επαφή μαζί του και ενημερωθείτε για τους τρόπους που η τεχνολογία μπορεί να φανεί αρωγός καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την επαφή σας και να μην διακόψετε την θεραπευτική διαδικασία.

#menoumespiti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.