Το φάρμακο θειοθειικό νάτριο μπορεί να προστατεύσει την ακοή των παιδιών με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία με το χημειοθεραπευτικό φάρμακο Cisplatin (σισπλατίνη), όπως προκύπτει από νέα μελέτη.
Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν παιδιά με καρκίνο του ήπατος που δεν είχε εξαπλωθεί, για τα οποία η σισπλατίνη είναι η τυπική χημειοθεραπεία. Αν και η σισπλατίνη είναι πολύ αποτελεσματική, προκαλεί απώλεια ακοής σε πολλά παιδιά.
Στους συμμετέχοντες στη δοκιμή, που διεξήχθη κυρίως στην Ευρώπη, ανατέθηκε τυχαία να λάβουν θειοθειικό νάτριο 6 ώρες μετά από κάθε θεραπεία με σισπλατίνη και κάποια να λάβουν μόνο σιπλατίνη.
Τα μισά παιδιά στην ομάδα του θειοθειικού νατρίου ήταν πιθανό να παρουσιάσουν μόνιμη απώλεια ακοής από ότι τα παιδιά που έλαβαν μόνο σισπλατίνη, ανέφεραν οι ερευνητές.
Είναι σημαντικό ότι το θειοθειικό νάτριο δεν φαίνεται να καθιστά τη σισπλατίνη λιγότερο αποτελεσματική: δεν υπήρχε διαφορά σε πόσα παιδιά από κάθε ομάδα θεραπείας ζούσαν 3 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Τα ευρήματα της δοκιμής δημοσιεύθηκαν στις 21 Ιουνίου στο New England Journal of Medicine.
Αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν εκείνα από μια παρόμοια δοκιμή που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, η οποία εξέτασε την ικανότητα του θειοθειικού νατρίου να αποτρέψει την επαγόμενη από σισπλατίνη απώλεια ακοής σε παιδιά με ποικίλους τύπους καρκίνου.
“Είναι ενθαρρυντικό να βλέπετε δύο μελέτες που δείχνουν ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας ακοής σε αυτά τα παιδιά χωρίς να μειώσετε την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας”, σχολίασε η Lisa Cunningham, Ph.D., του Εθνικού Ινστιτούτου Κωφών και Αλλων Επικοινωνιακών Διαταραχών, η οποία δεν συμμετείχε σε καμία δοκιμή.
Απώλεια ακοής
Σήμερα, πάνω από το 80% των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο επιβιώνουν τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση και πολλά θεωρούνται ότι έχουν θεραπευτεί.
Οι ερευνητές εφιστούν τώρα μεγαλύτερη προσοχή στη μείωση των μακροπρόθεσμων παρενεργειών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με πολλές ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες για τον καρκίνο. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα καρδιάς, προβλήματα στον πνεύμονα, γνωστικές δυσκολίες, στειρότητα και απώλεια ακοής.
«Κατά την τελευταία δεκαετία έχουμε αποκτήσει πραγματικά πολύ βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο [ορισμένα από αυτά] τα φάρμακα βλάπτουν το εσωτερικό αυτί», σχολίασε η Dr. Cunningham. Νωρίτερα αυτό το έτος, για παράδειγμα, το εργαστήριό της Dr. Cunningham δημοσίευσε αποτελέσματα που δείχνουν ότι η σισπλατίνη διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό αυτί, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής.
Η απώλεια ακοής μπορεί να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα παιδιά που θεραπεύονται απο καρκίνο, δήλωσε ο Edward Neuwelt, M.D., του Oregon Health & Science University, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο και των δύο πρόσφατων δοκιμών.
“Περίπου το 60% έως 80% των παιδιών που λαμβάνουν σισπλατίνη έχουν σημαντική απώλεια ακοής,” εξήγησε ο Δρ. Neuwelt. Ο αντίκτυπος αυτής της απώλειας ακοής μπορεί να είναι βαθύς, συνέχισε, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου προαγωγής τάξης στο σχολείο.
Οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές για τα πολύ μικρά παιδιά, πρόσθεσε η Δρ Cunningham. “Η απώλεια ακοής επηρεάζει πραγματικά την ικανότητά τους να αναπτύξουν φυσιολογικές λόγο και γλωσσικές δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα για ένα παιδί”, εξήγησε.
Το θειοθειικό νάτριο είναι ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται αντιοξειδωτικό. Θεωρείται ότι συνδέεται με επιβλαβή μόρια που ονομάζονται αντιδραστικά είδη οξυγόνου που παράγονται σε κύτταρα που έχουν πάρει σισπλατίνη. Αυτή η δέσμευση μπορεί να εμποδίσει τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα τρίχας στο εσωτερικό αυτί που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ακοή.
Είναι επίσης πιθανό ότι το θειοθειικό νάτριο δουλεύει δεσμεύοντας την ίδια την σισπλατίνη, εμποδίζει την υπολειμματική σισπλατίνη να θανατώσει τα κύτταρα στο αυτί, δήλωσε η Δρ Cunningham.
Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή που δημοσιεύθηκε πέρυσι και η οποία διεξήχθη από την Ομάδα Ογκολογίας Παιδιών που υποστηρίχθηκε από το NCI, συμμετείχαν παιδιά με διάφορους τύπους καρκίνου, που έλαβαν ολική κισπλατίνη ως μέρος της αρχικής τους θεραπείας. Οι 104 συμμετέχοντες τυχαιοποιληθηκαν για να λάβουν μόνο χημειοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ακολουθούμενη από θειοθειικό νάτριο 6 ώρες μετά από κάθε δόση σισπλατίνης.
Ο χρονισμός των εγχύσεων θειοθειικού νατρίου, εξήγησε ο δρ Neuwelt, βασίστηκε σε αρκετές δεκαετίες εργαστηριακών και κλινικών εργασιών για να διαπιστωθει πόσο καιρό η σισπλατίνη είναι ενεργή στο σώμα. Μετά από 6 ώρες, η σισπλατίνη δεν δρα πλέον ενεργά θανατώνοντας καρκινικά κύτταρα, συνέχισε, οπότε δίνοντας θειοθειικό νάτριο εκείνη την ώρα δεν παρεμποδίζονται τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της σισπλατίνης.
Η απώλεια ακοής εμφανίστηκε σε 31 (56%) από τα παιδιά που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία, σε σύγκριση με 14 (29%) που έλαβαν επίσης θειοθειικό νάτριο. Το θειοθειικό νάτριο δεν φάνηκε να προκαλεί παρενέργειες.
Συνολικά, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη συνολική επιβίωση μεταξύ των ομάδων. Ωστόσο, σε μια ανάλυση που δεν είχε προγραμματιστεί πριν από την έναρξη της δοκιμής, οι ερευνητές είδαν μια μείωση στη συνολική επιβίωση για τα παιδιά που έλαβαν θειοθειικό νάτριο και που είχαν καρκίνο που είχε εξαπλωθεί πέρα από τον τόπο προέλευσης (διαδεδομένη ασθένεια).
Παρόλο που οι αναλύσεις αυτές χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για τον εντοπισμό ζητημάτων που πρέπει να διερευνηθούν με περαιτέρω έρευνα, κάποιοι ανησυχούν για την ασφάλεια του θειοθειικού νατρίου σε παιδιά με καρκίνο σε μεταγενέστερο στάδιο, εξήγησε ο Δρ. Neuwelt.
Στην ευρωπαϊκή δοκιμή, η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το NCI, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μόνο παιδιά με έναν τύπο καρκίνου – έναν τύπο καρκίνου του ήπατος που ονομάζεται ηπατοβλάστωμα – και μόνο εκείνα με τοπική ασθένεια. Η σισπλατίνη ήταν το μόνο φάρμακο χημειοθεραπείας που έλαβαν οι συμμετέχοντες στη δοκιμή. Από τους 101 συμμετέχοντες, η απώλεια ακοής εμφανίστηκε σε 29 (63%) από τα παιδιά που έλαβαν σισπλατίνη μόνο, σε σύγκριση με 18 (33%) εκείνων που πήραν επίσης θειοθειικό νάτριο.
Τρία χρόνια μετά τη θεραπεία, το 98% των παιδιών που έλαβαν σισπλατίνη και θειοθειικό νάτριο και το 92% που έλαβαν σισπλατίνη μόνο ήταν ζωντανά. Ένα παιδί παρουσίασε παρενέργεια (συσσώρευση οξέος στο αίμα) που απαιτούσε τη διακοπή του θειοθειικού νατρίου κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι άλλες παρενέργειες που ενδεχομένως προκλήθηκαν από το θειοθειικό νάτριο ήταν ήπιες και συμπεριλάμβαναν ναυτία, έμετο και μείωση των αριθμών των κυττάρων του αίματος.
“Αυτά τα στοιχεία είναι συναρπαστικά και τα συμπεράσματα αυτής της δοκιμής θα πρέπει να προκαλέσουν μια σημαντική αλλαγή στην πράξη”, σχολίασε ο Eric Bouffet, MD, του Νοσοκομείου για τα παιδιά με προβλήματα υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Επόμενες ερωτήσεις σχετικά με το θειοθειικό νάτριο
Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις σχετικά με την προστασία της ακοής στα παιδιά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία με βάση τη σισπλατίνη, πρόσθεσε ο Δρ Bouffet. «Ορισμένα παιδιά εξακολουθούν να εμφανίζουν επιπλοκές της ακοής παρά τη χρήση θειοθειικού νατρίου. Τα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων μελετών για την καλύτερη κατανόηση των ασθενών που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής είναι απαραίτητες » δήλωσε.
Επιπρόσθετες δοκιμές χρειάζονται επίσης για να απαντήσουν σε ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου σε παιδιά με νόσους που έχουν εξαπλωθεί, συνέχισε ο Δρ Bouffet.
Ο Δρ Neuwelt ελπίζει να αναπτύξει μια κλινική δοκιμή, εξετάζοντας εάν η προσθήκη θειοθειικού νατρίου ως μέρος του θεραπευτικού σχήματος μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με μυελλοβλάστωμα. Συχνά, οι γονείς των παιδιών με τη νόσο αυτη επιλέγουν να μην ολοκληρώσουν την σειρά της σισπλατίνης εξαιτίας της απώλειας της ακοής.
«Θα δούμε αν μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των παιδιών που χρειάζονται μείωση της δόσης της σισπλατίνης και να δούμε αν αυτό θα βελτιώσει την επιβίωση», εξήγησε.
“Υπάρχει ενθουσιασμός τώρα στη βασική επιστήμη και στη φαρμακευτική βιομηχανία για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα μειώσουν την απώλεια ακοής, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες”, δήλωσε ο Δρ Cunningham. “Υπάρχουν πολλά φάρμακα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη τώρα που αναπτύσσονται ειδικά για το σκοπό αυτό”. Προς το παρόν, το θειοθειικό νάτριο είναι φθηνό και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε πρωτόκολλα χημειοθεραπείας που περιέχουν σισπλατίνη », δήλωσε ο Δρ Bouffet. “Τα θετικά αποτελέσματα από τη δοκιμή απαιτούν πρόσθετες μελέτες θειοθειικού νατρίου σε άλλους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων”.
Πηγή: https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2018/cisplatin-hearing-loss-sodium-thiosulfate?fbclid=IwAR2rFyiiAfKZD9Q1PLoSBiaR4N7yYapYPTxPxiGQR4fuapbL2lneg54ofNQ