Η θεραπεία για την λευχαιμία στα παιδιά κατάλληλη και για νεαρούς ενήλικες

Η θεραπεία για την λευχαιμία στα παιδιά κατάλληλη και για νεαρούς ενήλικες

Ένα εντατικό θεραπευτικό σχήμα που αναπτύχθηκε ειδικά για παιδιά με Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (ΟΛΛ) είναι επίσης αποτελεσματικό για εφήβους και νεαρούς ενήλικες (AYA), σύμφωνα με νέα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής.

Στη δοκιμή, η χρήση εντατικής παιδιατρικής θεραπευτικής αγωγής οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα για τους νεαρούς ενήλικες ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα ΟΛΛ, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των ασθενείς με ΟΛΛ που είχαν υποβληθεί σε αγωγή ενηλίκων σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές – μία ομάδα γνωστή ως ιστορικοί έλεγχοι .

Το παιδιατρικό σχήμα υπερδιπλασίασε το διάμεσο χρονικό διάστημα που οι ασθενείς περνούσαν χωρίς να βιώνουν παροξυσμικά συμπτώματα ή την επιστροφή του καρκίνου, ένα μέτρο γνωστό ως επιβίωση χωρίς συμβάν. Στη μελέτη, που ονομάζεται CALGB 10403, η διάμεση επιβίωση χωρίς συμβάν ήταν 78,1 μήνες, σε σύγκριση με 30 μήνες για ιστορικούς ελέγχους, αναφέρουν ερευνητές στο Blood στις 18 Ιανουαρίου.

“Η μελέτη CALGB 10403 έδειξε ότι είναι αποτελεσματική και εφικτή η θεραπεία νεαρών ενηλίκων ηλικίας έως 40 ετών με παιδιατρικό “, δήλωσε η Wendy Stock, MD, Chicago Comprehensive Cancer Center, η οποία ηγήθηκε της δοκιμής.

Σε σύγκριση με τα θεραπευτικά σχήματα για ενήλικες με ΟΛΛ, το παιδιατρικό σχήμα περιλαμβάνει πιο εντατική δοσολογία ορισμένων φαρμάκων καθώς και πιο παρατεταμένες και συγκεντρωμένες θεραπείες για να σταματήσουν τη διάδοση της νόσου στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Τα περισσότερα παιδιά που λαμβάνουν το εντατικό θεραπευτικό σχήμα αντιμετωπίζονται από έμπειρους παιδιάτρους ογκολόγους σε παιδιατρικά ογκολογικά κέντρα.

Μέχρι την τρέχουσα δοκιμή, οι ερευνητές δεν ήξεραν αν οι AYA ασθενείς θα μπορούσαν να ανεχθούν το εντατικό παιδιατρικό σχήμα και αν αιματολόγοι και ογκολόγοι που θεραπεύουν ενήλικες θα μπορούσαν να χορηγήσουν το εντατικό σχήμα τόσο αποτελεσματικά όσο το κάνουν οι παιδιαάτροι ογκολόγοι.

Αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν τώρα, σύμφωνα με τον Nita Seibel, MD, επικεφαλής της Παιδιατρικής Ογκολογίας στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Θεραπείας Καρκίνου του NCI, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

“Το παιδιατρικό σχήμα θα γίνει η νέα τυποποιημένη θεραπεία για νεαρούς ενήλικες που έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί με ΟΛΛ”, δήλωσε ο Δρ Σεϊμπέλ. “Και, καθώς προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη θεραπεία για ΟΛΛ, αυτό το σχήμα θα είναι η θεραπεία έναντι της οποίας συγκρίνονται άλλες θεραπείες.”

Το παιδιατρικό σχήμα ήταν πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή AALL0232. Το σχήμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων φαρμάκων, κλιμακούμενες δόσεις μεθοτρεξάτης ακολουθούμενες από PEG-Ασπαραγινάση.

Αν και το 90% των παιδιών με ΟΛΛ που λαμβάνουν εντατική θεραπεία θεραπεύονται από τη νόσο, οι νεαροί ενήλικες έχουν ιστορικά χειρότερα αποτελέσματα, με ποσοστά επιβίωσης από 30% έως 45%, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η Δρ. Stock και οι συνεργάτες της ανέπτυξαν την τρέχουσα κλινική δοκιμή, αφού παρακολούθησαν περισσότερο από μια δεκαετία πριν, ότι μερικοί Νεαροί ενήλικες ασθενείς με ΟΛΛ ανταποκρίθηκαν καλύτερα σε θεραπευτικά σχήματα παιδιατρικής θεραπείας σε σύγκριση με τα σχήματα ενηλίκων.

Για να δοκιμαστεί αυτή η παρατήρηση σε μια προοπτική μελέτη, τρεις ομάδες με κλινικές δοκιμές που υποστηρίχθηκαν από το NCI ανέλυσαν 295 ασθενείς ηλικίας 17-39 ετών με νεοδιαγνωσθέντα ΟΛΛ που έλαβαν θεραπεία με το εντατικό παιδιατρικό σχήμα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 24 έτη.

Μετά από διάμεση παρακολούθηση άνω των 5 ετών, 190 ασθενείς (64%) ήταν ζωντανοί και 105 ασθενείς (36%) είχαν πεθάνει.

Η εκτιμώμενη συνολική επιβίωση 3 ετών μέχρι σήμερα είναι 73%, σε σύγκριση με το συνολικό ποσοστό επιβίωσης (58%) των ασθενών ηλικίας 16-29 ετών που παρατηρήθηκε σε διάστημα τριών ετών. Η διάμεση συνολική επιβίωση για τη μελέτη δεν είχε ακόμη επιτευχθεί τη στιγμή της δημοσίευσης.

Υπήρξαν οκτώ θάνατοι που σχετίζονταν με τη θεραπεία κατά τη διάρκεια της δοκιμής, γεγονός που μεταφράστηκε σε ποσοστό θνησιμότητας σχετιζόμενο με τη θεραπεία της τάξης του 3% – ο ίδιος ρυθμός με αυτόν σε προηγούμενες παιδιατρικές δοκιμές της ΟΛΛ.

«Δεν είχαμε περισσότερους θανάτους λόγω θεραπείας από ό, τι βλέπουμε σε παιδιατρικούς ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα ΟΛΛ, αλλά έχουμε κάποιες αυξημένες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως περιμέναμε με το εντατικό θεραπευτικό σχήμα που εφαρμόζεται στους νεαρούς ενήλικες», δήλωσε η Δρ Stock.

Για παράδειγμα, στη μελέτη CALGB 10403, υπήρξε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων επιπλοκών -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν το ήπαρ- κατά τη διάρκεια του αρχικού μέρους του θεραπευτικού σχήματος, που ονομάζεται επαγωγική θεραπεία, από ό, τι παρατηρήθηκε στη μελέτη AALL0232.

“Υπήρξαν ενδείξεις για περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε μερικούς ασθενείς, αλλά οι ογκολόγοι στη δοκιμασία ήταν σε θέση να κάνουν προσαρμογές και να προσαρμόσουν τη θεραπεία όπως έπρεπε”, δήλωσε ο Δρ Seibel.

Προβλέποντας την αντίδρασης στη θεραπεία

Οι ασθενείς της μελέτης που ήταν παχύσαρκοι “και ιδιαίτερα εκείνοι που ήταν πολύ παχύσαρκοι, είχαν χειρότερα αποτελέσματα από άλλους ασθενείς”, δήλωσε η Δρ Stock. Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών στη δοκιμή είχε δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο, ο οποίος θεωρείται παχύσαρκος.

“Ο αντίκτυπος της παχυσαρκίας στα αποτελέσματα των ασθενών ήταν δραματικός”, πρόσθεσε η Dr. Stock, σημειώνοντας ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν οι λόγοι αυτής της συσχέτισης.

«Δεν είμαστε σίγουροι για ποιο λόγο οι παχύσαρκοι ασθενείς χειροτερεύουν περισσότερο από άλλους ασθενείς και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να διερευνήσουμε σε νεαρούς ενήλικες ασθενείς», δήλωσε ο Δρ Seibel.

Προηγούμενες μελέτες ασθενών με ΟΛΛ είχαν εντοπίσει έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για χειρότερα αποτελέσματα: την παρουσία σε όγκους ενός προφίλ γονιδιακής έκφρασης που ονομάζεται γονιδιακή υπογραφή που μοιάζει με χρωμόσωμα Philadelphia. (Αυτό είναι παρόμοιο με ένα προφίλ σε όγκους με μια γενετική αλλαγή γνωστή ως χρωμόσωμα Philadelphia).

“Επιβεβαιώσαμε αυτό το εύρημα στη μελέτη μας”, δήλωσε η Δρ Stock.

Όπως και σε προηγούμενες δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που δεν είχαν ανιχνεύσιμα καρκινικά κύτταρα (γνωστό ως MRD ή ελάχιστη υπολειμματική ασθένεια) μετά την επαγωγική χημειοθεραπείας είχαν εξαιρετικά ποσοστά επιβίωσης. Στην τρέχουσα μελέτη, ωστόσο, μικρότερο ποσοστό νεαρών ενηλικών ασθενών δεν είχε ελάχιστη υπολειμματική ασθένεια, σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν παιδιά με ΟΛΛ.

Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της έκφρασης γονιδίου που μοιάζει με χρωμόσωμα της Φιλαδέλφειας μεταξύ του πληθυσμού των νεαρών ενηλίκων μπορεί να συνέβαλε στο χαμηλότερο ποσοστό μη ελαχίστης υπολειμματικής νόσου στην τρέχουσα μελέτη, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο χαμηλότερος ρυθμός ασθενών χωρίς ελάχιστη υπολειμματική νόσο μετά την επαγωγική θεραπεία υπογραμμίζει επίσης την “ανάγκη να εξεταστεί η προσθήκη νέων παραγόντων που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν την αντίσταση στην θεραπεία”, γράφουν οι συγγραφείς. Ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, συνέχισαν, είναι μια κλινική δοκιμή που δοκιμάζει την προσθήκη μιας στοχοθετημένης θεραπείας που ονομάζεται inotuzumab ozogamicin στη σπονδυλική στήλη 10403 σε νεαρούς ενήλικες ασθενείς.



Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικές συναντήσεις στο παρελθόν, έτσι ώστε πολλοί παιδο-ογκολόγοι να γνωρίζουν το έργο, αν και μερικοί ιατροί ογκολόγοι μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με τα ευρήματα, δήλωσε η Δρ Seibel.

«Περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα», συνέχισε. “Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι οι ιατροί ογκολόγοι έχουν επίγνωση αυτής της μελέτης, ώστε να μην χρησιμοποιούν τα πρωτόκολλα που βασίζονται σε ενήλικες για ασθενείς αυτής της ηλικιακής ομάδας”.

Εν τω μεταξύ, όπως δείχνει η δοκιμή που περιλαμβάνει το inotuzumab ozogamicin, οι ερευνητές βασίζονται στην τρέχουσα μελέτη για να βελτιώσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα.
“Υπήρξε τεράστια πρόοδος στη θεραπεία όλων”, δήλωσε η Δρ Stock. “Αλλά έχουμε ακόμα προκλήσεις μπροστά από την άποψη της περαιτέρω βελτίωσης της επιβίωσης και των μειωμένων παρενεργειών για τους νέους ενήλικες με τη νόσο.”
Πρόσθεσε: “Η επόμενη γενιά δοκιμών μας, στοχεύει ήδη σε αυτούς τους στόχους.”

Πηγή: https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2019/aya-leukemia-pediatric-regimen-effective?fbclid=IwAR3N64kuhMT_dCAl0V02yl_lBDYpBN4rlExns-lRw5b90Nm9Fx1Szye17ww

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.