Ατροφία Εγκεφάλου

Ατροφία Εγκεφάλου

Μια μαμά μας «εξηγεί» τι είναι η ατροφία εγκεφάλου…

“Ποια είναι τα συμπτώματα της ατροφίας του εγκεφάλου; Μια νευρολογική πάθηση που οδηγεί σε απώλεια ιστού εγκεφάλου, η ατροφία του εγκεφάλου, μπορεί να συμβεί σε μικρά τμήματα του εγκεφάλου ή να επηρεάσει και τα δύο ημισφαίριά του.
Οι ασθενείς που έχουν ατροφία εγκεφάλου μπορεί να έχουν προβλήματα με γνωστικές λειτουργίες, όπως η γλώσσα και η μνήμη. Επειδή οι ασθενείς έχουν υποστεί μια καταστροφή των ιστών του εγκεφάλου, οι αλλαγές είναι μόνιμες.

Αφασία
H αφασία επηρεάζει τις γλωσσικές δεξιότητες των ασθενών. Υπάρχουν τρεις τύποι αφασίας: H αφασία του Wernicke, η αφασία του Broca και η γενική αφασία.
Η αφασία του Wernicke ή αισθητική, συμβαίνει όταν οι ασθενείς έχουν βλάβη στο κροταφικό λοβό, ένα τμήμα του εγκεφάλου που βρίσκεται κοντά στα αυτιά. Χαρακτηρίζεται από ελλιπή ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται τη σημασία των λέξεων που παράγει. Παρατηρείται ταχεία εκφορά της γλώσσας με παραφασίες (χρησιμοποίηση άλλης λέξης αντί της σωστής) ή νεολογισμούς (χρήση λέξεων που δεν υπάρχουν καν).
Η αφασία του Broca ή κινητική, προκαλείται από βλάβες στο μετωπιαίο λοβό, το εμπρόσθιο μέρος του εγκεφάλου. Χαρακτηρίζεται από περιορισμένη ικανότητα έκφρασης προφορικού λόγου, περιορισμένο λεξιλόγιο και μέτριου βαθμού δυσκολία στην κατανόηση της γλώσσας, γεγονός που συχνά οδηγεί σε δυσκολία στην επικοινωνία. Ο ασθενής σε πολλές περιπτώσεις είναι ικανός να διαβάζει αλλά έχει δυσκολίες στη γραφή.
Η γενική αφασία είναι αυτή που προκαλείται όταν υπάρχουν βλάβες και στις δύο περιοχές, και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομιλία και την κατανόηση.

Άνοια
Ενώ η άνοια μπορεί να είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν την ατροφία του εγκεφάλου, μπορεί να είναι επίσης και σύμπτωμα. Η άνοια προκαλεί στους ασθενείς προβλήματα μνήμης, γλώσσας και προσωπικότητας. Για παράδειγμα, οι ασθενείς μπορεί να έχουν προβλήματα με την ανάκληση των αναμνήσεων ή τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, που επηρεάζουν τις μαθησιακές τους ικανότητες. Η άνοια προκαλεί, επίσης, κακή κρίση.
Παράλληλα, προκαλεί και προβλήματα γλώσσας. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν δυσκολία στην ανάγνωση και τη γραφή, γεγονός που τούς οδηγεί στην αδυναμία κατανόησης της γλώσσας. Με το τελευταίο στάδιο της άνοιας, οι ασθενείς έχουν πρόβλημα στο να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Κρίσεις επιληψίας
Η επιληψία μπορεί επίσης να προκύψει από ατροφία του εγκεφάλου. Μια κρίση επιληψίας, η οποία συμβαίνει όταν η ηλεκτρική δραστηριότητα διαταράσσει τον εγκέφαλο σπανίως διαρκεί 15 λεπτά. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν μεταλλική γεύση στο στόμα λίγο πριν την έναρξή της.
Κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, ένας ασθενής μπορεί να έχει μια αλλαγή στη συνείδηση, που κυμαίνεται από δυσκολία ομιλίας μέχρι πλήρη απώλεια συνείδησης. Εάν ο ασθενής χάσει τις αισθήσεις του, μπορεί να συμβεί σύγχυση ή προσωρινή απώλεια μνήμης. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να χάσουν το έλεγχο των μυών, ενώ κάποιοι ασθενείς συσπώνται κατά τη διάρκειά της. Αλλαγές στα συναισθήματα όπως ξαφνικός πανικός ή ξαφνική χαρά μπορούν επίσης να συμβούν σε μια κρίση επιληψίας.

Σημείωση: ☺ ☺ ☺ ☺ Το ζω καθημερινά με το παιδί μου. 😤 😤 ξέρω πως είναι δύσκολο κομμάτι ζωής που θέλει χρόνο και επιμονή 😉 😉”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.