Ο καρκίνος στο ΕΣΥ

Ο καρκίνος στο ΕΣΥ

H σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο καρκινοπαθής στο ΕΣΥ: Ογκολογικά νοσοκομεία, χωρίς προσωπικό, με γηρασμένα ή χαλασμένα μηχανήματα ακτινοθεραπείας και μακρές λίστες αναμονής για την έναρξη της θεραπείας των ασθενών από ενάμισι έως και πέντε μήνες.
Μια πραγματικότητα που συνεχίζεται ακόμη πιο αδυσώπητη καθώς εξελίσσεται η νόσος: Ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα δεν έχουν εξασφαλισμένη την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία. Ταλαιπωρούνται, γίνονται μπαλάκι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο εκτός θεραπείας δεν εισάγονται στα ογκολογικά νοσοκομεία διότι τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι πολύτιμα για τους υπόλοιπους ογκολογικούς ασθενείς.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μετά το οδοιπορικό της σε επτά εξειδικευμένα νοσοκομεία – είτε αμιγώς Ογκολογικά είτε με Ογκολογικές κλινικές- είναι δραματικά. Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται περιστατικό όπου εργαζόμενη στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς διαγνώστηκε με καρκίνο και δέχθηκε την υπόδειξη να κάνει ακτινοθεραπεία σε μεγάλη μονάδα του ιδιωτικού τομέα σε πιο στοχευμένο μηχάνημα, με το κόστος της θεραπείας της να ανέρχεται σε 17.000 ευρώ!
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Ίδρυμα Νιάρχος ενέκρινε δωρεά 7 Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων (Γραμμικοί Επιταχυντές) νέου τύπου για τα Νοσοκομεία Αλεξάνδρας, Αττικό, Μεταξά, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Θεαγένειο, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου. Ωστόσο, δεν εγκαταστάθηκε κανένα μηχάνημα επειδή η δωρεά έχει σαν όρο να είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής του Μηχανήματος και να υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση ώστε να λειτουργήσει αμέσως.

Οδοιπορικό στα ογκολογικά νοσοκομεία:

«ΜΕΤΑΞΑ»
Δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο. Λόγω έλλειψης προσωπικού έχει συγχωνευτεί η ενδοκρινολογική με την παθολογική κλινική, καθώς επίσης η γυναικολογική με τη θωρακοχειρουργική κλινική. Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες «ανοίγει» τουλάχιστον 1,5 μήνα μετά τη διάγνωση. Καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο που βρίσκονται εκτός θεραπείας δεν εισάγονται.
Ετοιμάζεται χώρος για να παραληφθεί νέο Μηχάνημα Ακτινοθεραπείας (Γραμμικός επιταχυντής) δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, αλλά δεν παραδίδεται επειδή δεν εκπληρώνεται ο όρος της δωρεάς (έτοιμος χώρος υποδοχής και επαρκώς στελεχωμένος με προσωπικό) προκειμένου να λειτουργήσει αμέσως.

«Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 493. Δεν λειτουργεί το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας λόγω έλλειψης προσωπικού. Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες «ανοίγει» τον Φεβρουάριο του 2017. Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρωί – απόγευμα. Η Γυναικολογική και Ενδοκρινολογική κλινική είναι έτοιμες να κλείσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Μεγάλες ελλείψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού Προσωπικού με τοι το 40% των οργανικών θέσεων να είναι ακάλυπτες. Η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπείες είναι 3 μήνες, ενώ για διαγνωστικές εξετάσεις Μαγνητικού και Αξονικού Τομογράφου η αναμονή φτάνει τον έναν μήνα. Δεν λειτουργεί η Αιματολογική Κλινική με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των καρκινοπαθών. Η μη λειτουργία της Αιματολογικής κλινικής «παρασέρνει» και τη μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών, όπου τα μηχανήματα είναι εγκατεστημένα στο Νοσοκομείο με τις συσκευασίες τους.

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Διαθέτει ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας παλαιού τύπου (κοβάλτιο) που κάθε ημέρα εξυπηρετούσε 15 ασθενείς, ωστόσο είναι χαλασμένο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως «η διοίκηση παρήγγειλε λειψά ανταλλακτικά λόγω κόστους επειδή το ταμείο του νοσοκομείου είναι μείον και δεν παρήγγειλαν την πηγή του (200.000 ευρώ) λόγω κόστους». Έχει εγκριθεί δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εγκατάσταση σύγχρονου στοχευμένου Ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος (γραμμικός επιταχυντής) αλλά δεν παραδίδεται επειδή δεν είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής και δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό να το λειτουργήσει που είναι όρος απαράβατος στη δωρεά.

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ
Έλλειμμα εξοπλισμού διαπιστώνεται στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Το Pet-scan λειτούργησε με δωρεές ραδιοφαρμάκου για 4 μήνες και μετά τέθηκε εκτός λειτουργίας. Ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (κοβάλτιο) βρίσκεται εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αντικατάσταση έχει κοστολογηθεί στα 200.000 ευρώ, αλλά το νοσοκομείο δεν διαθέτει τα χρήματα. Δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος. Είναι χαλασμένο το μηχάνημα της Βραχυθεραπείας (απαραίτητο στη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας). Στο τμήμα υπερήχων τα ραντεβού κλείνονται μετά από δύο χρόνια γιατί καλύπτεται από έναν μόνο γιατρό. Η λίστα αναμονής είναι 1,5 μήνας για ακτινοθεραπείες με σημαντική επιβάρυνση της Νόσου. Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα αντιλαμβάνεται τα χρονικά εμπόδια που συναντούν οι καρκινοπαθείς. Το φαρμακείο του νοσοκομείου δεν μπορεί να προμηθευτεί φάρμακα (prolia, x-geva κλπ), με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να τα προμηθεύονται από εξωτερικά φαρμακεία και να τα κουβαλούν μαζί τους με την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Υπάρχει ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (Γραμμικός Επιταχυντής) παλαιού τύπου, που συχνά τίθεται εκτός λειτουργίας. Οι Ασθενείς είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται για ακτινοθεραπείες στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ή σε Ιδιωτικά Κέντρα. Εάν δεν έχουν χρήματα περιμένουν στη λίστα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υπάρχει ένα ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (Γραμμικός Επιταχυντής) παλαιού τύπου, ασυντήρητος και συχνά εκτός λειτουργίας. Οι Ασθενείς για ακτινοθεραπείες απευθύνονται στο Θεαγένειο ή στην Αττική ή σε Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα.

Πηγή: www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.