Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας αυξάνει την πιθανότητα ανεργίας στην ενήλικη ζωή

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας αυξάνει την πιθανότητα ανεργίας στην ενήλικη ζωή

Ένας στους 6 επιζώντες του καρκίνου της παιδικής ηλικίας είναι άνεργος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης 56 μελετών που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ασία και την Ευρώπη.

Συνολικά, οι ενήλικες επιζώντες του καρκίνου της παιδικής ηλικίας ήταν 1,5 φορές πιο πιθανό να είναι άνεργοι από τους συνομηλίκους τους, με τους Ευρωπαίους να είναι έχουν περισσότερες πιθανότητες. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, ενώ αυτό δεν ισχύει στην Ασία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι περισσότεροι ασθενείς από ποτέ επιβιώνουν του παιδιατρικού καρκίνου, αλλά ο αυξανόμενος πληθυσμός επιζώντων ενηλίκων διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών από την θεραπεία τους.
Τα δύο τρίτα των μακροχρόνιων επιζώντων αναφέρουν τουλάχιστον μία χρόνια εξασθένηση της υγείας τους και σχεδόν το 30% έχουν σοβαρές βλάβες. Πολλοί επιζώντες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχοκοινωνικής λειτουργίας στην ενήλικη ζωή, ιδιαίτερα όσον αφορά την απασχόληση.

“Η ελλιπής εκπαίδευση είναι λόγος ανησυχίας για την επαγγελματική πρόοδο των επιζώντων, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα συμμετοχής σε ανταγωνιστικά εργασιακά περιβάλλοντα”, γράφει ο επικεφαλής συγγραφέας Luzius Mader, PhD, Danish Cancer Society Research Centre. “Οι επιζώντες που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικές δυσκολίες ενδέχεται να ωφεληθούν από ειδικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες για την ελαχιστοποίηση των ανισοτήτων σε σύγκριση με τους συνομήλικους τους. Η εφαρμογή συνεπούς παρακολούθησης της επαγγελματικής προόδου των επιζώντων από καρκίνο της παιδικής ηλικίας έχει προταθεί ως πρότυπο περίθαλψης στην παιδιατρική ογκολογία.

“Επί του παρόντος, η διαθεσιμότητα ειδικών για τον καρκίνο υπηρεσιών επαγγελματικής αποκατάστασης είναι περιορισμένη. Επιπλέον, οι υπάρχουσες υπηρεσίες για τον γενικό πληθυσμό συχνά δεν προσφέρονται συστηματικά στους επιζώντες, παρόλο που προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότεροι από τους μισούς επιζώντες που έλαβαν κρατική βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας, την τοποθέτηση και τη συντήρηση της, πέτυχαν επιτυχή απασχόληση ».

Ο Mader και οι συνεργάτες του προσδιόρισαν 1416 ενδεχομένως σχετικά άρθρα και επανεξέτασαν συνολικά 56. Είκοσι τέσσερις από τις μελέτες διεξήχθησαν στην Ευρώπη, 23 εκτέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά και 9 πραγματοποιήθηκαν στην Ασία. Είκοσι επτά από τις μελέτες ελέγχθηκαν και οι 29 ήταν ανεξέλεγκτες. Δεκαεπτά μελέτες παρείχαν στοιχεία στρωματοποιημένης απασχόλησης για τον καρκίνο του αίματος, 15 για όγκο κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και 7 για επιζώντες καρκίνου οστών / σαρκώματος μαλακών ιστών.

Σε όλες τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν, η μέση ηλικία στη διάγνωση κυμάνθηκε από 2 έως 16 έτη και η μέση ηλικία στη μελέτη κυμάνθηκε από 18 έως 38 έτη. Οι άνδρες αποτελούσαν το 19% έως 69% των επιζώντων.
Τα ποσοστά ανεργίας ήταν παρόμοια μεταξύ των περιφερειών σε ελεγχόμενες μελέτες (Ευρώπη, 16%, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς, 17%, Ασία, 24%). Στις μη ελεγχόμενες μελέτες, τα ποσοστά ανεργίας ήταν χαμηλότερα στην Ευρώπη (8%), αλλά υψηλότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (26%) και την Ασία (48%).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιζώντες που είχαν όγκους του ΚΝΣ ήταν σχεδόν 5 φορές πιο πιθανό να είναι άνεργοι.

Οι πιθανότητες ανεργίας ήταν επίσης υψηλότερες για τους επιζώντες του καρκίνου του αίματος και τους επιζώντες του καρκίνου των οστών / σαρκώματος μαλακών ιστών, αν και τα ευρήματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά. Για όλες τις διαγνωστικές ομάδες, η ανεργία ήταν υψηλότερη σε μη ελεγχόμενες μελέτες σε σύγκριση με ελεγχόμενες μελέτες: όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος (46% έναντι 27%), καρκίνοι του αίματος (27% έναντι 13%) και καρκίνου των οστών / σαρκώματα μαλακών μορίων (20% έναντι 16%) .

Οι κοινωνικοδημογραφικοί προγνωστικοί δείκτες για την ανεργία περιλάμβαναν το γυναικείο φύλο, την εγκατάλειψη του σχολείου και τη χαμηλότερη εκπαίδευση των γονέων. Οι κλινικοί παράγοντες πρόβλεψης ήταν η κρανιακή ακτινοβολία, η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων και οι καθυστερημένες επιδράσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της νευρογνωστικής βλάβης ή της απώλειας ακοής.

Η μεταγραφική καταγραφή σε ελεγχόμενες μελέτες δεν έδειξε καμία συσχέτιση μεταξύ της ανεργίας και της ηλικίας των επιζώντων στη μελέτη (P = .624), της ηλικίας στη διάγνωση (P = .566) και του χρόνου από τη διάγνωση (P = .422).

Πηγή: www. Onclive.com. Jason Harris Published: Friday, Feb 02, 2018.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.