Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας χρειάζεται  στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας χρειάζεται στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση

Οι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας χρειάζονται πιο ακριβείς και εστιασμένες θεραπείες, καθώς οι όγκοι των παιδιών εμφανίζουν συχνά διαφορετικές μεταλλάξεις γονιδίων από τους αντίστοιχους καρκίνους των ενηλίκων, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύονται στο Nature.

Ερευνητές από το Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St.Jude στο Τενεσί, των ΗΠΑ και Γερμανικό Κέντρο Ερευνών Καρκίνου της Χαϊδελβέργης, στην Γερμανία, ανέλυσαν τα γονιδιώματα πάνω από 1.700 όγκων από 20 διαφορετικά είδη καρκίνου των παιδιών.

Έτσι προέκυψε ένας γονιδιακός χάρτης των καρκίνων της παιδικής ηλικίας που ελπίζεται να καθοδηγήσει τις κλινικές και εργαστηριακές έρευνες προκειμένου να βελτιωθεί η κατανόηση, η διάγνωση και η θεραπεία των παιδικών καρκίνων σε όλο τον κόσμο.

Οι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας έχουν συνήθως λιγότερες μεταλλάξεις, πράγμα που κάνει πιο εύκολη τη διάκριση των γενετικών αλλαγών που οδήγησαν στην καρκινογένεση. Όμως, από την άλλη, είναι σπανιότεροι, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι ασθενείς διαθέσιμοι για κλινικές μελέτες, λιγότεροι όγκοι για αλληλούχιση και λιγότερες φαρμακευτικές εταιρίες πρόθυμες να αναπτύξουν φάρμακα για μια σχετικά μικρή αγορά.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ούτε τα μισά μεταλλαγμένα γονίδια (μόνο το 45%) στα παιδιά με καρκίνο δεν είναι τα ίδια με τα γονίδια που προκαλούν τους καρκίνους στους ενήλικες.

«Η έρευνά μας δείχνει για πρώτη φορά ότι οι καρκίνοι των παιδιών και των ενηλίκων συχνά προέρχονται από διαφορετικά γονίδια με διαφορετικές μεταλλάξεις», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητήςΤζινγκχούι Ζανγκ.

«Τα ευρήματα μεταφέρουν το κεντρικό μήνυμα ότι τα παιδιά με καρκίνο δεν είναι μικροί ενήλικοι και ότι η ασθένειά τους δεν πρέπει να θεραπεύεται με τον ίδιο τρόπο», συμπληρώνει.

Οι σημερινές θεραπείες των καρκίνων των παιδιών έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, έχοντας φθάσει σε ποσοστά θεραπείας άνω του 80%. Όμως, ο καρκίνος παραμένει η βασική αιτία θανάτου από ασθένεια στις ηλικίες ενός έως 19 ετών, ενώ αρκετές υπάρχουσες αντικαρκινικές θεραπείες έχουν παρενέργειες εφ’ όρου ζωής, μεταξύ άλλων αυξάνοντας τον κίνδυνο για δευτερογενείς καρκίνους.

Πηγή:health.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.