Γιατί πρέπει και τα αγόρια να εμβολιάζονται κατά του HPV

Γιατί πρέπει και τα αγόρια να εμβολιάζονται κατά του HPV

Να εμβολιάζονται τα αγόρια κατά των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων, υπεύθυνοι για χιλιάδες καρκίνους κάθε χρόνο στην Γαλλία, προτείνει ο Σύνδεσμος Ενάντια στον Καρκίνο. Πολλές χώρες, εκ των οποίων οι Ελβετία και η Αυστραλία, έχουν ήδη εφαρμόσει αυτό τον εμβολιασμό με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Με την ευκαιρία του πρώτου συνεδρίου πρόληψης των καρκίνων, ο Σύνδεσμος Ενάντια στον Καρκίνο, εξέδωσε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου έναν οδηγό περιλαμβάνοντας 11 συστάσεις. Οι πολίτες, ερευνητές και ειδικοί, τους οποίους συμβουλεύτηκαν για την υλοποίησή του, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα εμβολιασμού των αγοριών κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων επιπλέον των κοριτσιών. Αποκαλούμενοι επίσης και HPV, οι ιοί αυτοί μεταδίδονται σεξουαλικά και ευθύνονται κάθε χρόνο για 4.200 νέους καρκίνους του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων (τραχήλου της μήτρας, κόλπου, αιδοίου, πρωκτού) και 1.200 ωτορυνολαρυγγικούς καρκίνους (λαιμός, στόμα).

Ρωτήσαμε τον Εμανουέλ Ρικάρ, υπεύθυνο για την πρόληψη στον Σύνδεσμο Ενάντια στον Καρκίνου και την Βερονίκ Σαμπερνό, ογκολόγος και σύμβουλος υγείας, για την χρησιμότητα μιας τέτοιας σύστασης.

“Η αρχική ιδέα για τον εμβολιασμό των κοριτσιών, εξηγεί η Βερονίκ Σαμπερνό, είναι να τα προστατεύσουμε από τον καρκίνου του τραχήλου”. Αυτός αγγίζει κάθε χρόνο σχεδόν 3.000 γυναίκες και προκαλεί περίπου 1.100 θανάτους στην Γαλλία. “Όμως αν προσχωρήσουμε στην υπόθεση του εμβολιασμού και της αποτελεσματικότητάς του, δεν υπάρχει λόγος να μην εμβολιάζονται τα αγόρια αφού οι HPV μεταδίδονται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Συνεπώς αφορά και τα δύο φύλα.”
Πόσο μάλλον που το 2015 στους 6.300 καρκίνους που αποδόθηκαν στους HPV περίπου το ένα τρίτο αφορούσε άνδρες με 1.060 καρκίνους στόματος-φάρυγγα, 360 καρκίνοι του πρωκτού και περισσότεροι από 300 καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα και του πέους. Στο φύλλο οδηγιών, το Gardasil 9 εξασφαλίζει προστασία στο 90% από τα στελέχη υπεύθυνα για μη φυσιολογικές και προκαρκινικές αλλοιώσεις του πρωκτού, των καρκίνων του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Επί του παρόντος, το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας συνιστά τον εμβολιασμό μόνο για τους άνδρες έως την ηλικία των 26 χρόνων που έχουν σχέση με άνδρες. Προνόμια τα οποία σύμφωνα με τον Εμανουέλ Ρικάρ κάνουν τις συστάσεις “δύσκολα εφαρμόσιμες”. Είναι αρκετά σπάνιο τα νεαρά αγόρια να αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλα σε νεαρή ηλικία ενώ δεν το συζητάνε πάντα με τον ιατρό τους. Έτσι στην τελευταία έρευνα για θέματα σεξουαλικότητας στην Γαλλία που πραγματοποιήθηκε το 2006, το 3,4% των ερωτηθέντων ηλικίας κάτω των 25 χρόνων δήλωναν να είχαν μια σεξουαλική επαφή με έναν άνδρα στη διάρκεια της ζωής τους όμως μόνο το 1,2% αυτοπροσδιορίζονταν ως ομοφυλόφιλοι.

Για τον ίδιο, ο εμβολιασμός όλων των αγοριών στην ίδια ηλικία με αυτή που προτείνεται στα κορίτσια, μεταξύ 11 και 14 χρόνων, θα επιτρέψει όχι μόνο να μειωθεί ο αριθμός των καρκίνων που προσβάλλει τους άνδρες αλλά επίσης να ενδυναμώσει την προστασία των γυναικών. Ο ίδιος εξηγεί πως “θα έχουμε μια μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού αφού η πιθανότητα επαφής με το ιό θα ελαχιστοποιηθεί”.

Στην Αυστραλία, τα αγόρια εμβολιάζονται από το 2013 στα πλαίσια μιας εκστρατείας εμβολιασμού. Τα κορίτσια, από το 2007. Με ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού σχεδόν 80% στις Αυστραλέζες και 75% στους Αυστραλούς ηλικίας 15 ετών, η χώρα είναι από εδώ και στο εξής σε τροχιά να γίνει μια από τις πρώτες που θα έχουν εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η Αυστρία, η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς προτείνουν επίσης τον εμβολιασμό των αγοριών.

Στην Γαλλία, μόλις το 20% των γυναικών έχουν εμβολιαστεί. Και αυτό παρ’όλες τις δημόσιες εκστρατείες που έχουν γίνει από την κυκλοφορία του εμβολίου, Gardasil, το 2006. Παρότι διατίθεται δωρεάν, υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό στην δυσπιστία του ευρύ κοινού κυρίως ως προς τις παρενέργειες.

Σαρλότ Ανγκλάντ 03/12/2018

https://www.lci.fr/bien-etre/gardasil-pourquoi-les-garcons-devraient-etre-vaccines-comme-les-filles-contre-les-papillomavirus-humains-hpv-comme-le-preconise-la-ligue-contre-le-cancer-2105322.html?fbclid=IwAR3LtumVeyTEMWk9Db_wS-5UXIP_4OCMtTkj5hvyngrON__zJfWqWYjkV8A

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.