Νέο  μονοκλωνικό αντίσωμα στην μάχη κατά της λευχαιμίας

Νέο μονοκλωνικό αντίσωμα στην μάχη κατά της λευχαιμίας

Το φάρμακο Besponsa, έλαβε έγκριση για χρήση σε ενήλικες ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, οι οποίοι έχουν αποτύχει λαμβάνοντας την κλασική θεραπεία. οι ασθενείς για να λάβουν τη νέα θεραπεία θα πρέπει να έχουν λάβει προηγουμένως θεραπεία με έναν τουλάχιστον αναστολέα της κινάσης της τυροσίνης (TKI). Τέτοια φάρμακα είναι η Ιματινίμπη (GLIVEC) και η Δασατινίμπη (SPRYCEL).

Η νέα θεραπεία είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει στο αντιγόνο CD22, που βρίσκεται στην κυτταρική επιφάνεια και εκφράζεται στο 90% των Β-κυτταρικών κακοηθειών. Το αντίσωμα είναι ενωμένο με ένα κυτταροτοξικό παράγοντα, που ονομάζεται calicheamicin. Όταν λοιπόν ο ασθενής λαμβάνει το φάρμακο, αυτό δένεται με το αντιγόνο CD22 στα καρκινικά Β-κύτταρα, εισέρχεται σε αυτά και εκεί απελευθερώνεται ο κυτταροτοξικός παράγοντας για να τα καταστρέψει.

Στις κλινικές δοκιμές με τη νέα θεραπεία, στην οποία συμμετείχαν 326 ενήλικες ασθενείς υπερδιπλασιάστηκαν τα ποσοστά υποχώρησης της νόσου. Το 80,7% που έλαβαν τη θεραπεία είχαν υποχώρηση έναντι μόλις 33,3% των ασθενών που έλαβαν την καθιερωμένη θεραπεία.

To Besponsa ανήκει στη Pfizer, αλλά προέρχεται από τη συνεργασία της με τη βιοτεχνολογική εταιρεία CellTech, η οποία σήμερα ανήκει στην UCB.

Πηγή: http://virus.com.gr/nea-therapia-gia-lefchemia/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.