Απάντηση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών σε δημοσιεύματα περί συνταγογράφησης και κάλυψης της θεραπευτικής άσκησης από τον ΕΟΠΥΥ

Απάντηση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών σε δημοσιεύματα περί συνταγογράφησης και κάλυψης της θεραπευτικής άσκησης από τον ΕΟΠΥΥ

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στις 19/11/2018 δημοσιεύματα σε μεγάλη μερίδα του Τύπου με τίτλο «Ο ΕΟΠΥΥ θα συνταγογραφεί πλέον και γυμναστική» και υπότιτλο «Άνοιξε ο δρόμος της συνταγογράφησης και κάλυψης της θεραπευτικής άσκησης και στην Ελλάδα». Τα δημοσιεύματα αποτελούν αναδημοσίευση άρθρου που δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Το εν λόγω άρθρο βασίζεται στη πρόσφατη έγκριση από πλευράς του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων που περιλαμβάνουν τη θεραπευτική άσκηση ως θεραπεία για μια σειρά από νόσους όπως ο καρκίνος, τα ψυχιατρικά και τα πνευμονολογικά νοσήματα, ύστερα από εισήγηση του ενδοκρινολόγου καθηγητή πειραματικής φυσιολογίας κ. Μ. Κουτσιλιέρη. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Κουτσιλιέρη που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο, για αυτές τις θεραπευτικές ασκήσεις «θα πληρώνεται συγκεκριμένος πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής ή γυμναστής, ο οποίος θα ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες, που εξυπηρετούνται μέσα από ένα πρωτόκολλο».

Το γεγονός ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας υιοθέτησε πρωτόκολλα θεραπευτικής άσκησης για διάφορες παθήσεις και ειδικές κατηγορίες πληθυσμών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι ανορθόδοξο όμως ο εισηγητής της συγκεκριμένης απόφασης του ΚΕΣΥ, να ‘’μοιράζει’’ επαγγελματικά δικαιώματα κατά το δοκούν, τη στιγμή που τα δικαιώματα αυτά είναι ήδη πλήρως κατοχυρωμένα βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας στους Φυσικοθεραπευτές και από την άλλη να εισάγονται από το παράθυρο δικαιώματα σε επαγγελματικούς κλάδους που δεν αποτελούν Νομοθετικώς ρυθμιζόμενα Επαγγέλματα Υγείας. Προφανώς ο εισηγητής έχει μερική ή και λανθασμένη άποψη για τα θέματα αυτά.

Αναφορικά λοιπόν με την «είδηση» ότι πλέον θα αποζημιώνεται η θεραπευτική άσκηση από τον ΕΟΠΥΥ, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συντάκτες των άρθρων και τον κ. Κουτσιλιέρη ότι η θεραπευτική άσκηση αποζημιώνεται σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ και παλιότερα από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, από το 1972.
Αναφορικά με τη φράση του κ. Κουτσιλιέρη ότι θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής ή γυμναστής για τη θεραπευτική άσκηση, θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι με το Β.Δ 411/1972 η Ελληνική Πολιτεία κατοχύρωσε την κινησιοθεραπεία και την θεραπευτική γυμναστική ως αποκλειστικό επαγγελματικό δικαίωμα του Φυσικοθεραπευτή.

Η εκπαίδευση των φυσικοθεραπευτών τα τελευταία 40 χρόνια βασίζεται στην εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης-γυμναστικής σε διάφορες παθήσεις και ειδικές κατηγορίες πληθυσμών και δεν απαιτείται ειδική πιστοποίηση για κανένα φυσικοθεραπευτή, γιατί αυτά τα προγράμματα διδάσκονται στα βασικά προγράμματα σπουδών των τμημάτων φυσικοθεραπείας της χώρας.

Άρα αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ΕΟΠΥΥ είναι να αποζημιώνει συνεδρίες φυσικοθεραπείας και για άλλες κατηγορίες παθήσεων, που περιέχονται στα συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, κάτι που έχει προταθεί από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών στα πλαίσια της αναθεώρησης του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ (καρδιαγγειακές παθήσεις, ψυχικά νοσήματα, προληπτικά στην τρίτη και τέταρτη ηλικία κλπ.).

Η Ελληνική Πολιτεία έχει λύσει το πρόβλημα από το 1972 και η θεραπευτική γυμναστική (άσκηση) αποτελεί αμιγώς φυσικοθεραπευτική πράξη και δεν επιτρέπεται η εκτέλεσή της από πρόσωπο που δεν φέρει την ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή και δεν κατέχει την αντίστοιχη επαγγελματική άδεια.

Συμπερασματικά, η επίμαχη εφαρμογή της θεραπευτικής γυμναστικής (άσκησης) θα πρέπει να εκτελείται αποκλειστικά και μόνον από όσους φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο του φυσικοθεραπευτή και τυγχάνουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Π.Σ.Φ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.