Θετικά νέα για καρκίνο μαστού

Θετικά νέα για καρκίνο μαστού

Παράταση της συνολικής επιβίωσης κατά 15,7 μήνες προσδίδει σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ο συνδυασμός της περτουζουμάμπης, με την τραστουζουμάμπη και δοσεταξέλη. Σύμφωνα με τη μελέτη φάσης ΙΙΙ Cleopatra, η προσθήκη της περτουζουμάμπης στο θεραπευτικό σχήμα ήταν ευεργετική σε ασθενείς
με HER2–θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού, οι οποίες δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) και έδειξε ότι με το τριπλό αυτό σχήμα η διάμεση συνολική επιβίωση των ασθενών ανήλθε σε 56,5 μήνες, έναντι 40,8 μηνών με το σχήμα τραστουζουμάμπη–δοσεταξέλη. Η προσθήκη της περτουζουμάμπης οδήγησε στη μεγαλύτερη επιβίωση που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κλινική μελέτη σε ασθενείς με HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ενώ η διάμεση επιβίωση των σχεδόν 5 ετών για τους ασθενείς που έλαβαν το τριπλό σχήμα, είναι ένα αποτέλεσμα, το οποίο σπάνια παρατηρείται σε κλινικές μελέτες στον προχωρημένο καρκίνο. Η περτουζουμάμπη σε συνδυασμό με τραστουζουμάμπη και δοσεταξέλη, είναι εγκεκριμένη στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ασθενείς που δεν έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία για τον HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, η περτουζουμάμπη είναι διαθέσιμη και για τις Ελληνίδες ασθενείς από το Μάρτιο του 2014. Η μελέτη CLEOPATRA (CLinical Evaluation Of Pertuzumab And TRAstuzumab) ήταν μία διεθνής, φάσης III, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη. Συνέκρινε τον συνδυασμό περτουζουμάμπη–τραστουζουμάμπη–δοσεταξέλη με εικονικό φάρμακο και τραστουζουμάμπη–δοσεταξέλη σε 808 ασθενείς. Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, ενώ τα δευτερεύοντα καταληκτικά στοιχεία περιελάμβαναν τη συνολική επιβίωση και προφίλ ασφάλειας.

www.healthdaily.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.