Θετική η γνωμοδότηση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) για το βιο-ομοειδές της πεγκφιλγκραστίμης

Θετική η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) για το βιο-ομοειδές της πεγκφιλγκραστίμης

Η Mylan και η Biocon Ltd. ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την αίτηση χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για το βιο-ομοειδές της πεγκφιλγκραστίμης.

Η θετική γνωμοδότηση της CHMP βασίστηκε στην εξέταση στοιχείων που καταδεικνύουν τη βιο-ομοιότητα με το προϊόν αναφοράς. Στο φάκελο που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της αίτησης χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, περιλαμβάνονταν δεδομένα αναφορικά με την αξιολόγηση της βιο-ομοιότητας σε αναλυτικές δοκιμές, προκλινικές και κλινικές μελέτες, τα οποία κατέδειξαν τη βιο-ομοιότητα με το προϊόν αναφοράς. Το πρόγραμμα Φάσης Ι σε υγιείς εθελοντές και η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ που διεξήχθη σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού οι οποίοι υποβάλλονταν σε ενισχυτική και εισαγωγική χημειοθεραπεία, δεν κατέδειξαν κλινικά σημαντικές διαφορές όσον αφορά στη φαρμακοκινητική, τη φαρμακοδυναμική, την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ανοσογονικότητα σε σχέση με το προϊόν αναφοράς.

Η θετική γνωμοδότηση της CHMP θα εξεταστεί τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση της Ε.Ε. σχετικά με την έγκριση άδειας κυκλοφορίας αναμένεται έως το Νοέμβριο του 2018. Το βιο-ομοειδές της πεγκφιλγκραστίμης εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) νωρίτερα φέτος και είναι το πρώτο εγκεκριμένο από τον FDA βιο-ομοειδές της πεγκφιλγκραστίμης που κυκλοφορεί στις Η.Π.Α. Φάκελοι έγκρισης του βιο-ομοειδούς έχουν επίσης κατατεθεί στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και αρκετές ακόμη χώρες.

Ο Πρόεδρος της Mylan, Rajiv Malik, σχολίασε σχετικά: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για την ηγετική θέση μας στην εισαγωγή του πρώτου κύματος βιο-ομοειδών στην ευρωπαϊκή αγορά και στη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών με χρόνια και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, όπως ο καρκίνος, σε περισσότερο οικονομικές θεραπευτικές επιλογές. Η θετική γνωμοδότηση της CHMP για το βιο-ομοειδές προϊόν μας, είναι ορόσημο σε αυτό το ταξίδι, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας προς τους ασθενείς σε όλη την Ευρώπη, καθώς και την ισχυρή συνεργασία μας με τη Biocon».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής της Biocon, Δρ. Arun Chandavarkar, δήλωσε: «Μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στις Η.Π.Α. νωρίτερα φέτος, η απόφαση της CHMP να γνωμοδοτήσει θετικά για το βιο-ομοειδές της πεγκφιλγκραστίμης, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην παροχή αυτής της υψηλής ποιότητας, οικονομικής, βιολογικής θεραπείας στους ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη. Είναι το αποτέλεσμα της δέσμευσής μας να ενισχύσουμε την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και να είμαστε μεταξύ των παικτών με ηγετική θέση στην αγορά βιο-ομοειδών σε παγκόσμιο επίπεδο, επενδύοντας σημαντικά στην Έρευνα & Ανάπτυξη και στην παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων σε παγκόσμια κλίμακα, σε συνεργασία με τη Mylan».

Σχετικά με την πεγκφιλγκραστίμη

Η οφειλόμενη σε χημειοθεραπεία εμπύρετη ουδετεροπενία προκαλεί καθυστερήσεις και διακοπές στη θεραπεία, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον ασθενή. Οι σημερινές κατευθυντήριες οδηγίες παρέχουν συστάσεις σχετικά με τους παράγοντες διέγερσης αποικιών των κοκκιοκυττάρων (G-CSF) για την πρόληψη της εμπύρετης ουδετεροπενίας, σε περιπτώσεις που ο κίνδυνος αξιολογείται ως υψηλός. Η πεγκφιλγκραστίμη ως ενέσιμη βιολογική θεραπεία είναι μια μορφή ανασυνδυασμένου παράγοντα διέγερσης αποικιών των κοκκιοκυττάρων ύστερα από σύζευξη με πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG). Προκαλεί διέγερση της παραγωγής των λευκών αιμοσφαιρίων (ουδετερόφιλων). Η αγωγή με πεγκφιλγκραστίμη σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διέγερση του μυελού των οστών, ώστε να παράγει περισσότερα ουδετερόφιλα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.