Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

γράφει η Βιβή Λιόπετα, Κοινωνική Λειτουργός

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε ημέρα είναι μοναδική. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και ξεχωριστή. Η 11ηΔεκεμβρίου, βέβαια, αποτελεί μία εκ των ολίγων εξαιρέσεων, αφού συνιστά ιδιαίτερη ημέρα-αφιέρωμα σε μοναδικά πλάσματα. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, ημέρα αφιέρωσης στην υπέρτατη αξία προστασίας της παιδικής ηλικίας και ζωής. Αυτή την ημέρα, και κάθε ημέρα την αφιερώνω στο μικρό Arthur από τη Βρετανία, στην Ελένη από την Ελλάδα, στον Ardian από την Αλβανία, στο Sebastian από τη Βραζιλία, στη Mali από την Ταϊλάνδη, και σε κάθε παιδί αυτής της γης που δεν αγαπήθηκε, αλλά κακοποιήθηκε, εγκαταλείφθηκε, δολοφονήθηκε.

Στον Arthur που φώναζε κλαίγοντας πως κανείς δεν τον αγαπά, στην Ελένη που κακοποιήθηκε σωματικά και σεξουαλικά, στον Ardian που γνώρισε την παραμέληση από την οικογένεια του, στο Sebastian που υπέστη ακρωτηριασμό από τους γονείς του και εξαναγκάστηκε σε επαιτεία, στη Mali που ήταν θύμα του sex trafficking, και άλλα τόσα παιδιά που στερήθηκαν το δικαίωμα της ζωής, της ανάπτυξης, της αγάπης, της μέριμνας, της μόρφωσης, της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης, του παιχνιδιού.

Τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι σύγχρονες, αρνητικές για τα παιδιά εξελίξεις, όπως είναι οι πόλεμοι, η παιδική εργασία, η σεξουαλική κακοποίηση, η ανάπτυξη του φονταμενταλισμού οδήγησαν στην ίδρυση πολλών νέων οργανώσεων, οι οποίες ασχολούνται με το παιδί και τα δικαιώματά του σε επίπεδο εξασφάλισης προστασίας και παροχών για περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται σε συνθήκες απειλής ή και εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, περισσότερο από 1 εκατομμύριο παιδιά υφίστανται εκμετάλλευση κάθε χρόνο στο εμπόριο του σεξ. Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 15 έτη, ενώ κάθε παιδί αγοράζεται κατά μέσο όρο 4-5 φορές την ημέρα. Σε όλο τον κόσμο, περίπου ένα δισεκατομμύριο παιδιά είναι πολυδιάστατα φτωχά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε βασικές ανάγκες, όπως είναι η διατροφή και το καθαρό νερό. Περίπου 150 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά βυθίστηκαν σε πολυδιάστατη φτώχεια λόγω της πανδημίας Covid-19. Στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, λίγο περισσότερο από 1 στα 5 παιδιά ασχολούνται με την παιδική εργασία, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική, πνευματική, κοινωνική και εκπαιδευτική τους ανάπτυξη.

Παιδιά από όλα τα κοινωνικά στρώματα υπομένουν τη βία και εκατομμύρια άλλα βρίσκονται σε κίνδυνο. Κάθε δέκα λεπτά, κάπου στον κόσμο, ένα έφηβο κορίτσι πεθαίνει ως αποτέλεσμα βίας. Σήμερα, περισσότερα από 12 εκατομμύρια κορίτσια έχουν παντρευτεί πριν τα 18α γενέθλιά τους. Τα παιδιά, τα οποία έχουν εξωθηθεί σε γάμο εκτίθενται σε βία, συμπεριλαμβανομένου το βιασμό, ενώ συχνά εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για μια πρώιμη γονεϊκότητα. 1 στα 25 αγόρια παντρεύονται πριν την ηλικία των 18 ετών, ωστόσο τα κυριότερα θύματα των αναγκαστικών γάμων είναι ευάλωτα, φτωχά και περιθωριοποιημένα κορίτσια.

Ακόμα, 123 εκατομμύρια παιδιά απουσιάζουν από τις σχολικές τάξεις, ενώ περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο παιδιά κινδύνευσαν να μείνουν πίσω λόγω του κλεισίματος των σχολείων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Για το 2020, διεθνώς, μετανάστευσαν 36 εκατομμύρια παιδιά. Εκτιμάται ότι 44.500 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 4.000 είναι ασυνόδευτα. Αυτά τα παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια σειρά από κινδύνους, όπως έλλειψη προστασίας, έκθεση σε βία, εκμετάλλευση και κακοποίηση στη χώρα καταγωγής τους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και κατά την άφιξη.

Μέσα σε αυτό τον κόσμο λοιπόν, που μεγαλώνουν τα παιδιά, βιώνουν τη σκληρότητα και τις επιπτώσεις μιας ανισότητας που τα καθιστά ευάλωτα σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης. Εμείς, από την πλευρά μας, οφείλουμε να κάνουμε κάτι για να τους εξασφαλίσουμε μια ζωή μακριά από την αδικία και τη βιαιότητα. Η παιδική ηλικία και η ξεγνοιασιά που τη χαρακτηρίζει πρέπει να προστατεύεται και να διασφαλίζεται. Κάθε παιδί σε κάθε γωνιά του κόσμου αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια. Να μην χάνει το χαμόγελο του και να μην «κλέβουν» την αθωότητα του. Κάθε παιδί αξίζει την ευτυχία. Δικαιούται να έχει σπίτι, φαγητό και ιατρική φροντίδα. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη εκπαίδευση, στην ελεύθερη έκφραση και στο πολύτιμο αγαθό της γνώσης. Κάθε παιδί αξίζει μια οικογένεια όπου μέσα σε αυτή θα μάθει τη σημασία της αγάπης, της φιλίας, της ειρήνης. Σε κάθε παιδί πρέπει να δίνεται βοήθεια όταν αυτή επιβάλλεται. Όλα τα παιδιά αξίζουν έναν ελεύθερο κόσμο, χωρίς βία και φτώχεια. Όλα τα παιδιά είναι τόσο διαφορετικά -εμένα μου αρέσει να τα λέω πολύχρωμα- μα τόσο ίσα. Οφείλουμε να παλέψουμε όλοι, ξεχωριστά, για τον Arthur, την Ελένη, τον Ardian, τον Sebastian, τη Mali και για όλα τα πολύχρωμα παιδιά αυτού του αφιλόξενου κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.